Cât de înalt a fost cel mai mare val tsunami din lume?

27.01.2021
Cât de înalt a fost cel mai mare val tsunami din lume?

Golful Lituya se află pe coasta de sud-est a statului american Alaska. Aici, a avut loc cel mai mare val tsunami din istoria omenirii. Cea mai apropiată așezare locuită este la 400 de km și se numește Juneau. În mijlocul golfului se află insula Cenotaph.

Zona este renumită pentru mareele sale ridicate, care pot atinge și 3 m înălțime. Navigarea în această regiune este periculoasă când curenții sunt foarte puternici, însă interiorul golfului oferă o bună protecție navelor ancorate.

Valul tsunami din 1958

Cel mai mare val tsunami a avut loc în anul 1958 și a lovit golful Lituya. Trebuie specificat faptul că această zonă este foarte activă din punct de vedere al cutremurelor. De-a lungul timpului, au fost numeroase mișcări telurice care au provocat valuri uriașe, precum cel din 27 octombrie 1936 când apa a ajuns la înălțimea de 150 m.

Evenimentul a fost unul minor în comparație cu ce s-a întâmplat pe data de 9 iulie 1958. După un cutremur de 8,3 grade pe scara Richter, apa oceanului a început să se ridice, ajungând la o înălțime incredibilă. Potrivit calculelor ulterioare, valul tsunami a măsurat în punctul său cel mai înalt 524 de metri, fiind cel mai mare din istoria omenirii.

Aşa arăta golful Lituya după trecerea valului tsunami

Din fericire, zona nu este una populată, astfel că singurii care și-au pierdut viața au fost doi pescari. Alte două bărci de pescari, aflate în zonă, au scăpat miraculos și au reușit să povestească întâmplarea.

Unul dintre supraviețuitorii se numește Howard Ulrich și era împreună cu fiul său de 8 ani în barcă. În momentul când bărbatul a văzut valul uriaș, care acoperea cerul, nu a mai apucat decât să îi zică copilului său: „Fiule, e timpul să ne rugăm”.

Valul de apă a fost atât de puternic încât a distrus toți copacii pe o rază de 525 m în jurul golfului. Lituya are 14.5 km lungime și 3.2 km lățime la punctul său cel mai larg. Dacă regiunea ar fi fost populată, catastrofa era de proporții inimaginabile.

Foto: Wikipedia și rochesterbeacon.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot