Care este cel mai mare organ al omului? Ce greutate are?

29.06.2021
Care este cel mai mare organ al omului? Ce greutate are?

La întrebarea „Care este cel mai mare organ din corpul omenesc?”, mulți ar fi tentați să răspundă că ficatul. Ei bine, răspunsul corect este pielea!

Pielea este cel mai mare și cel mai greu organ din corpul uman, având o suprafață medie de 1,73 m² (1,6 m² la femei și 1,9 m² la bărbați) și o greutate de aproximativ 10 kg, ceea ce reprezintă 16% din greutatea corporală.

Reprezintă învelișul protector al corpului omenesc și are rolul de a acoperi și a proteja corpul împotriva agresiunilor și de a împiedica pierderea apei.

Totodată, pielea creează o peliculă protectoare prin secreția de sebum și permite reglarea temperaturii prin transpirație. Pielea este organul sensibilității care ne permite să percem tot ceea ce atingem.

Pielea se regenerează în 27 de zile

Fiecare centimetru de piele are peste șase milioane de celule, 5.000 de zone receptive și peste 15 glande sebacee.

Este structurată pe mai multe straturi, cel mai superficial fiind epidermul. Acesta este format din celule care sintetizează keratină, denumite keratinocite, melanocite (care produc melanina) și celule Langerhans (sunt capabile să recunoască și să elimine organismele străine). Sub epiderm se găsește dermul, iar sub acesta este hipodermul.

Pielea are extraordinara capacitate de a se regenera continuu, iar un ciclu de reînnoire al pielii durează circa 27 de zile. Zilnic mor aproximativ trei miliarde de celule. Celulele au capacitatea de a detoxifia pielea și de a filtra substanțele nocive prin intermediul unui număr foarte mare de procese enzimatice.

Alte organe mari din corpul omenesc

Foto: Pexels.com

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot