Ce sunt vergeturile? Din ce cauză apar vergeturile?

22.07.2022
Ce sunt vergeturile? Din ce cauză apar vergeturile?

Pielea este cel mai mare organ al corpului și, ca atare, este foarte greu de întreținut. Menținerea elasticității pielii reprezintă un scop principal pentru persoanele care doresc să arate tinere cât mai mult timp. Din păcate, sunt momente când pielea este întinsă prea rapid și atunci apar vergeturile.

Vergeturile apar în special la femeile însărcinate, însă acestea pot apărea la toate persoanele, indiferent de vârstă și sex. Potrivit specialiștilor în sănătate, vergeturile apar atunci când stratul de mijloc al pielii (dermul) este întins foarte mult, iar fibrele de colagen se rup.

Din păcate, acolo unde apar vergetudrile zona devine inestetică. Trebuie precizat că acestea nu sunt altceva decât niște dungi paralele pe piele, de culoare gri închis, roz pal sau violet. Partea bună este că ele nu sunt nici dureroase, nici periculoase pentru organismul uman, însă în unele cazuri pot apărea mâncărimi în acea zonă sau chiar o mică durere.

Vergeturile pot apărea pe spate, pe brațe, pe trunchi, pe umeri, însă cel mai adesea sunt observate pe șolduri, fese, coapse, abdomen și sâni.

De ce apar vergeturile?

Vergeturile apar din cauza întinderii bruște a pielii. Totodată, această situație apare și atunci când în organism crește nivelul de cortizon, un hormon care asigură elasticitatea pielii. Doctorii susțin că atunci când acesta are nivelul ridicat nu mai există suficient colagen pentru ca pielea să se întindă bine, astfel că apar vergeturile.

Iată cele mai frecvente cazuri în care apar vergeturile:

Cum se tratează vergeturile?

Vergeturile sunt diagnosticate, după un examen fizic, de către un medic specialist și acesta poate decide ce cale este de urmat pentru a scăpa de ele. Dacă acestea au apărut în urma unui tratament care a crescut nivelul de cortizon din organism, vor fi necesare investigații suplimentare.

În unele cazuri acestea trec singure, în altele este nevoie de ajutor de specialitate. Așadar, vergeturile pot fi tratate cu diferite creme cu retinoizi, care ajută la creșterea colagenului în piele. Totodată, se poate apela și la tratamente cu laser sau cu lumină intens pulsată. Microdermabraziune este o altă variantă de a scăpa de vergeturi. Această soluție presupune suflarea pe piele, cu ajutorul unui dispozitiv, cu cristale mici, care au efect de exfoliere.

Tratamentele naturiste, suplimentele naturale și intervenția chirurgicală reprezintă alte metode de a scăpa de vergeturi. Specialiștii în sănătate recomandă ca soluția aleasă să fie luată după o consultare cu un medic.

Foto: exquis.ro

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
adplus-dvertising