Ce sunt vergeturile? Din ce cauză apar vergeturile?

22.07.2022
Ce sunt vergeturile? Din ce cauză apar vergeturile?

Pielea este cel mai mare organ al corpului și, ca atare, este foarte greu de întreținut. Menținerea elasticității pielii reprezintă un scop principal pentru persoanele care doresc să arate tinere cât mai mult timp. Din păcate, sunt momente când pielea este întinsă prea rapid și atunci apar vergeturile.

Vergeturile apar în special la femeile însărcinate, însă acestea pot apărea la toate persoanele, indiferent de vârstă și sex. Potrivit specialiștilor în sănătate, vergeturile apar atunci când stratul de mijloc al pielii (dermul) este întins foarte mult, iar fibrele de colagen se rup.

Din păcate, acolo unde apar vergetudrile zona devine inestetică. Trebuie precizat că acestea nu sunt altceva decât niște dungi paralele pe piele, de culoare gri închis, roz pal sau violet. Partea bună este că ele nu sunt nici dureroase, nici periculoase pentru organismul uman, însă în unele cazuri pot apărea mâncărimi în acea zonă sau chiar o mică durere.

Vergeturile pot apărea pe spate, pe brațe, pe trunchi, pe umeri, însă cel mai adesea sunt observate pe șolduri, fese, coapse, abdomen și sâni.

De ce apar vergeturile?

Vergeturile apar din cauza întinderii bruște a pielii. Totodată, această situație apare și atunci când în organism crește nivelul de cortizon, un hormon care asigură elasticitatea pielii. Doctorii susțin că atunci când acesta are nivelul ridicat nu mai există suficient colagen pentru ca pielea să se întindă bine, astfel că apar vergeturile.

Iată cele mai frecvente cazuri în care apar vergeturile:

Cum se tratează vergeturile?

Vergeturile sunt diagnosticate, după un examen fizic, de către un medic specialist și acesta poate decide ce cale este de urmat pentru a scăpa de ele. Dacă acestea au apărut în urma unui tratament care a crescut nivelul de cortizon din organism, vor fi necesare investigații suplimentare.

În unele cazuri acestea trec singure, în altele este nevoie de ajutor de specialitate. Așadar, vergeturile pot fi tratate cu diferite creme cu retinoizi, care ajută la creșterea colagenului în piele. Totodată, se poate apela și la tratamente cu laser sau cu lumină intens pulsată. Microdermabraziune este o altă variantă de a scăpa de vergeturi. Această soluție presupune suflarea pe piele, cu ajutorul unui dispozitiv, cu cristale mici, care au efect de exfoliere.

Tratamentele naturiste, suplimentele naturale și intervenția chirurgicală reprezintă alte metode de a scăpa de vergeturi. Specialiștii în sănătate recomandă ca soluția aleasă să fie luată după o consultare cu un medic.

Foto: exquis.ro

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Ce culoare are cerul pe alte planete?
Ce culoare are cerul pe alte planete?
Cerul privit de pe Pământ are culoarea albastră. Dacă această acțiune ar avea loc de pe altă planetă a Sistemului nostru solar, bolta cerească ar arăta cu totul altfel și ar avea altă... citește tot
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot