Ce sunt vergeturile? Din ce cauză apar vergeturile?

22.07.2022
Ce sunt vergeturile? Din ce cauză apar vergeturile?

Pielea este cel mai mare organ al corpului și, ca atare, este foarte greu de întreținut. Menținerea elasticității pielii reprezintă un scop principal pentru persoanele care doresc să arate tinere cât mai mult timp. Din păcate, sunt momente când pielea este întinsă prea rapid și atunci apar vergeturile.

Vergeturile apar în special la femeile însărcinate, însă acestea pot apărea la toate persoanele, indiferent de vârstă și sex. Potrivit specialiștilor în sănătate, vergeturile apar atunci când stratul de mijloc al pielii (dermul) este întins foarte mult, iar fibrele de colagen se rup.

Din păcate, acolo unde apar vergetudrile zona devine inestetică. Trebuie precizat că acestea nu sunt altceva decât niște dungi paralele pe piele, de culoare gri închis, roz pal sau violet. Partea bună este că ele nu sunt nici dureroase, nici periculoase pentru organismul uman, însă în unele cazuri pot apărea mâncărimi în acea zonă sau chiar o mică durere.

Vergeturile pot apărea pe spate, pe brațe, pe trunchi, pe umeri, însă cel mai adesea sunt observate pe șolduri, fese, coapse, abdomen și sâni.

De ce apar vergeturile?

Vergeturile apar din cauza întinderii bruște a pielii. Totodată, această situație apare și atunci când în organism crește nivelul de cortizon, un hormon care asigură elasticitatea pielii. Doctorii susțin că atunci când acesta are nivelul ridicat nu mai există suficient colagen pentru ca pielea să se întindă bine, astfel că apar vergeturile.

Iată cele mai frecvente cazuri în care apar vergeturile:

Cum se tratează vergeturile?

Vergeturile sunt diagnosticate, după un examen fizic, de către un medic specialist și acesta poate decide ce cale este de urmat pentru a scăpa de ele. Dacă acestea au apărut în urma unui tratament care a crescut nivelul de cortizon din organism, vor fi necesare investigații suplimentare.

În unele cazuri acestea trec singure, în altele este nevoie de ajutor de specialitate. Așadar, vergeturile pot fi tratate cu diferite creme cu retinoizi, care ajută la creșterea colagenului în piele. Totodată, se poate apela și la tratamente cu laser sau cu lumină intens pulsată. Microdermabraziune este o altă variantă de a scăpa de vergeturi. Această soluție presupune suflarea pe piele, cu ajutorul unui dispozitiv, cu cristale mici, care au efect de exfoliere.

Tratamentele naturiste, suplimentele naturale și intervenția chirurgicală reprezintă alte metode de a scăpa de vergeturi. Specialiștii în sănătate recomandă ca soluția aleasă să fie luată după o consultare cu un medic.

Foto: exquis.ro

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 13 august este cea de-a 225-a zi în calendarul gregorian și a 226-a zi în anii bisecți. Această zi a a consemnat de-a lungul vremii numeroase evenimente care au marcat istoria lumii și...
Cele mai noi articole
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia acestuia a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu... citește tot
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
În lume există multe lucruri frumoase unele locuite de oameni, iar altele sălbatice care nu au văzut deloc vreo urmă de civilizație. Acolo unde oamenii au ajuns și-au pus amprenta asupra... citește tot
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Sana, ayranul și chefirul se enumără printre lactatele alese, de cele mai multe ori, la micul dejun. Dintre cele trei, nutriționiștii sugerează consumarea chefirului persoanelor cu probleme de... citește tot