Care este cea mai scumpă autostradă din lume? Cât a costat?

04.05.2021
Care este cea mai scumpă autostradă din lume? Cât a costat?

În lume, există tot felul de autostrăzi, unele mai impresionante ca altele. Construcția lor necesită ani de muncă, însă în final scurtează timpul petrecut în trafic și fluidizează circulația. Costurile unei autostrăzi sunt imense și depinde de lungimea acesteia, dar și de zona prin care trece.

Cea mai scumpă autostradă construită vreodată

Rusia este țara cu cea mai mare suprafață de pe glob. Drept urmare, au fost construite numeroase drumuri și autostrăzi, care să lege localitățile între ele. Una dintre aceste autostrăzi bate recordul la bani, fiind cea mai scumpă șosea realizată vreodată în lume.

În anul 2014, au avut loc Jocurile Olimpice de la Soci, iar rușii au construit o autostradă care să fluidizeze traficul. Drumul măsoară 40 de km și leagă aeroportul Soci-Adler de ţinuturile montane din Krasnaya Polyana. Proiectarea acesteia a fost o adevărată provocare pentru ingineri, fiindcă trece prin munți și a fost nevoie de mai multe tuneluri.

Italienii, spaniolii și elvețienii au oferit consultanță rușilor pentru realizarea acestei impresionante construcții. Aceasta a costat 8,6 miliarde de dolari, devenind astfel cea mai scumpă autostradă realizată vreodată în lume.

Ca și un fapt inedit, redactorii de la Esquire au făcut o analiză și au observat că, pentru această sumă, șoseaua putea fi pavată cu un strat de 6.3 cm de stridii sau 1.1 cm de caviar. Totodată, puteau fi așezați 9 cm de genți Louis Vuitton sau 21.9 cm de foie gras. Analiza continuă și puteau fi așezați 4.7 cm de haine de blană, 6 cm de trufe sau 13.8 cm de coniac Hennessy.

Rusia este plină de milionari în dolari

Rusia este una dintre țările cu cei mai mulți milionari în dolari. Majoritatea au afaceri cu petrol în întreaga lume. La trei decenii după căderea comunismului sunt cel puţin 163.176 de milionari în dolari în Rusia, iar 26% din activele lor combinate sunt în bani gheaţă, dublu faţă de procentul din Europa şi de aproape trei ori mai mult decât în SUA.

Cu o suprafață de 17.098.242 km², Rusia este cea mai mare țară din lume ca suprafață. Pe poziția a doua este Canada și locul al 3-lea este ocupat de Statele Unite ale Americii cu o suprafață de 9.834.000 km².

Foto: auto-bild.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot