Care este cea mai mare țară din lume?

18.03.2021
Care este cea mai mare țară din lume?

Cea mai mare țară din lume este, de departe, Federația Rusă.  În mod incredibil aceast stat ocupă aproximativ o optime din suprafața Pământului. După anexarea Crimeei, suprafața totală a Rusiei se întinde pe 17.124.424 kilometri pătrați. Țara este imensă și se întinde pe două continente între Europa de Est și Asia de Nord.

Rusia, cea mai mare țară din lume

Suprafața imensă face ca pe teritoriul Rusiei să existe 11 zone de timp diferite. Capitala Moscova este și ea una dintre cele mai mari metropole din lume. Cea mai mare țară din lume are o varietate de peisaje. Flora și fauna este diversificată, astfel încât în partea sudică avem zonă de stepă, iar în cea nordică de tundră.

Cea mai mare tara din lume

Pe teritoriul Rusiei se află lacul Baikal, considerat cea mai mare rezervă de apă dulce de pe planetă, cu 23.000 km cubi, dar și cel mai adânc lac din lume, cu o adâncime de 1.637 m.

Imagini din capitala Rusiei, Moscova

 

Așa cum este normal, Rusia este cea mai mare țară și din Europa, ocupând 39% din suprafața „Bătrânului continent”. Potrivit datelor oficiale, în anul 2017, pe teritoriul Rusiei trăiau 144 de milioane de oameni. 77% din populația totală a țării trăiește pe partea europeană. „Estul sălbatic”, cum este denumită de Occident, deține foarte multe resurse naturale, transformând astfel Rusia într-o superputere mondială. Rusia este în același timp și țara extremelor deoarece există oameni foarte bogați, dar și mulți aflați în pragul sărăciei.

Taiga în Parcul Național Iughid Va

Curiozități despre Rusia:

1. Speranța de viață a bărbaților este de 64 de ani. Conform unor studii făcute, unul din patru bărbați moare înainte de 55 de ani.

2. Urșii bruni din Extremul Orient rus sunt dornici să se joace cu butoaiele de kerosen și benzină. Ei au simțul olfactiv dezvoltat și adulmecă de departe combustibilul de aviație.

3. Până în anul 2011 rușii nu au considerat berea ca fiind băutură alcoolică.

4. În anul 988, rușii au ales creștinismul în locul islamului, legenda spunând că ei nu au vrut să renunțe la băutură și prințul Vladimir ar fi spus „Bucuria unui rus este în băutură”.

5. Pentru a scăpa de traficul aglomerat unii bogătași ai Rusiei folosesc ambulanța.

6. Lacul Baikal, situat în sudul Siberiei, este cel mai adânc lac din lume, având 1637 m.

7. Pentru a scăpa de musafirii nepoftiți miliardarul rus Roman Abramovici și-a instalat pe iahtul personal lasere care acționează ca scut anti-paparazzi.

8. Rușii pun covoare pe pereți pentru a nu pierde căldura, aceștia fiind foarte subțiri.

9. Dacă un rus fluieră în casă se spune că cineva din familia lui va muri.

10. Înainte de a pleca într-o călătorie o parte dintre ruși stau câteva secunde și se roagă. Ei spun, de regulă, „prisiadem na doroyku”, ceea ce înseamnă „să ne aşezăm pentru drum”.

Cea mai mică țară din lume

La polul opus, cea mai mică țară din lume este Vaticanul, cu o suprafață de doar 0,44 km pătrați. Vaticanul a apărut în anul 1929 și este un stat ecleziastic. Acesta este totodată singurul stat din lume care are întreg teritoriul înscris în patrimoniul mondial UNESCO, fiind pe această listă din anul 1984.

Așa arată intrarea principală în Vatican.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot