Care este cea mai curată țară din lume? Ce indice are România?

10.06.2022
Care este cea mai curată țară din lume? Ce indice are România?

În urma unor cercetări ample în care 180 de state din lume au fost evaluate, cercetătorii de la Universitatea Yale au descoperit care este cea mai curată țară din lume și ce indice are. Aici aerul nu este poluat, emisiile de dioxid de carbon sunt mici, iar oamenii au grijă de conservarea speciilor rare de animale și de peisajul natural.

A fi curat nu înseamnă doar a arăta mai bine, ci a avea o viață mai bună și de ce nu, mai lungă. Apa curată, aerul pur, gestionarea eficientă a deșeurilor și igienizarea eficientă pot îmbunătăți în mod semnificativ sănătatea umană.

Țara cu cel mai bun indice de curățenie

Centrul pentru Politică și Drept de Mediu de la Universitatea Yale cercetează ecosistemul lumii. Specialiștii folosesc informații de la instituții naționale și organizații internaționale în activitatea lor: Universitatea Columbia, birourile ONU și Forumul Economic Mondial.

Cercetătorii de la Universitatea Yale calculează Indicele de performanță a mediului. Este un studiu global despre modul în care națiunile luptă împotriva poluării și ajută ecosistemele să se dezvolte. Indicele reflactă starea naturii, conservarea biodiversității, combaterea schimbărilor climatice, sănătatea publică, impactul economiei asupra mediului și rezultatele politicilor de mediu ale statelor.

Scorul final al țării și locul său în rating este valoarea medie totatlă a 32 de parametri. Fiecare țară este evaluată de la 1 la 100. Clasamentul complet al țărilor este pe site-ul web al universității. Potrivit acestuia, țara noastră a obținut un scor final de 56, astfel situându-se printre țările cu mari probleme în ceea ce privește aerul pe care îl respirăm.

La polul opus, Danemarca este fruntașa clasamentului. Prin urmare, în urma studiilor efectuate în anul 2021, această țară nordică, unde de altfel, și starea de bine a oamenilor atinge cote uimitoare, a obținut un scor final de 82,5.

Potrivit experților, cifrele mari sunt legate și de nivelul PIB-ului țării: cu cât acesta este mai mare, cu atât țara are mai multe oportunități de a avea grijă de mediu. Danemarca emite puțin dioxid de carbon în atmosferă și are unul dintre cele mai bune sisteme de tratare a apelor uzate din lume.

Potrivit World Population Review, iată un top 10 al celor mai curate țări din lume:

  1. Danemarca – 82,5
  2. Luxemburg – 82,3
  3. Elveția – 81,5
  4. Regatul Unit – 81,3
  5. Franța – 80
  6. Austria – 79,6
  7. Finlanda – 78,9
  8. Suedia – 78,7
  9. Norvegia – 77,7
  10. Germania – 77,2

Vestea bună este că situația din lume în ceea ce privește protejarea mediului înconjurător se îmbunătățește. În anul 2021, majoritatea oamenilor au acces la apă potabilă și folosesc sisteme de canalizare, iar nivelurile de azot din atmosferă sunt în scădere. Dar calitatea epurării apelor uzate și a tratării emisiilor de dioxit de carbon din atmosferă este încă scăzută.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
adplus-dvertising