Care este capitala situată la cea mai joasă altitudine din lume?

22.12.2021
Care este capitala situată la cea mai joasă altitudine din lume?

Pe Terra sunt 195 de state independente și suverane, fiecare cu propriile orașe și sate. O țară are o capitală, care este de obicei centrul economic al regiunii și locul de unde se iau deciziile importante care afectează populația.

În funcție de relieful țării, unele capitale sunt așezate la altitudini înalte, în timp ce altele se găsesc sub nivelul mării. Potrivit măsurătorilor, Baku, din Azerbaijan, este capitala situată la cea mai joasă altitudine din lume, 28 de metri sub nivelul mării. Trebuie specificat că pe Glob doar două capitale se află sub nivelul mării, cea de-a doua fiind Amsterdam din Olanda.

Baku, cel mai mare oraș din Azerbaijan

Baku este capitala Azerbaidjanului și cel mai mare oraș din această țară. Localitatea este împărțită în trei: Vechiul Oraș, Noul Oraș și orașul construit de Uniunea Sovietică. Capitala reprezintă centrul economic și social al statului azer, care în ultimii ani a cunoscut o dezvoltare fulminantă datorită extracției de petrol.

Potrivit datelor oficiale, în capitală trăiesc puțin peste 2.200.000 de suflete. Baku este împărțit în 12 zone administrative și 48 de localități. Printre acestea se numără cele de pe insulele Arhipelagul Baku și orașul Oil Rocks, construit pe piloni în Marea Caspică, la 60 de kilometri distanță de capitală. Orașul interior Baku, împreună cu Palatul lui Shirvanshah și Turnul Fecioarei, au fost înscrise ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO în 2000. Conform clasamentului realizat de „Lonely Planet”, Baku se numără și printre primele zece destinații ale lumii pentru viața de noapte urbană.

Orașul este centrul științific, cultural și industrial al Azerbaidjanului. Multe instituții importante din Azerbaidjan își au sediul acolo. Portul internațional de comerț maritim din Baku este capabil să manipuleze două milioane de tone de mărfuri pe an.

De unde vine numele capitalei?

Potrivit datelor istorice, numele capitalei are origini persane, Bâd-kube, care înseamnă „oraș bătut de vânt”, un compus din bād, „vânt” și kube, care are rădăcinile în verbul کوبیدن kubidan, „a bate”, referindu-se astfel la un loc în care vântul ar fi puternic, cum este cazul orașului Baku, despre care se știe că experimentează furtuni acerbe de zăpadă iarna și vânturi aspre.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot