Care este capitala situată la cea mai joasă altitudine din lume?

22.12.2021
Care este capitala situată la cea mai joasă altitudine din lume?

Pe Terra sunt 195 de state independente și suverane, fiecare cu propriile orașe și sate. O țară are o capitală, care este de obicei centrul economic al regiunii și locul de unde se iau deciziile importante care afectează populația.

În funcție de relieful țării, unele capitale sunt așezate la altitudini înalte, în timp ce altele se găsesc sub nivelul mării. Potrivit măsurătorilor, Baku, din Azerbaijan, este capitala situată la cea mai joasă altitudine din lume, 28 de metri sub nivelul mării. Trebuie specificat că pe Glob doar două capitale se află sub nivelul mării, cea de-a doua fiind Amsterdam din Olanda.

Baku, cel mai mare oraș din Azerbaijan

Baku este capitala Azerbaidjanului și cel mai mare oraș din această țară. Localitatea este împărțită în trei: Vechiul Oraș, Noul Oraș și orașul construit de Uniunea Sovietică. Capitala reprezintă centrul economic și social al statului azer, care în ultimii ani a cunoscut o dezvoltare fulminantă datorită extracției de petrol.

Potrivit datelor oficiale, în capitală trăiesc puțin peste 2.200.000 de suflete. Baku este împărțit în 12 zone administrative și 48 de localități. Printre acestea se numără cele de pe insulele Arhipelagul Baku și orașul Oil Rocks, construit pe piloni în Marea Caspică, la 60 de kilometri distanță de capitală. Orașul interior Baku, împreună cu Palatul lui Shirvanshah și Turnul Fecioarei, au fost înscrise ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO în 2000. Conform clasamentului realizat de „Lonely Planet”, Baku se numără și printre primele zece destinații ale lumii pentru viața de noapte urbană.

Orașul este centrul științific, cultural și industrial al Azerbaidjanului. Multe instituții importante din Azerbaidjan își au sediul acolo. Portul internațional de comerț maritim din Baku este capabil să manipuleze două milioane de tone de mărfuri pe an.

De unde vine numele capitalei?

Potrivit datelor istorice, numele capitalei are origini persane, Bâd-kube, care înseamnă „oraș bătut de vânt”, un compus din bād, „vânt” și kube, care are rădăcinile în verbul کوبیدن kubidan, „a bate”, referindu-se astfel la un loc în care vântul ar fi puternic, cum este cazul orașului Baku, despre care se știe că experimentează furtuni acerbe de zăpadă iarna și vânturi aspre.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Mult așteptatul concert Coldplay de la București a început cu stângul. Un cântăreț de manele pe nume Babasha a fost invitat să cânte alături de solistul trupei, iar publicul l-a huiduit. Ba... citește tot
Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul în pădure?
Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul în pădure?
Cui nu-i plac drumețiile prin pădure, aerul curat, conectarea cu natura? Din păcate, o ieșire în natură este, de multe ori, periculoasă, iar cea mai mare primejdie o reprezintă animalele... citește tot
Cât de rapid era Bruce Lee? Ce viteză de reacție avea? De câte ori putea să lovească în 1,5 secunde?
Cât de rapid era Bruce Lee? Ce viteză de reacție avea? De câte ori putea să lovească în 1,5 secunde?
Bruce Lee a fost, cu siguranță, unul dintre cei mai rapizi oameni care au trăit pe Terra. Și nu rapid ca viteză de deplasare, ci rapid ca timp de reacție. Dar, cât de rapid era cel poreclit... citește tot