Care e țara unde sunt gratuite apa, gazul și electricitatea?

17.06.2020
Care e țara unde sunt gratuite apa, gazul și electricitatea?

În România, venitul unei familii se duce foarte mult pe plata utilităților. Apa, gazul și electricitatea sunt scumpe și trebuie plătite în fiecare lună, altfel ele pot fi tăiate. Cum ar fi ca cetățenii să beneficieze de aceste lucruri fără să plătească niciun leu? În lume, există un stat unde aceste utilități sunt gratuite.

În Turkmenistan, cetățenii nu plătesc pentru consumul de apă, gaze și electricitate. Deși pare greu de crezut, acest lucru se întâmplă cu adevărat, ba mai mult, fiecare persoană are dreptul la 120 litri de benzină pe lună, gratis.

Cum a fost luată această decizie?

Decizia a fost luată după separarea de URSS. Astfel, în anul 1993, președintele de atunci al Turkmenistanului, Saparmurat Ataievici Niiazov, a hotărât ca toți cetățenii să nu plătească pentru consumul de apă, gaze și electricitate timp de un deceniu. În 2003, hotărârea a fost prelungită până în 2020. În anul 2015, actualul președinte al statului Gurbangulî Mialikgulîievici Berdîmuhamedov a stabilit ca cetățenii să nu plătească nimic până în 2030. Această ultimă decizie a fost, însă, întoarsă de către Parlamentul statului.

Pentru a continua dezvoltarea relațiilor de piață în economia Turkmenistanului, precum și eficientizarea costurilor serviciilor de energie electrică, gaze și utilități pentru cetățeni, începand cu 1 ianuare 2019 se elimină furnizarea gratuită pentru populație a energiei electrice, gazului, apei și consumul de sare de masă, se arată în decizia semnată de Gurbangulî Berdîmuhamedov, președintele Turkmenistanului.

Turkmenistan – gaze naturale la discreție

Statul Turkmenistan se găsește în Asia Centrală și este al patrulea cel mai mare producător de gaze naturale din lume. Rezervele comerciale ale țării se ridică la 2,8 trilioane de metri cubi. Cu toate acestea viața în Turkmenistan nu este tocmai roză. Statul se află sub o dictatură cruntă și există un singur partid care decide totul.

Au fost construite spitale ultramoderne cu aparatură de ultimă generație, însă personalul medical nu știe să le folosească. Așa cum se obișnuiește în țările cu dictaturi, există regiuni ultra bogate și zone în care sărăcia se vede cu ochiul liber.

Foto: ro.wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cât de mare era România Mare? Era mai mare decât Regatul Unit și aproape cât Italia
Cât de mare era România Mare? Era mai mare decât Regatul Unit și aproape cât Italia
Pe data de 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, s-a realizat în mod oficial unirea Transilvaniei, Banatului, Maramureșului și Crișanei cu țara mamă România. La acea dată a luat naștere România... citește tot
De unde vine expresia „a da milităria jos din pod”. Ce, milităria stă în pod?
De unde vine expresia „a da milităria jos din pod”. Ce, milităria stă în pod?
Într-o vreme în care parentingul era un termen necunoscut pentru mulți dintre părinții din România, expresia mioritică „a da milităria jos din pod” era des folosită de către adulți. De... citește tot
De plecat, au plecat ardelenii „la America” înainte de 1914. Dar de întors, câți s-au mai întors?
De plecat, au plecat ardelenii „la America” înainte de 1914. Dar de întors, câți s-au mai întors?
Între 1880-1914 a avut loc cea mai mare migrație voluntară din istorie, dinspre Europa spre Statele Unite ale Americii. Imigranții proveneau din: Italia, Imperiul Austro-Ungar, Imperiul Țarist,... citește tot