Care e fructul cu care n-ai voie să te urci în autobuz?

08.12.2020
Care e fructul cu care n-ai voie să te urci în autobuz?

Fructul durian este denumit „regele fructelor” pe continentul asiatic și are multiple proprietăți benefice pentru organismul uman. Cu toate acestea, el este consumat de foarte puțini oameni, având un miros grețos, chiar respingător. Numele provine de la cuvântul din limba malaeză „duri”, care înseamnă „spin”.

Unde crește fructul durian?

Durian a fost descoperit, pentru prima dată, în Brunei, Indonezia și Malaezia. Ulterior, fructul a ajuns să fie cultivat Thailanda, India, Sri Lanka, Vietnam, Papua Noua Guinee şi alte ţări asiatice. Deși, fructul are o grămadă de proprietăți benefice pentru corpul uman, acesta este consumat de foarte puțin oameni din cauza mirosului respingător, care a fost descris ca o combinaţie de sulf, canalizare, miere, ceapă mucegăită şi caramel – toate la un loc.

Drept urmare, acest fruct este interzis în anumite hoteluri și locuri publice din țări din Asia. Ba mai mult, în unele state asiatice nu ai voie să urci cu el în mijloacele de transport în comun. Cu toate acestea, cei care au reușit să treacă peste mirosul neplăcut au fost impresionați de gustul unic al fructului.

Ce proprietăți are fructul durian?

Potrivit Adevărul, fructul durian este bogat în vitamina B6 şi B9, vitamina C, vitamina A, fibre, potasiu, mangan, cupru, fosfor magneziu, calciu, fier, zinc şi sodiu. Dintre vitamine, ponderea cea mai mare o are vitamina C care joacă un rol important în producerea de colagen, astfel ajută la vindecarea rănilor. Durianul este indicat şi pentru a preveni anemia datorită cantităţii de fier şi vitamina B9 din compoziţie, iar vitamina B6 ajută la depăşirea/prevenirea stărilor de depresie şi tratează insomnia.

Specialiști în sănătate susțin că fructul ajută la a preveni constipația, reglează cantitatea de zahăr din sânge și ajută la fixarea calciului în oase. De asemenea, consumul fructului durian ajută la scăderea colesterolului și energizează corpul uman.

Cum arată fructul durian?

Acest fruct are o lungime ovala, poate ajunge până la 30 cm lungime și poate cântări între 1 kg și 3 kg. Coaja durianului este una țepoasă și ascunde în interior patru, cinci sâmburi destul de mari care sunt acoperiți cu un miez moale, cărnos și suculent, care poate avea culoarea galbenă sau roșiatică în funcție de specie. În țara noastră, fructul poate fi comandat pe internet și costă peste 100 de lei.

Așa arată în interior fructul durian

Foto: Pexels.com și csid.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot