Care a fost primul film cu sonor românesc? Iată imagini din peliculă!

06.09.2018
Care a fost primul film cu sonor românesc? Iată imagini din peliculă!

Cinematografia românească nu are o istorie îndelungată, așa cum se întâmplă cu piața cinematografică din Franța sau, de ce nu, cu cea de la Hollywood. Primul film românesc a fost turnat în anul 1910 și se numea „Scurtmetraj”, dar nu avea sonor. Totuși, care a fost prima peliculă cu sonor de producție românească?

Primul film sonor integral românesc se turna în anul 1935 și se numea „Bing Bang”. Acesta prezintă povestea unor șomeri din perioada Bucureștiului dintre cele două războaie mondiale. Protagoniștii filmului sunt Nicolae Stroe și Vasile Vasilache, doi dintre comicii acelor timpuri. La nivel mondial, primul film cu sonor apăruse în anul 1927 și se numea „Cântărețul de Jazz”.

De regia și scenariul filmului s-au ocupat tot cei doi actori, iar aparatura sonoră folosită este creația inginerului Iulian Gartenberg-Argani.

De unde provenea numele Parcului Herăstrău și care era legătura cu substantivul „fierăstrău”?

Filmul vorbește despre Bing și Bang, doi șomeri din București. Aceștia se întâlnesc în Cișmigiu cu o bună prietenă care le oferă un bilet de loterie. În căutarea unui loc de muncă, aceștia trec prin mai multe peripeții. Odată ajunși la sediul Loteriei din București, constată cu bucurie că biletul lor este câștigător. Suma? Un million de lei. O adevărata avere în acele timpuri. Din păcate, lozul este inițial de negăsit. Apoi, după ample căutări, aceștia găsesc tichetul și viața lor se schimbă radical.

„Bing Bang” a avut premiera oficială pe data de 7 februarie 1935 la Cinema Arpa, acolo unde astăzi este Cercul Militar Național.

De unde vine denumirea cartierelor din București?

Un an mai târziu, Nicolae Stroe și Vasile Vasilache au făcut un alt film intitulat „Ora veselă”. Din păcate, în anul 1944, Vasile Vasilache a decedat în urma bombardamentului avioanelor americane asupra Bucureștiului.

De ce țara noastră se cheamă România? Cine a folosit numele pentru prima dată?

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
În țările democratice alegerea liderilor se face prin vot liber exprimat. Pentru alegerile prezidențiale, unele state au două tururi de scrutin, pe când altele unul singur. Publicația de... citește tot
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte să moară
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte ...
Unul dintre cei mai veseli actori a fost, cu siguranță, britanicul Charlie Chaplin. Comicul nu ne-a lăsat moștenire numai filmele în care a jucat ci și un instantaneu trist, surprins în... citește tot
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Au trecut mai bine de doi ani de când Rusia a invadat Ucraina și nu a fost săptămână în care să nu se vorbească în mass media despre armele nucleare. Dacă până acum Vladimir Putin a fost... citește tot