Când și cum au început oamenii să gătească pentru prima dată?

22.11.2022
Când și cum au început oamenii să gătească pentru prima dată?

Omenirea a avut un parcurs sinuos de dezvoltare. Potrivit datelor istorice, în trecut au fost perioade de înflorire economică și socială, însă și vremuri dificile în care traiul de zi cu zi era mai mult o luptă pentru supraviețuire. Cu toate acestea, omul, curios din fire, a dorit mai mult de la viață și a căutat întotdeauna noi oportunități de dezvoltare. Ca atare, când a descoperit focul a înțeles că mâncarea sa poate fi gătită și astfel este mult mai gustoasă.

Când a început omul să gătească?

Oamenii de știință au descoperit, în Israel, rămășițele unui pește destul de mare, asemănător cu crapul din prezent. După ce a fost studiat, cercetătorii au stabilit că are o vechime de 780.000 de ani și fusese gătit înainte să fie consumat. Aceste dovezi au șocat, fiindcă până acum s-a crezut că omul a folosit focul și a început să gătească prin anii 170.000 î. de Hr.

Tranziția de la consumul de alimente crude la cele gătite a avut implicații dramatice pentru dezvoltarea și comportamentul uman, au afirmat cercetătorii care au descoperit rămășițele de pește, potrivit bbc.com.

Oamenii de știință au găsit rămășițele acestui pește de aproximativ 2 metri la situl arheologic Gesher Benot Yaaqob, de pe râul Iordan, la aproximativ 14 kilometri la nord de Marea Moartă. Oasele de pește au fost analizate în detaliu, iar cristalele rămase în smalțul dinților au arătat că acesta a fost gătit la o temperatură mai scăzută și nu expus direct focului. Așa ceva este incredibil! Se pare că oamenii din acele vremuri nu erau așa de înapoiați pe cât s-a crezut până acum.

Așa arată rămășițele de pește gătit găsite în Israel.

Dobândirea abilităților pentru a găti alimente marchează un progres evolutiv semnificativ, fiindcă a oferit un mijloc suplimentar pentru utilizarea optimă a resurselor alimentare disponibile. Este posibil chiar ca gătitul să nu se limiteze doar la pește, ci să includă și diverse tipuri de animale și plante, a declarat profesorul Naama Goren-Inbar de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, potrivit sursei citată mai sus.

Datele strânse de la sit au dovedit că în zonă au trăit grupuri de vânători-culegători timp de zeci de mii de ani. Oamenii s-au concentrat în această regiune, fiindcă aici exista un lac, pe nume Hula, plin de pește care însă a dispărut de pe fața pământului după ce a fost drenat în anii 1950 pentru a scăpa de țânțarii purtători de malarie.

Foto: pinterest.com și bbc.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Mit sau adevăr? De ce, în Japonia, doar bărbații au voie să gătească sushi?
Mit sau adevăr? De ce, în Japonia, doar bărbații au voie să gătească sushi?
Întrebarea „De ce doar bărbații au voie să gătească sushi?” circulă des în spațiul public, însă ea pornește dintr-un amestec de mituri, jumătăți de adevăr și interpretări... citește tot
Povestea unui australian care a fost aproape de moarte, dar apoi s-a îmbogățit peste noapte câștigând de DOUĂ ORI la loterie
Povestea unui australian care a fost aproape de moarte, dar apoi s-a îmbogățit peste noapte câștigând de DOUĂ ORI la loterie
În anul 1998, Bill Morgan, un șofer de camion din Australia în vârstă de 37 de ani, părea să fie cel mai ghinionist om de pe planetă. În timp ce se afla la muncă, a fost implicat într-un... citește tot
Curiozități despre „Cravata galbenă”, filmul autobiografic al lui Sergiu Celibidache
Curiozități despre „Cravata galbenă”, filmul autobiografic al lui Sergiu Celibidache
Filmul „Cravata Galbenă” prezintă extraordinara poveste a lui Sergiu Celibidache (1912-1996), unul dintre cei mai celebri și mai controversați dirijori ai secolului al XX-lea. Pelicula este... citește tot