Biscuiți șprițați. Rețetă de cei mai buni biscuiți șprițați

22.06.2023
Biscuiți șprițați. Rețetă de cei mai buni biscuiți șprițați

Amintirile copilăriei năvălesc imaginația ori de câte ori simțim mirosuri uitate. Gastronomia românească este o enciclopedie în care s-au adunat inevitabil mai multe culturi. De aceea, în România poți găsi sarmale, originare din Turcia, borș din Ucraina sau gulaș din Ungaria. Astăzi, redactorii shtiu.ro prezintă povestea și rețeta biscuiților șprițați. 

Care este istoria biscuiților?

șprițați

Mare parte din artele lumii au fost dezvoltate în Grecia Antică. Gastronomia a jucat un rol important în dezvoltarea cetății Atenei și nu numai. Aceștia au inventat gofra și chiar aluatul copt de două ori. Acesta din urmă avea un nume propriu, „dipyres” și se traduce în română prin „biscuit”.

Grecii au amestecat aluatul cu aromele Orientului, precum anason sau chimion. De-a lungul timpului, cofetarii au început să amestece cacao, vanilie sau nucă de cocos, iar banalul biscuit s-a transformat într-o întreagă galaxie de bunătăți: pișcoturi, prăjituri, sărățele, covrigi sau foietaje.

Subiectul articolului este biscuitul șprițat. Un nume bizar, dar cu un gust inconfundabil. Acesta provine din zona germanică și poartă numele de „Spritzgebäck”. Acest timp de biscuit este crocant, în același timp fragil, uscat și untos. Primii biscuiți au apărut în perioada Medievală, mai exact în anii 1500. Cu timpul, realizarea acestora a devenit o tradiție în special de Crăciun.

În România, biscuiții șprițați pot fi asociați cu bunicile de la țară care doresc să își surprindă nepoții cu ceva gustos. În prezent, aceștia pot fi găsiți în supermarketuri, dar în trecut gospodinele se ocupau personal de aceste bucate.

Rețetă biscuiți șprițați

Foarte buni, rezistenți și foarte ușor de făcut. Se pot consuma alături de ceai sau lapte ori fără nimic alături. Pentru această rețetă vom avea nevoie de următoarele incrediente:

Mod de preparare:

Într-un bol se mixează untul împreună cu zahărul, adăugându-se ulterior ouăle și restul ingredientelor. După amestecarea acestora, se adaugă la final făina, incorporând-o cu ajutorul mâini și se frământă până când se obține un aluat neted și omogen.

Modelarea acestora se poate face cu cuțitul sau cu o formă specială. După acest pas, se pun într-o tavă la cuptorul preîncălzit la 170 de grade Celsius pentru 15-20 de minute.

Poftă bună!

Foto: Wikipedia.org & Kilorete.ro

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot