Cum se face gulașul unguresc? Rețetă de gulaș autentic

05.12.2022
Cum se face gulașul unguresc? Rețetă de gulaș autentic

Mâncarea este cea care unește oamenii la masă. În timpul mesei sunt lăsate deoparte disputele religioase, politice sau financiare. Una dintre cele mai populare mâncăruri din România este chiar gulașul, un specific al vecinilor maghiari. Vă prezentăm astfel o rețetă de gulaș unguresc, foarte ușor de făcut oricând.

De ce ingrediente avem nevoie pentru gulaș?

gulaș

Gulașul este popular în zona Transilvaniei și a Maramureșului. Cu toate că este originar din Ungaria, poate fi găsit și în Austria, Slovacia, Polonia sau Germania.
La esență, este o tocană preparată din carne de vită sau vițel, cal, porc, miel sau oaie, depinde de preferințe. Pentru cei care nu mănâncă tipurile de carne enumerate mai sus, se poate folosi și pui.
În toate bordeiele unde se prepară gulașul, paprica, ceapa și usturoiul joacă un rol esențial. Fără ele practic nu există gulaș. Se gătește la foc domol, în cantități mai mari.

Pentru gulaș vom avea nevoie de:

Modul de preparare

Se ia carnea și se porționează, după care se taie în cubulețe. Dimensiunea nu trebuie să fie nici foarte mare, dar nici foarte mică (riscă să se sfărâme). Într-un vas mare se încinge untul sau uleiul, iar treptat se adaugă ceapa tocată mărunt. O lăsăm la călit la foc încet, fără a risca să o prăjim.

Se adaugă carnea și se prăjește treptat pe toate părțile, iar ulterior se pun toate condimentele. Secretul unui gulaș bun stă în cantitatea de paprika folosit. Astfel că, pentru un kilogram de carne se pot folosi chiar până la 3 linguri de acest condiment.

Conținutului actual i se adaugă apă și se lasă sub capac aproximativ 2 ore. Până se gătește carne, este timp pentru a pregăti legumele și zarzavatul. Roșia trebuie lăsată în apă fierbinte, decojită și tăiată cubulețe. Usturoiul se toacă. Se adaugă toate legumele tăiate și se lasă la fiert până când devin bune pentru pus în farfurie. Se poate adăuga opțional un ardei iute, însă nivelul de iuțime nu trebuie să stingă gustul cărnii fragede și a sosului.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot