Cum se face gulașul unguresc? Rețetă de gulaș autentic

05.12.2022
Cum se face gulașul unguresc? Rețetă de gulaș autentic

Mâncarea este cea care unește oamenii la masă. În timpul mesei sunt lăsate deoparte disputele religioase, politice sau financiare. Una dintre cele mai populare mâncăruri din România este chiar gulașul, un specific al vecinilor maghiari. Vă prezentăm astfel o rețetă de gulaș unguresc, foarte ușor de făcut oricând.

De ce ingrediente avem nevoie pentru gulaș?

gulaș

Gulașul este popular în zona Transilvaniei și a Maramureșului. Cu toate că este originar din Ungaria, poate fi găsit și în Austria, Slovacia, Polonia sau Germania.
La esență, este o tocană preparată din carne de vită sau vițel, cal, porc, miel sau oaie, depinde de preferințe. Pentru cei care nu mănâncă tipurile de carne enumerate mai sus, se poate folosi și pui.
În toate bordeiele unde se prepară gulașul, paprica, ceapa și usturoiul joacă un rol esențial. Fără ele practic nu există gulaș. Se gătește la foc domol, în cantități mai mari.

Pentru gulaș vom avea nevoie de:

Modul de preparare

Se ia carnea și se porționează, după care se taie în cubulețe. Dimensiunea nu trebuie să fie nici foarte mare, dar nici foarte mică (riscă să se sfărâme). Într-un vas mare se încinge untul sau uleiul, iar treptat se adaugă ceapa tocată mărunt. O lăsăm la călit la foc încet, fără a risca să o prăjim.

Se adaugă carnea și se prăjește treptat pe toate părțile, iar ulterior se pun toate condimentele. Secretul unui gulaș bun stă în cantitatea de paprika folosit. Astfel că, pentru un kilogram de carne se pot folosi chiar până la 3 linguri de acest condiment.

Conținutului actual i se adaugă apă și se lasă sub capac aproximativ 2 ore. Până se gătește carne, este timp pentru a pregăti legumele și zarzavatul. Roșia trebuie lăsată în apă fierbinte, decojită și tăiată cubulețe. Usturoiul se toacă. Se adaugă toate legumele tăiate și se lasă la fiert până când devin bune pentru pus în farfurie. Se poate adăuga opțional un ardei iute, însă nivelul de iuțime nu trebuie să stingă gustul cărnii fragede și a sosului.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Străbunicul Dusterului! Cum arăta PRIMA Dacia Duster fabricată în anii ’80?
Străbunicul Dusterului! Cum arăta PRIMA Dacia Duster fabricată în anii ’80?
De mai bine de 15 ani, piața auto din România s-a îmbogățit cu Dacia Duster, un automobil produs și comercializat de producătorul francez Renault și filiala sa din România. SUV-ul a evoluat... citește tot
De ce Israelul comite genocid în Gaza? Iată patru argumente valide pentru care Guvernul lui Beniamin Netanyahu poate fi acuzat de genocid
De ce Israelul comite genocid în Gaza? Iată patru argumente valide pentru care Guvernul lui Beniamin Netanyahu poate fi acuzat de genocid
Conflictul dintre Israel și Hamas, escaladat după atacurile din 7 octombrie 2023, a generat o criză umanitară fără precedent în Fâșia Gaza. Numeroase organizații internaționale, inclusiv... citește tot
Cum au fost inventate jucăriile LEGO de un tâmplar care a rămas fără clienți. Ce înseamnă „Lego” în limba daneză?
Cum au fost inventate jucăriile LEGO de un tâmplar care a rămas fără clienți. Ce înseamnă „Lego” în limba daneză?
Puține jucării au reușit să marcheze copilăria atâtor generații precum piesele colorate de LEGO. Fie că vorbim despre castele, mașini, nave spațiale sau orașe întregi, micile cărămizi... citește tot