Cum se face gulașul unguresc? Rețetă de gulaș autentic

05.12.2022
Cum se face gulașul unguresc? Rețetă de gulaș autentic

Mâncarea este cea care unește oamenii la masă. În timpul mesei sunt lăsate deoparte disputele religioase, politice sau financiare. Una dintre cele mai populare mâncăruri din România este chiar gulașul, un specific al vecinilor maghiari. Vă prezentăm astfel o rețetă de gulaș unguresc, foarte ușor de făcut oricând.

De ce ingrediente avem nevoie pentru gulaș?

gulaș

Gulașul este popular în zona Transilvaniei și a Maramureșului. Cu toate că este originar din Ungaria, poate fi găsit și în Austria, Slovacia, Polonia sau Germania.
La esență, este o tocană preparată din carne de vită sau vițel, cal, porc, miel sau oaie, depinde de preferințe. Pentru cei care nu mănâncă tipurile de carne enumerate mai sus, se poate folosi și pui.
În toate bordeiele unde se prepară gulașul, paprica, ceapa și usturoiul joacă un rol esențial. Fără ele practic nu există gulaș. Se gătește la foc domol, în cantități mai mari.

Pentru gulaș vom avea nevoie de:

Modul de preparare

Se ia carnea și se porționează, după care se taie în cubulețe. Dimensiunea nu trebuie să fie nici foarte mare, dar nici foarte mică (riscă să se sfărâme). Într-un vas mare se încinge untul sau uleiul, iar treptat se adaugă ceapa tocată mărunt. O lăsăm la călit la foc încet, fără a risca să o prăjim.

Se adaugă carnea și se prăjește treptat pe toate părțile, iar ulterior se pun toate condimentele. Secretul unui gulaș bun stă în cantitatea de paprika folosit. Astfel că, pentru un kilogram de carne se pot folosi chiar până la 3 linguri de acest condiment.

Conținutului actual i se adaugă apă și se lasă sub capac aproximativ 2 ore. Până se gătește carne, este timp pentru a pregăti legumele și zarzavatul. Roșia trebuie lăsată în apă fierbinte, decojită și tăiată cubulețe. Usturoiul se toacă. Se adaugă toate legumele tăiate și se lasă la fiert până când devin bune pentru pus în farfurie. Se poate adăuga opțional un ardei iute, însă nivelul de iuțime nu trebuie să stingă gustul cărnii fragede și a sosului.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cel mai ghinionist om din lume? Poate… Povestea lui William Sokolin, omul care a spart din greșeală o sticlă de Château Margaux din 1787 în valoare de 500.000 de dolari
Cel mai ghinionist om din lume? Poate… Povestea lui William Sokolin, omul care a spart din greșeală o sticlă de Château Margaux din ...
În lumea vinurilor, unele povești nu doar că uimesc — ele rămân întipărite în memoria colectivă ca lecții despre fragilitate, pasiune și, uneori, chiar de ironie a sorții. O astfel de... citește tot
Cel mai de temut asasin al mafiei. Soția sa: „Am fost măritată cu cel mai mare asasin și habar nu am avut”
Cel mai de temut asasin al mafiei. Soția sa: „Am fost măritată cu cel mai mare asasin și habar nu am avut”
Richard Kuklinski, cunoscut sub porecla „Omul de gheață” („The Iceman”), este una dintre cele mai înfiorătoare figuri din istoria criminalității organizate americane. La exterior,... citește tot
Se scumpesc TOATE! Ce măsuri fiscale propun parlamentarii?
Se scumpesc TOATE! Ce măsuri fiscale propun parlamentarii?
Se anunță vremuri grele pentru români, indiferent de domeniul lor de activitate. Coaliția PSD-PNL-USR-UDMR pregătește un pachet de măsuri dure: creșteri de taxe și reduceri bugetare în... citește tot