Bătaie de joc! Cu ce s-a ales inventatorul cuptorului cu microunde pentru descoperirea sa

20.03.2022
Bătaie de joc! Cu ce s-a ales inventatorul cuptorului cu microunde pentru descoperirea sa

Cuptorul cu microunde a devenit unul dintre cele mai populare aparate de uz casnic din lume. Puțini oameni știu că a fost descoperit din pură întâmplare în anul 1940. De asemenea,  inventatorul său a primit o sumă cu totul neașteptată.

Percy Spencer lucra ca cercetător pentru American Appliance Company (acum Raytheon) când a observat că un radar care folosea unde electromagnetice i-a topit bomboanele din buzunar. A avut ideea de a face o cutie de metal folosind cuptoarele cu microunde pentru a încălzi alimentele, dar compania a fost cea care a depus brevetul.

„Bunicul meu se uita la o instalație de testare a cuptorului cu microunde și și-a dat seama că bara de alune din buzunar a început să se topească, s-a încălzit destul de mult. Apoi a decis să ia niște boabe de porumb, le-a pus înăuntru și așa floricelele au început să se facă”, a declarat Rod Spencer, inventatorul și nepotul lui Percy Spencer, pentru Business Insider.

2 dolari pentru o invenție care a schimbat lumea

Cu noile sale cunoștințe despre cum să gătească alimente în doar câteva secunde, Spencer și angajatorul său, Raytheon, au brevetat invenția, pe care au numit-o „RadaRange”. În anul 1947, Raytheon a lansat RadaRange ca primul cuptor cu microunde comercial, care costa 5.000 de dolari la acea vreme, cântărea 340 kg și avea o înălțime de 1,8 metri.

„Primele cuptoare cu microunde, și noi aveam unul, erau la fel de mari ca un frigider, aveau nevoie de douăzeci de minute să se încălzească înainte de a putea găti ceva, dar erau de zece ori mai puternice decât orice puteți cumpăra astăzi, așa că un cartof se gătea în treizeci de secunde”, a spus Spencer, potrivit sursei mai sus menționată.

Compania a fost cea care a depus brevetul, iar Percy Spencer a primit un bonus de 2 dolari (aproximativ 40$ în zilele noastre), însă niciodată drepturi de autor. Cu toate acestea, în 1999, inventatorul cuptorului cu microunde a fost inclus în National Inventors Hall of Fame. Organizația onorează alți inventatori celebri precum Thomas Edison și Frații Wright.

Cuptorul cu microunde se găsește, în ziua de astăzi, în toate bucătăriile moderne. Acesta a ușurat semnificativ munca gospodinelor, dar și a bucătarilor profesioniști. Modul rapid de încălzire și preparare a mâncării îl face să fie utilizat la scară largă.

Cum trebuie folosit?

Cuptorul are niște condiții de utilizare stricte pentru a nu dăuna sănătății. Aşadar, este interzisă încălzirea alimentelor în recipiente din plastic, metal sau aluminiu, fiind acceptate doar sticla şi ceramica. Totodată, este bine ca acest aparat să fie utilizat cât mai puțin, fiindcă până la urmă emite radiații electromagnetice.

Celebrul Dr. Oz din SUA are câteva sfaturi atunci când este folosit cuptorul cu microunde:

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
adplus-dvertising