Bătaie de joc! Cu ce s-a ales inventatorul cuptorului cu microunde pentru descoperirea sa

20.03.2022
Bătaie de joc! Cu ce s-a ales inventatorul cuptorului cu microunde pentru descoperirea sa

Cuptorul cu microunde a devenit unul dintre cele mai populare aparate de uz casnic din lume. Puțini oameni știu că a fost descoperit din pură întâmplare în anul 1940. De asemenea,  inventatorul său a primit o sumă cu totul neașteptată.

Percy Spencer lucra ca cercetător pentru American Appliance Company (acum Raytheon) când a observat că un radar care folosea unde electromagnetice i-a topit bomboanele din buzunar. A avut ideea de a face o cutie de metal folosind cuptoarele cu microunde pentru a încălzi alimentele, dar compania a fost cea care a depus brevetul.

„Bunicul meu se uita la o instalație de testare a cuptorului cu microunde și și-a dat seama că bara de alune din buzunar a început să se topească, s-a încălzit destul de mult. Apoi a decis să ia niște boabe de porumb, le-a pus înăuntru și așa floricelele au început să se facă”, a declarat Rod Spencer, inventatorul și nepotul lui Percy Spencer, pentru Business Insider.

2 dolari pentru o invenție care a schimbat lumea

Cu noile sale cunoștințe despre cum să gătească alimente în doar câteva secunde, Spencer și angajatorul său, Raytheon, au brevetat invenția, pe care au numit-o „RadaRange”. În anul 1947, Raytheon a lansat RadaRange ca primul cuptor cu microunde comercial, care costa 5.000 de dolari la acea vreme, cântărea 340 kg și avea o înălțime de 1,8 metri.

„Primele cuptoare cu microunde, și noi aveam unul, erau la fel de mari ca un frigider, aveau nevoie de douăzeci de minute să se încălzească înainte de a putea găti ceva, dar erau de zece ori mai puternice decât orice puteți cumpăra astăzi, așa că un cartof se gătea în treizeci de secunde”, a spus Spencer, potrivit sursei mai sus menționată.

Compania a fost cea care a depus brevetul, iar Percy Spencer a primit un bonus de 2 dolari (aproximativ 40$ în zilele noastre), însă niciodată drepturi de autor. Cu toate acestea, în 1999, inventatorul cuptorului cu microunde a fost inclus în National Inventors Hall of Fame. Organizația onorează alți inventatori celebri precum Thomas Edison și Frații Wright.

Cuptorul cu microunde se găsește, în ziua de astăzi, în toate bucătăriile moderne. Acesta a ușurat semnificativ munca gospodinelor, dar și a bucătarilor profesioniști. Modul rapid de încălzire și preparare a mâncării îl face să fie utilizat la scară largă.

Cum trebuie folosit?

Cuptorul are niște condiții de utilizare stricte pentru a nu dăuna sănătății. Aşadar, este interzisă încălzirea alimentelor în recipiente din plastic, metal sau aluminiu, fiind acceptate doar sticla şi ceramica. Totodată, este bine ca acest aparat să fie utilizat cât mai puțin, fiindcă până la urmă emite radiații electromagnetice.

Celebrul Dr. Oz din SUA are câteva sfaturi atunci când este folosit cuptorul cu microunde:

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot