„Artistul măcelar” Cine a fost Matache Măcelaru? Cum a devenit Matache un brand național?

18.11.2022
„Artistul măcelar” Cine a fost Matache Măcelaru? Cum a devenit Matache un brand național?

Matache Măcelaru a trăit în secolul al XIX-lea, supraviețuind Războiului de Independență al României din 1878, în urma căruia țara noastră și-a obținut independența față de Imperiul Otoman. Imediat, după acest eveniment, spiritul antreprenorial al lui Matache a ieșit la suprafață, numele său devenind ulterior un brand național. Iar Matache a fost un artist într-ale măcelăriei.

Prăvălia de carne a lui Matache Măcelaru

Matache Măcelaru, pe numele său Loloescu Matache, și-a deschis o prăvălie de carne, în anul 1879, la intersecția dintre Calea Griviței și Calea Buzești din București. Zona era una intens circulată și vestită pentru întâlnirile birjarilor și a comercianților care veneau din țară. Personajul nostru a ales să își deschidă afacerea în această parte a Bucureștiului, fiindcă acolo există o piață care atrăgea mulți oameni, numită Piața Mică, Piața Sfântul Ștefan sau Piața Cuibul cu Barză, însă niciuna dintre aceste denumiri nu a trecut testul timpului.

Matache Măcelaru și-a făcut cunoscută afacerea, în special, prin atitudinea lui jovială, dar și prin faptul că scotea un butuc în fața magazinului și secționa carnea în prezența clientului. În felul acesta, vorba despre măcelăria lui Matache s-a răspândit rapid, oamenii apreciind calitatea produselor sale, dar și mai mult caracterul său empatic, bărbatul fiind dispus de fiecare dată să asculte problemele celor care îi treceau pragul magazinului.

Matache Măcelaru

În scurt timp Loloescu Matache a devenit un personaj cunoscut în tot Bucureștiul, măcelăria sa parcă fiind acolo de când lumea și pământul. Cu toate că nu a inventat vreun produs alimentar, Matache Măcelaru a devenit un brand național, fiind utilizat și în prezent.

Matache Măcelaru, un brand national

Loloescu Matache a murit în jurul anului 1900, însă renumele de Matache Măcelaru a continuat să existe. Autoritățile din București au fost și ele încântate de Matache Măcelaru, iar între 1887 și 1899 a fost ridicată în zonă Hala Matache Măcelaru. Această construcție a fost o operă arhitectonică deosebită a acelor vremuri, însă s-a degradat cu timpul și a fost demolată în timpul mandatului de primar al lui Sorin Oprescu.

Cu toate acestea, brandul de Matache Măcelaru a continuat să existe. În anul 2008, producătorul de mezeluri Principal Company a cumpărat renumele de Matache Măcelaru și l-a folosit la promovarea produselor din carne. Trei ani mai târziu compania a dat faliment, iar brandul a fost achiziţionat de firma Cris-Tim.

Foto: facebook.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
Fisticul necesită condiții extreme pentru a înflori: veri foarte fierbinți (peste 38°C) și ierni reci (sub 7°C), fiind unul dintre puținele culturi care prosperă în zone cu variații... citește tot
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
În inima Europei, la poalele Alpilor și pe malurile Dunării, Viena își poartă cu eleganță reputația de oraș imperial, plin de istorie, artă și muzică clasică. Însă, dincolo de... citește tot
Cine este Robert Francis Prevost, primul papă american din istorie? Și-a ales numele Papa Leon al XIV-lea!
Cine este Robert Francis Prevost, primul papă american din istorie? Și-a ales numele Papa Leon al XIV-lea!
Pe 9 mai 2025, istoria Bisericii Catolice a fost marcată de un eveniment fără precedent: alegerea cardinalului Robert Francis Prevost ca primul papă american din istorie. Originar din Statele... citește tot