„Artistul măcelar” Cine a fost Matache Măcelaru? Cum a devenit Matache un brand național?

18.11.2022
„Artistul măcelar” Cine a fost Matache Măcelaru? Cum a devenit Matache un brand național?

Matache Măcelaru a trăit în secolul al XIX-lea, supraviețuind Războiului de Independență al României din 1878, în urma căruia țara noastră și-a obținut independența față de Imperiul Otoman. Imediat, după acest eveniment, spiritul antreprenorial al lui Matache a ieșit la suprafață, numele său devenind ulterior un brand național. Iar Matache a fost un artist într-ale măcelăriei.

Prăvălia de carne a lui Matache Măcelaru

Matache Măcelaru, pe numele său Loloescu Matache, și-a deschis o prăvălie de carne, în anul 1879, la intersecția dintre Calea Griviței și Calea Buzești din București. Zona era una intens circulată și vestită pentru întâlnirile birjarilor și a comercianților care veneau din țară. Personajul nostru a ales să își deschidă afacerea în această parte a Bucureștiului, fiindcă acolo există o piață care atrăgea mulți oameni, numită Piața Mică, Piața Sfântul Ștefan sau Piața Cuibul cu Barză, însă niciuna dintre aceste denumiri nu a trecut testul timpului.

Matache Măcelaru și-a făcut cunoscută afacerea, în special, prin atitudinea lui jovială, dar și prin faptul că scotea un butuc în fața magazinului și secționa carnea în prezența clientului. În felul acesta, vorba despre măcelăria lui Matache s-a răspândit rapid, oamenii apreciind calitatea produselor sale, dar și mai mult caracterul său empatic, bărbatul fiind dispus de fiecare dată să asculte problemele celor care îi treceau pragul magazinului.

Matache Măcelaru

În scurt timp Loloescu Matache a devenit un personaj cunoscut în tot Bucureștiul, măcelăria sa parcă fiind acolo de când lumea și pământul. Cu toate că nu a inventat vreun produs alimentar, Matache Măcelaru a devenit un brand național, fiind utilizat și în prezent.

Matache Măcelaru, un brand national

Loloescu Matache a murit în jurul anului 1900, însă renumele de Matache Măcelaru a continuat să existe. Autoritățile din București au fost și ele încântate de Matache Măcelaru, iar între 1887 și 1899 a fost ridicată în zonă Hala Matache Măcelaru. Această construcție a fost o operă arhitectonică deosebită a acelor vremuri, însă s-a degradat cu timpul și a fost demolată în timpul mandatului de primar al lui Sorin Oprescu.

Cu toate acestea, brandul de Matache Măcelaru a continuat să existe. În anul 2008, producătorul de mezeluri Principal Company a cumpărat renumele de Matache Măcelaru și l-a folosit la promovarea produselor din carne. Trei ani mai târziu compania a dat faliment, iar brandul a fost achiziţionat de firma Cris-Tim.

Foto: facebook.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot