Anșoa este hamsie? Care este diferența dintre anșoa și hamsii?

12.07.2022
Anșoa este hamsie? Care este diferența dintre anșoa și hamsii?

Ani de rândul, românii au fost învățați cu celebrele hamsii. De puțină vreme, în meniul celor care trăiesc în spațiul mioritic, a apărut „anșoa”. Un pește de aceleași dimensiuni cu hamsia care se servește, mai ales, conservat în sare. Dar, este hamsia anșoa sau acești pești sunt doar asemănători ca aspect, dimensiuni și gust?

Anșoa este hamsie?

Da! Hamsia și anșoa sunt unul și același pește. Hamsia este un pește planctonovor care trăiește în Marea Mediterana, Marea Neagră și Oceanul Atlantic. Peștii formează bancuri enorme (de la câteva mii, la câteva sute de mii) în apropierea țărmului, în special în timpul sezonului cald și al perioadei de reproducere. Femelele sunt mai mari decât masculii și exemplarele nu depășesc 40 cm în lungime. Denumirea latină a acestui pește este Engraulis encrasicolus.

Gura acestor peștișori este mai mare decât cea a heringilor și argintiilor, doi pești cu care hamsia seamănă mult în alte privințe. Anșoa se hrănește cu plancton și pește recent eclozat.

În total, există 8 soiuri de hamsii care se găsesc în diferite mări pe aproape tot Globul. Hamsia are o singură înotătoare dorsală pe spate și o înotătoare coadă bifurcată. Se aseamănă mult cu heringul datorită unei dungi argintii care se întinde pe partea superioară.

Anșoa în sare, originară din Sicilia

Peștele ansoa în sare este uscat înainte de a fi împachetată în sare. Sarea scoate orice exces de apă și evidențiază aroma peștelui. Anșoa este conservată fie în ulei de floarea soarelui, fie în cel de măsline (consumatorii sunt de părere că peștele din ulei de măsline este mai gustos). Cei care au inventat faimoasa rețetă sunt sicilienii.

Înainte de procesul de conservare care durează câteva luni, 20 de grame de pește proaspăt conțin aproximativ 20 mg de sodiu, apoi într-o porție similară, 20 de grame de hamsii sărate, conținutul de sodiu poate ajunge până la 700 mg, scrie madamngrecipe.com.

Ansoa

Cei mai iscusiți bucătari folosesc cu încredere anșoa, pentru a da un gust special preparatelor de pește. Produsul din hamsii/anșoa este absolut sigur dacă îndeplinește standardele de calitate și este depozitat corespunzător și servit în cantități rezonabile, notează latimes.com.

În Spania, acest pește este numit bocquerones și este marinat în oțet, nu în sare. Pe piață există și pastă de anșoa, care este un produs deosebit și se poate servi pe pâine. În Italia, peștele se numește acciughe, iar în engleză este anchovies.

Cum arată hamsia în mediul natural?

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Zece țări unde marijuana este legală
Zece țări unde marijuana este legală
Se spune că o cantitate mică de marijuana ar avea proprietăți benefice pentru organismul uman. De aceea, în unele state, acest drog este la liber și oricine îl poate achiziționa și consuma... citește tot
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
România a devenit o țară democratică după căderea comunismului, în anul 1989. Totodată, economia de piață s-a transformat într-una liberă și și-au făcut apariția tot felul de... citește tot
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Anul 2022 a fost unul plin de evenimente la nivel global. Drept urmare, românii au căutat informații pe Google despre lucrurile care au marcat omenirea. La începutul anului trecut lumea a fost... citește tot