Anșoa este hamsie? Care este diferența dintre anșoa și hamsii?

12.07.2022
Anșoa este hamsie? Care este diferența dintre anșoa și hamsii?

Ani de rândul, românii au fost învățați cu celebrele hamsii. De puțină vreme, în meniul celor care trăiesc în spațiul mioritic, a apărut „anșoa”. Un pește de aceleași dimensiuni cu hamsia care se servește, mai ales, conservat în sare. Dar, este hamsia anșoa sau acești pești sunt doar asemănători ca aspect, dimensiuni și gust?

Anșoa este hamsie?

Da! Hamsia și anșoa sunt unul și același pește. Hamsia este un pește planctonovor care trăiește în Marea Mediterana, Marea Neagră și Oceanul Atlantic. Peștii formează bancuri enorme (de la câteva mii, la câteva sute de mii) în apropierea țărmului, în special în timpul sezonului cald și al perioadei de reproducere. Femelele sunt mai mari decât masculii și exemplarele nu depășesc 40 cm în lungime. Denumirea latină a acestui pește este Engraulis encrasicolus.

Gura acestor peștișori este mai mare decât cea a heringilor și argintiilor, doi pești cu care hamsia seamănă mult în alte privințe. Anșoa se hrănește cu plancton și pește recent eclozat.

În total, există 8 soiuri de hamsii care se găsesc în diferite mări pe aproape tot Globul. Hamsia are o singură înotătoare dorsală pe spate și o înotătoare coadă bifurcată. Se aseamănă mult cu heringul datorită unei dungi argintii care se întinde pe partea superioară.

Anșoa în sare, originară din Sicilia

Peștele ansoa în sare este uscat înainte de a fi împachetată în sare. Sarea scoate orice exces de apă și evidențiază aroma peștelui. Anșoa este conservată fie în ulei de floarea soarelui, fie în cel de măsline (consumatorii sunt de părere că peștele din ulei de măsline este mai gustos). Cei care au inventat faimoasa rețetă sunt sicilienii.

Înainte de procesul de conservare care durează câteva luni, 20 de grame de pește proaspăt conțin aproximativ 20 mg de sodiu, apoi într-o porție similară, 20 de grame de hamsii sărate, conținutul de sodiu poate ajunge până la 700 mg, scrie madamngrecipe.com.

Ansoa

Cei mai iscusiți bucătari folosesc cu încredere anșoa, pentru a da un gust special preparatelor de pește. Produsul din hamsii/anșoa este absolut sigur dacă îndeplinește standardele de calitate și este depozitat corespunzător și servit în cantități rezonabile, notează latimes.com.

În Spania, acest pește este numit bocquerones și este marinat în oțet, nu în sare. Pe piață există și pastă de anșoa, care este un produs deosebit și se poate servi pe pâine. În Italia, peștele se numește acciughe, iar în engleză este anchovies.

Cum arată hamsia în mediul natural?

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot