Alfabetul grecesc. Care sunt literele în alfabetul grecesc?

08.10.2021
Alfabetul grecesc. Care sunt literele în alfabetul grecesc?

Pe Terra sunt vorbite tot feluri de limbi și dialecte, unele mai melodioase și mai ușor de reținut, în schimb altele mai grele și mai dificil de învățat. Cu toate acestea, pasionații de limbi străine sunt plăcut surprinși de a învăța cuvinte noi, într-o limbă nouă.

Limba greacă reprezintă o provocare pentru oricine dorește să învețe o limbă nouă și, totodată, o limbă extrem de veche. În acest caz, procesul începe cu reținerea alfabetului grecesc, unul care este diferit față de ceea ce știm cu toții. Pe măsură ce începi să te documentezi vei observa că lucrurile sunt mai grele decât te așteptai. Chiar și așa, după un timp vei prinde drag de această limbă și vei dori să înveți cât mai multe cuvinte.

Care sunt literele în alfabetul grecesc?

Alfabetul grecesc conține 24 de litere și este la fel ca cel folosit în secolul al VIII-lea  î. de Hr. Acesta a fost primul care a notat fiecare vocală și fiecare consoană cu semne separate. În prezent, literele alfabetului grec sunt folosite ca simboluri în matematică și alte științe exacte.

Pentru cei ce nu știu, expresia „de la Alfa la Omega”, adică „de la început până la sfârșit” face referire la alfabetul grecesc, Alfa însemnând începutul (prima literă), iar Omega sfârșitul (ultima literă).

Unele cuvinte grecești provin din engleză și, ca atare, sunt mai ușor de reținut, însă altele sunt destul de dificil de învățat. Trebuie specificat faptul că termenul „alfabet” provine din limba greacă și reprezintă alăturarea primelor două litere: alfa și beta.

Potrivit istoricilor, grecii au fost primii din lume care au învățat să scrie folosind alfabetul ci nu hieroglife. Totodată, limba turcă, arabă, ebraică și albaneză au alfabetul inspirat din cel grecesc.

Matematica, fizica și astronomia folosesc alfabetul grecesc, cum ar fi:

Așadar, alfabetul grecesc este unul atipic față de cel românesc, însă tocmai aceste particularități ale sale îl fac să fie frumos.

Foto: Unsplash.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot