Afectează magneții de pe frigider mâncarea?

07.03.2022
Afectează magneții de pe frigider mâncarea?

Cercetătorii de la Universitatea Princeton ar fi avertizat oamenii despre pericolul pe care îl pot provoca magneții pe care îi atașăm pe frigider pentru alimentele din interior. Acest avertisment circulă de foarte mult timp pe rețelele de socializare fără a avea o bază solidă. Motivul? Este o știre falsă și nu are la bază niciun studiu real. 

„Dacă până acum credeam că sunt nesemnificative câmpurile magnetice ale acestor magneți pentru că nu trec de ușa frigiderului, ei bine, specialiștii sunt de altă părere în urma studiilor efectuate. Puteți să faceți cancer!”, cam așa sună mesajul care înfiorător care circulă pe rețelele de socializare.

Influențează magneții de pe frigider mâncarea?

Cercetătorii de la Universitatea Princeton ar fi descoperit ceva îngrozitor despre suvenirurile pe care majoritatea dintre noi le are pe aparatul electrocasnic. O bună perioadă de timp, aceștia ar fi hrănit două grupuri de șoareci: primul grup cu mâncare păstrată la frigider, iar al doilea grup cu mâncare păstrată și la frigider, dar cu câțiva magneți decorativi pe ușă.

Obiectivul acestui experiment a fost de a vedea modul în care radiațiile electromagnetice (care iese de la magneții decorativi de pe ușă) afectează produsele alimentare.

Studiile clinice ar fi confirmat că grupul de șoareci care au consumat hrana „radiată” avea o probabilitate cu până la 87% mai mare de a face cancer decât celălalt grup de șoareci.

Cancer de la magneți? O mare păcăleală!

Cu toate acestea, guvernele sau asociațiile/instituțiile din domeniul sănătății nu au dat vreo declarație în acest sens. De ce? Pentru că, se pare, acest studiu nu a fost efectuat niciodată și este UN FAKE NEWS. Câmpurile magnetice nu provoacă cancer. De fapt, câmpurile magnetice protejează împotriva radiațiilor, cu excepția cazului în care au contaminanți radioactivi. Pământul însuși este protejat de un câmp geomagnetic masiv.

Câmpurile magnetice deviază particulele încărcate, inclusiv particulele radioactive alfa și beta. Așa se face că uriașul câmp magnetic al Pământului îl protejează împotriva radiațiilor solare și cosmice.

Magneții de frigider folosesc magneți permanenți cu câmpuri magnetice destul de slabe. Dacă trântim ușa frigiderului suficient de tare, unele pot cădea. Mai mult decât atât, frigiderul însuși folosește magneți pentru a ține ușile închise. De asemenea, motoarele lor electrice folosesc și magneți care generează câmpuri electromagnetice.

Acei magneți nu numai că sunt mai aproape de alimentele depozitate, dar sunt și mult mai puternici decât orice magnet decorativ.

Foto: shtiu.ro

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 18 august este cea de-a 230-a zi a calendarului gregorian și a 231-a zi în anii bisecți. În această zi s-au consemnat de-a lungul timpului multe evenimente care au marcat istoria lumii...
Cele mai noi articole
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
Limba română este vorbită diferit în funcție de regiunea țării. Regionalismele îmbogățesc vocabularul românesc, însă de multe ori nu sunt înțelese de toată lumea și trebuie... citește tot
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
Înaintea Primului Război Mondial, la marginea Mangaliei trăia familia lui Nae Berechet. Acesta avea o fetiță în vârstă de șase ani, de o frumusețe răpitoare, pe numele ei Maria. La un... citește tot
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
Pentru întreaga lume, corpul uman este un mister constant mereu aflat într-o continuă schimbare. Deși nu putem afla totul despre corpurile noastre, oamenii de știință au descoperit la ce... citește tot