Ce se întamplă dacă ai pus magneți pe frigider?

06.03.2022
Ce se întamplă dacă ai pus magneți pe frigider?

Mulți dintre noi avem magneți pe frigider din diferite motive. Pot fi amintiri dragi din vacanțe, pot fi picturi ale micuților sau pur și simplu mici dispozitive pentru a nota o listă de cumpărături sau de a comunica cu familia atunci când plecăm în grabă. Cât de nocivi pot fi aceștia frigiderului?

Magneții aduc confort și nostalgie, însă nu de puține ori am auzit diverse persoane care au susținut că aceștia pot afecta obiectul electrocasnic pe care sunt amplasați. De cele mai multe ori, este vorba de frigider.

Magneți pe frigider. Afectează sau nu aparatul?

Potrivit Wikipedia, magneții de neodim (cunoscuți și ca magneți „NdFeB”, „Neo” sau „NIB”) sunt magneți permanenți puternici, fabricați dintr-un aliaj de neodim, fier și bor. Făcând parte din familia de magneti din Pământuri Rare, aceștia au cele mai înalte proprietăți magnetice dintre toți magneții permanenți.

Datorită puterii lor magnetice ridicate și a costurilor relativ scăzute, acestea sunt alegerea preferată pentru multe aplicații de consum, comerciale, industriale și tehnice. Prin urmare, magneții de neodim nu dăunează frigiderului și chiar sunt recomandați datorită proprietăților mai puternice și practic pe care le conțin în comparație cu magnetul obișnuit de suvenir, care uneori nici nu își suportă greutatea.

Din punct de vedere tehnic, magneții nu pot deteriora aparatul electrocasnic, însă pot fi afectați de electricitate. Cu toate acestea, deși oțelul inoxidabil din care sunt fabricate majoritatea frigiderelor este durabil, acesta nu este imun la praf, murdărie sau zgârieturi, iar micile „ajutoare” pot lăsa astfel de semne.

Magneții permanenți din ferită pot dura câțiva ani dacă sunt folosiți și îngrijiți corespunzător. Aceștia pot pierde mai puțin de 10% din magnetism la fiecare 100 de ani. Unii oameni renunță la a ține magneți pe frigider. Din nefericire, aceștia nu sunt reciclabili, deci singura lor destinație este la gunoi, însă separat de restul deșeurilor.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot