Ce se întamplă dacă ai pus magneți pe frigider?

06.03.2022
Ce se întamplă dacă ai pus magneți pe frigider?

Mulți dintre noi avem magneți pe frigider din diferite motive. Pot fi amintiri dragi din vacanțe, pot fi picturi ale micuților sau pur și simplu mici dispozitive pentru a nota o listă de cumpărături sau de a comunica cu familia atunci când plecăm în grabă. Cât de nocivi pot fi aceștia frigiderului?

Magneții aduc confort și nostalgie, însă nu de puține ori am auzit diverse persoane care au susținut că aceștia pot afecta obiectul electrocasnic pe care sunt amplasați. De cele mai multe ori, este vorba de frigider.

Magneți pe frigider. Afectează sau nu aparatul?

Potrivit Wikipedia, magneții de neodim (cunoscuți și ca magneți „NdFeB”, „Neo” sau „NIB”) sunt magneți permanenți puternici, fabricați dintr-un aliaj de neodim, fier și bor. Făcând parte din familia de magneti din Pământuri Rare, aceștia au cele mai înalte proprietăți magnetice dintre toți magneții permanenți.

Datorită puterii lor magnetice ridicate și a costurilor relativ scăzute, acestea sunt alegerea preferată pentru multe aplicații de consum, comerciale, industriale și tehnice. Prin urmare, magneții de neodim nu dăunează frigiderului și chiar sunt recomandați datorită proprietăților mai puternice și practic pe care le conțin în comparație cu magnetul obișnuit de suvenir, care uneori nici nu își suportă greutatea.

Din punct de vedere tehnic, magneții nu pot deteriora aparatul electrocasnic, însă pot fi afectați de electricitate. Cu toate acestea, deși oțelul inoxidabil din care sunt fabricate majoritatea frigiderelor este durabil, acesta nu este imun la praf, murdărie sau zgârieturi, iar micile „ajutoare” pot lăsa astfel de semne.

Magneții permanenți din ferită pot dura câțiva ani dacă sunt folosiți și îngrijiți corespunzător. Aceștia pot pierde mai puțin de 10% din magnetism la fiecare 100 de ani. Unii oameni renunță la a ține magneți pe frigider. Din nefericire, aceștia nu sunt reciclabili, deci singura lor destinație este la gunoi, însă separat de restul deșeurilor.

Foto: Depositphotos.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 13 august este cea de-a 225-a zi în calendarul gregorian și a 226-a zi în anii bisecți. Această zi a a consemnat de-a lungul vremii numeroase evenimente care au marcat istoria lumii și...
Cele mai noi articole
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia acestuia a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu... citește tot
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
În lume există multe lucruri frumoase unele locuite de oameni, iar altele sălbatice care nu au văzut deloc vreo urmă de civilizație. Acolo unde oamenii au ajuns și-au pus amprenta asupra... citește tot
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Sana, ayranul și chefirul se enumără printre lactatele alese, de cele mai multe ori, la micul dejun. Dintre cele trei, nutriționiștii sugerează consumarea chefirului persoanelor cu probleme de... citește tot