Ce se întamplă dacă ai pus magneți pe frigider?

06.03.2022
Ce se întamplă dacă ai pus magneți pe frigider?

Mulți dintre noi avem magneți pe frigider din diferite motive. Pot fi amintiri dragi din vacanțe, pot fi picturi ale micuților sau pur și simplu mici dispozitive pentru a nota o listă de cumpărături sau de a comunica cu familia atunci când plecăm în grabă. Cât de nocivi pot fi aceștia frigiderului?

Magneții aduc confort și nostalgie, însă nu de puține ori am auzit diverse persoane care au susținut că aceștia pot afecta obiectul electrocasnic pe care sunt amplasați. De cele mai multe ori, este vorba de frigider.

Magneți pe frigider. Afectează sau nu aparatul?

Potrivit Wikipedia, magneții de neodim (cunoscuți și ca magneți „NdFeB”, „Neo” sau „NIB”) sunt magneți permanenți puternici, fabricați dintr-un aliaj de neodim, fier și bor. Făcând parte din familia de magneti din Pământuri Rare, aceștia au cele mai înalte proprietăți magnetice dintre toți magneții permanenți.

Datorită puterii lor magnetice ridicate și a costurilor relativ scăzute, acestea sunt alegerea preferată pentru multe aplicații de consum, comerciale, industriale și tehnice. Prin urmare, magneții de neodim nu dăunează frigiderului și chiar sunt recomandați datorită proprietăților mai puternice și practic pe care le conțin în comparație cu magnetul obișnuit de suvenir, care uneori nici nu își suportă greutatea.

Din punct de vedere tehnic, magneții nu pot deteriora aparatul electrocasnic, însă pot fi afectați de electricitate. Cu toate acestea, deși oțelul inoxidabil din care sunt fabricate majoritatea frigiderelor este durabil, acesta nu este imun la praf, murdărie sau zgârieturi, iar micile „ajutoare” pot lăsa astfel de semne.

Magneții permanenți din ferită pot dura câțiva ani dacă sunt folosiți și îngrijiți corespunzător. Aceștia pot pierde mai puțin de 10% din magnetism la fiecare 100 de ani. Unii oameni renunță la a ține magneți pe frigider. Din nefericire, aceștia nu sunt reciclabili, deci singura lor destinație este la gunoi, însă separat de restul deșeurilor.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
De la inovațiile delicioase precum Melts sau Pocket produsele noastre au fost întotdeauna create chiar și pentru cele mai pretențioase gusturi, ajungând în scurt timp să fie pe placul tuturor.... citește tot
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
În ultima perioadă auzim tot mai des exprimarea „per se”. Chiar dacă este folosită în ultima perioadă, expresia este veche de mii de ani și provine, ca mai toate expresiile utilizate la... citește tot