Ce se întamplă dacă ai pus magneți pe frigider?

06.03.2022
Ce se întamplă dacă ai pus magneți pe frigider?

Mulți dintre noi avem magneți pe frigider din diferite motive. Pot fi amintiri dragi din vacanțe, pot fi picturi ale micuților sau pur și simplu mici dispozitive pentru a nota o listă de cumpărături sau de a comunica cu familia atunci când plecăm în grabă. Cât de nocivi pot fi aceștia frigiderului?

Magneții aduc confort și nostalgie, însă nu de puține ori am auzit diverse persoane care au susținut că aceștia pot afecta obiectul electrocasnic pe care sunt amplasați. De cele mai multe ori, este vorba de frigider.

Magneți pe frigider. Afectează sau nu aparatul?

Potrivit Wikipedia, magneții de neodim (cunoscuți și ca magneți „NdFeB”, „Neo” sau „NIB”) sunt magneți permanenți puternici, fabricați dintr-un aliaj de neodim, fier și bor. Făcând parte din familia de magneti din Pământuri Rare, aceștia au cele mai înalte proprietăți magnetice dintre toți magneții permanenți.

Datorită puterii lor magnetice ridicate și a costurilor relativ scăzute, acestea sunt alegerea preferată pentru multe aplicații de consum, comerciale, industriale și tehnice. Prin urmare, magneții de neodim nu dăunează frigiderului și chiar sunt recomandați datorită proprietăților mai puternice și practic pe care le conțin în comparație cu magnetul obișnuit de suvenir, care uneori nici nu își suportă greutatea.

Din punct de vedere tehnic, magneții nu pot deteriora aparatul electrocasnic, însă pot fi afectați de electricitate. Cu toate acestea, deși oțelul inoxidabil din care sunt fabricate majoritatea frigiderelor este durabil, acesta nu este imun la praf, murdărie sau zgârieturi, iar micile „ajutoare” pot lăsa astfel de semne.

Magneții permanenți din ferită pot dura câțiva ani dacă sunt folosiți și îngrijiți corespunzător. Aceștia pot pierde mai puțin de 10% din magnetism la fiecare 100 de ani. Unii oameni renunță la a ține magneți pe frigider. Din nefericire, aceștia nu sunt reciclabili, deci singura lor destinație este la gunoi, însă separat de restul deșeurilor.

Foto: Depositphotos.com

Cele mai noi articole
Prima localitate cu numele de București nu a fost capitala României
Prima localitate cu numele de București nu a fost capitala României
Cu toții știm că București este capitala României și nicio localitate din țară nu mai are această denumire. Lucrurile însă nu au stat tot timpul așa, iar numele de „București” a fost... citește tot
Ce este un barter? Cum a apărut ideea de barter?
Ce este un barter? Cum a apărut ideea de barter?
Într-o lume în care tranzacțiile comerciale sunt dominate de monedă și bani electronici, conceptul de barter oferă o incursiune fascinantă în forme mai vechi și mai directe de comerț.... citește tot
Ce este hostingul? De ce este important să beneficiezi de hosting (găzduire web) dacă decizi să-ți faci un site?
Ce este hostingul? De ce este important să beneficiezi de hosting (găzduire web) dacă decizi să-ți faci un site?
Trăim într-o lume ghidată de Internet. Avem aplicații, aflăm informații cu un singur click, zilnic navigăm pe zeci, poate sute de pagini web. Totuși, nu multă lume știe ce pași trebuie să... citește tot