Ce este curry? Condiment sau fel de mâncare de tip occidental

21.10.2021
Ce este curry? Condiment sau fel de mâncare de tip occidental

Cuvântul curry ne aduce imediat în minte o delicatesă occidentală plină de aromă și bogăție. De-a lungul anilor, curry-ul a evoluat pentru a deveni mai mult decât un simplu fel de mâncare. Cuvântul „curry” provine din substantivul tamil „kari”, care înseamnă pur și simplu „sos”.

În India și în întreaga lume, există mii de tipuri diferite de curry. Gustul și consistența acestuia variază de la un loc la altul, acomodând în funcție de geografie, disponibilitatea ingredientelor și preferințele culturale și religioase ale persoanelor care locuiesc în regiunea specifică.

Este aproape imposibil să nu fi văzut măcar o dată cuvântul „curry” în meniuri, rețete sau pe raftul magazinelor. Este un termen folosit pentru a descrie mai multe preparate pe baza unor amestecuri de condimente, des întâlnite în Occident.

Deși mâncărurile au un gust desăvârșit, utilizarea ingredientelor întregi va fi întotdeauna mult mai bună decât orice pastă sau pudră cumpărată din magazin. În cea mai simplă formă, curry este un sos utilizat în tandem cu carne, tofu sau legume. Este servit cu orez, cel mai popular orez Basmati și conține multe tipuri diferite de condimente. În funcție de rețetă, se poate folosi un curry dulce sau un curry super picant.

Ce este pasta curry?

Pastele de curry din Asia de Sud-Est tind să fie compuse din ingrediente proaspete. De exemplu, lămâia, ghimbirul, ardeiul și/sau anumite ierburi pot fi măcinate împreună pentru a face un piure gros. Genul acesta de pastă este adesea folosit în felurile de mâncare din Asia de Sud-Est, unde vor fi asezonate cu ulei pentru a scoate în evidență calitățile lor aromatice înainte de a fi subțiate cu un lichid precum laptele de cocos pentru a crea un sos sau o bază de supă.

Pulberile de curry sunt o combinație de condimente uscate amestecate împreună adesea folosite în gătitul indian. Multe pulberi de curry cumpărate din magazin includ turmeric, coriandru măcinat, chimen măcinat, ghimbir măcinat și piper negru.

Această versiune modernă a fost inventată și adusă în Marea Britanie din India de către soldații care se întorceau acasă în timpul stăpânirii britanice a Indiei. Ideea a fost de a amesteca ingredientele obișnuite care au dus la realizarea celor mai populare versiuni de curry indian și de a obține același gust pe tărâm britanic.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
Fisticul necesită condiții extreme pentru a înflori: veri foarte fierbinți (peste 38°C) și ierni reci (sub 7°C), fiind unul dintre puținele culturi care prosperă în zone cu variații... citește tot
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
În inima Europei, la poalele Alpilor și pe malurile Dunării, Viena își poartă cu eleganță reputația de oraș imperial, plin de istorie, artă și muzică clasică. Însă, dincolo de... citește tot
Cine este Robert Francis Prevost, primul papă american din istorie? Și-a ales numele Papa Leon al XIV-lea!
Cine este Robert Francis Prevost, primul papă american din istorie? Și-a ales numele Papa Leon al XIV-lea!
Pe 9 mai 2025, istoria Bisericii Catolice a fost marcată de un eveniment fără precedent: alegerea cardinalului Robert Francis Prevost ca primul papă american din istorie. Originar din Statele... citește tot