Cum a fost asasinat John F. Kennedy? Cum a avut loc cea mai celebră crimă din istorie?

02.02.2021
Cum a fost asasinat John F. Kennedy? Cum a avut loc cea mai celebră crimă din istorie?

John Fitzgerald Kennedy, cunoscut și ca John F. Kennedy, a fost cel de-al treizeci și cincilea președinte a Statelor Unite ale Americii. Asasinarea președintelui a avut loc pe data de 22 noiembrie 1963 în Piața Dealey din Dallas, Kennedy fiind împușcat cu o armă de foc, în timpul unei vizite al orașului. Președintele Statelor Unitea ale Americii avea 46 de ani.

Istoria crimei

JFK făcea un tur al orașului Dallas, alături de soția sa: Cei doi erau însoțiți de către guvernatorul Texasului, într-o mașină decapotabilă. Cu câteva momente înainte de atentat, lângă mașina prezidențială, mulțimile de oameni îl aclamau pe președinte. Ulterior, au fost auzite trei împușcături. Primul foc și-a ratat ținta, următorul l-a nimerit pe Kennedy în spate și a ieșit prin gât, lovindu-l astfel și pe guvernator. Ultimul foc a fost și cel fatal, Kennedy fiind astfel împușcat în cap. Cu toate că a fost transportat de urgență la spital, focurile de armă s-au soldat cu răni multe prea grave, JFK fiind declarat mort, o jumătate de oră mai târziu.

Kennedy, cu câteva clipe înainte de atentat

Asasinul președintelui

Lee Harvey Oswald a fost presupusul asasin în cazul uciderii președintelui american. În mai puțin de o oră și jumătate de la crimă, acesta a fost prins de către autoritățile americane. Conform anchetelor, s-a confirmat că Harvey a fost cel care l-a ucis pe Kennedy. Criminalul a lăsat multe semne de întrebare în urmă, deoarece acesta a fost omorât două zile mai târziu. Astfel, nu a putut să le spună oamenilor legii care este adevărul din spatele asasinatului.

Teorii conspirative

Au existat mai multe teorii cu privire la asasinatul pus la cale împotriva lui JFK:

Lyndon B. Johnnson, vicepreședintele Statelor Unite, l-a angajat pe Harvey pentru a-l asasina pe Kennedy,  pentru a-i putea prelua funcția.

John Fitzgerald Kennedy a stopat crima organizată, astfel că foarte mulți capi ai mafiei au ajuns în fața tribunalelor pentru activitățil practicate ( trafic de droguri, prostituție, jocuri de noroc, taxe de protecție). Oswald fiind ucis de către Jack Ruby, un fost mafiot pentru Al Capone.

În urma demiterii șefului CIA, de către Kennedy, CIA a colaborat cu mafia pentru a-l putea asasina pe Kennedy.

FBI-ul ar fi fost și el implicat în moartea președintelui. Kennedy nu se avea pe bune cu șeful FBI, Edgar Hoover, acesta l-a rândul lui era prieten cu vicepreședintele Johnson. Astfel, Johnson l-a păstrat pe Hoover de partea sa, urmând să pună la cale asasinarea lui JFK.

O altă grupare care dorea moartea președintelui, erau și baronii petrolului. JFK a schimbat legea impozitării afacerilor cu petrol, lege care îi făcea pe magnați să piardă sume colosale.

Jacqueline, soția lui Kennedy, ar fi pus la cale asasinatul, după ce bărbatul ar fi înșelat-o de câteva ori cu faimoasa Marilyn Monroe.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Mit sau realitate: în Japonia, angajatul care ajunge primul parchează pe locul cel mai îndepărtat de intrare
Mit sau realitate: în Japonia, angajatul care ajunge primul parchează pe locul cel mai îndepărtat de intrare
În ultimii ani, internetul a fost inundat de anecdote care pun în lumină cultura muncii din Japonia – un sistem adesea admirat pentru disciplină, respect și spirit colectiv. Una dintre cele... citește tot
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
Fisticul necesită condiții extreme pentru a înflori: veri foarte fierbinți (peste 38°C) și ierni reci (sub 7°C), fiind unul dintre puținele culturi care prosperă în zone cu variații... citește tot
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
În inima Europei, la poalele Alpilor și pe malurile Dunării, Viena își poartă cu eleganță reputația de oraș imperial, plin de istorie, artă și muzică clasică. Însă, dincolo de... citește tot