Care este istoria Pieței Unirii? Cum arăta aceasta în 1979?

07.01.2021
Care este istoria Pieței Unirii? Cum arăta aceasta în 1979?

Piața Unirii, aflată în partea de sud a Bucureștiului este locul unde începe centrul orașului. Două dintre liniile de metrou București se intersectează aici, iar piața este locul unuia dintre cele mai cunoscute magazine din oraș, Centrul Comercial Unirea.

Din păcate, acest loc a fost și locul de joacă pentru experimentele lui Ceaușescu, întrucât piața a fost surprinsă în planul său de „urbanizare” și de creare a urâtului centru civic în stil sovietic.

Au avut loc demolările masive pentru a face spațiu Centrului Civic. Toate clădirile situate în și în jurul pieței Unirii au căzut pradă acestor planuri. Spitalul Brâncovenesc, Biserica Sfânta Vineri, Biserica Sfântul Spiridon, Mănăstirea Văcărești și multe alte clădiri și monumente istorice, precum și multe case private au fost practic șterse.

În locul acestora, Piața Unirii este în prezent înconjurată de blocuri de locuințe sumbre ale epocii comuniste, căptușite de-a lungul Bulevardului Unirii care a fost construit în timpul erei comuniste sub numele de „Bulevardul Victoriei Socialismului” și redenumit după Revoluția Română din 1989.

Care este istoria Pieței Unirii? Cum arăta aceasta în 1979?

Istoria Pieței Unirii din București a început cu câteva secole în urmă. De-a lungul timpului, Piața Unirii a fost un punct de reper important în București, iar în funcție de evenimentele istorice, regimurile politice au denumit-o de fiecare dată altfel. În timpul Regelui Carol al II-lea s-a numit Piața „8 iunie”, aceasta fiind „Ziua Restaurației”.

Aceasta era ziua care a marcat revenirea la succesiunea monarhică normală, modificată prin actul de la 4 ianuarie 1926, când regele a fost decăzut din drepturile sale succesorale la tron.

Ulterior, Ion Antonescu a numit-o „Piaţa 6 septembrie”. Aceasta fiind ziua în care s-a instalat prima dictatură militară din România. Pe 6 septembrie 1940, Regele Carol al II-lea a abdicat în favoarea fiului său, Mihai și tot atunci i-a oferit puterea absolută primului-ministru, Ion Antonescu.

Istoricul Răzvan Theodorescu spune că „i s-a dat numele de Piața Unirii pentru că în acel spațiu s-au desfășurat cele mai importante evenimente legate de Unirea Principatelor de la 1859”.

Pe întreaga suprafață cuprinsă între Palatul Parlamentului, Dealul Mitropoliei, Biserica Sfântul Anton, Hanul lui Manuc, dar și pe malul Dâmboviței, a fost dintotdeauna o zonă în care se desfășurau activități dedicate comerţului, iar acest lucru a durat până în zilele noastre.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
Fisticul necesită condiții extreme pentru a înflori: veri foarte fierbinți (peste 38°C) și ierni reci (sub 7°C), fiind unul dintre puținele culturi care prosperă în zone cu variații... citește tot
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
În inima Europei, la poalele Alpilor și pe malurile Dunării, Viena își poartă cu eleganță reputația de oraș imperial, plin de istorie, artă și muzică clasică. Însă, dincolo de... citește tot
Cine este Robert Francis Prevost, primul papă american din istorie? Și-a ales numele Papa Leon al XIV-lea!
Cine este Robert Francis Prevost, primul papă american din istorie? Și-a ales numele Papa Leon al XIV-lea!
Pe 9 mai 2025, istoria Bisericii Catolice a fost marcată de un eveniment fără precedent: alegerea cardinalului Robert Francis Prevost ca primul papă american din istorie. Originar din Statele... citește tot