Ce este pe 24 ianuarie? Ce sărbătoresc românii pe 24 ianuarie?

08.01.2019
Ce este pe 24 ianuarie? Ce sărbătoresc românii pe 24 ianuarie?

Ce este pe 24 ianuarie? Aceasta este una dintre cele mai comune întrebări puse de români în 2018 pe motorul de căutare Google. Deși este liber de la stat, mulți dintre conaționali nu știu cu exactitate ce se sărbătorește pe data de 24 ianuarie.

Ce sărbătoresc românii pe 24 ianuarie?

24 ianuarie 1859 este data în care s-au unit Principatele Române. Evenimentul este cunoscut și sub denumirea de „Mica Unire” întrucât Țara Românească s-a unit cu Moldova sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza.

Conform istoricilor, procesul de unire a început în anul 1848 odată cu realizarea uniunii vamale între Moldova și Țara Românească, în timpul domniei lui Mihail Sturdza și ulterior în timpul domniei lui Gheorghe Bibescu.

Colonelul moldav Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor al ambelor principate, pe data de 5 ianuarie 1859 în Moldova și pe data de 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.

În anul 1859, Conferinţa puterilor garante de la Paris (26 martie-25 august 1859) a recunoscut dubla alegere a lui Cuza ca domn al celor două Principate.

E adevărat că Țara Românească a fost condusă de un domnitor homosexual?

Înalta Poartă, dar si Austria considera alegerea lui Cuza în ambele principate, ca fiind o gravă încălcare a Conventiei de la Paris. Însă, în actul oficial nu era mentionat faptul că domnitorul ales nu poate indeplini aceeași funcțe, atât în Moldova cât și în Țara Românească.

Pe data de 4 decembrie 1861 Poarta (Imperiul Otoman) a recunoscut unirea pe durata domniei lui Cuza.

Totodată, în anul 1862, cu ajutorul unioniștilor din cele două țări, Alexandru Ioan Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând unirea politică.

Unirea Moldovei cu Țara Românească a fost consolidată de succesorul său, principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, iar Constituția adoptată pe 1 iulie 1866 a denumit noul stat România.

De ce țara noastră se cheamă România? Cine a folosit numele pentru prima dată?

 

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot