Ce este pe 24 ianuarie? Ce sărbătoresc românii pe 24 ianuarie?

08.01.2019
Ce este pe 24 ianuarie? Ce sărbătoresc românii pe 24 ianuarie?

Ce este pe 24 ianuarie? Aceasta este una dintre cele mai comune întrebări puse de români în 2018 pe motorul de căutare Google. Deși este liber de la stat, mulți dintre conaționali nu știu cu exactitate ce se sărbătorește pe data de 24 ianuarie.

Ce sărbătoresc românii pe 24 ianuarie?

24 ianuarie 1859 este data în care s-au unit Principatele Române. Evenimentul este cunoscut și sub denumirea de „Mica Unire” întrucât Țara Românească s-a unit cu Moldova sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza.

Conform istoricilor, procesul de unire a început în anul 1848 odată cu realizarea uniunii vamale între Moldova și Țara Românească, în timpul domniei lui Mihail Sturdza și ulterior în timpul domniei lui Gheorghe Bibescu.

Colonelul moldav Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor al ambelor principate, pe data de 5 ianuarie 1859 în Moldova și pe data de 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.

În anul 1859, Conferinţa puterilor garante de la Paris (26 martie-25 august 1859) a recunoscut dubla alegere a lui Cuza ca domn al celor două Principate.

E adevărat că Țara Românească a fost condusă de un domnitor homosexual?

Înalta Poartă, dar si Austria considera alegerea lui Cuza în ambele principate, ca fiind o gravă încălcare a Conventiei de la Paris. Însă, în actul oficial nu era mentionat faptul că domnitorul ales nu poate indeplini aceeași funcțe, atât în Moldova cât și în Țara Românească.

Pe data de 4 decembrie 1861 Poarta (Imperiul Otoman) a recunoscut unirea pe durata domniei lui Cuza.

Totodată, în anul 1862, cu ajutorul unioniștilor din cele două țări, Alexandru Ioan Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând unirea politică.

Unirea Moldovei cu Țara Românească a fost consolidată de succesorul său, principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, iar Constituția adoptată pe 1 iulie 1866 a denumit noul stat România.

De ce țara noastră se cheamă România? Cine a folosit numele pentru prima dată?

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot