Ce este pe 24 ianuarie? Ce sărbătoresc românii pe 24 ianuarie?

08.01.2019
Ce este pe 24 ianuarie? Ce sărbătoresc românii pe 24 ianuarie?

Ce este pe 24 ianuarie? Aceasta este una dintre cele mai comune întrebări puse de români în 2018 pe motorul de căutare Google. Deși este liber de la stat, mulți dintre conaționali nu știu cu exactitate ce se sărbătorește pe data de 24 ianuarie.

Ce sărbătoresc românii pe 24 ianuarie?

24 ianuarie 1859 este data în care s-au unit Principatele Române. Evenimentul este cunoscut și sub denumirea de „Mica Unire” întrucât Țara Românească s-a unit cu Moldova sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza.

Conform istoricilor, procesul de unire a început în anul 1848 odată cu realizarea uniunii vamale între Moldova și Țara Românească, în timpul domniei lui Mihail Sturdza și ulterior în timpul domniei lui Gheorghe Bibescu.

Colonelul moldav Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor al ambelor principate, pe data de 5 ianuarie 1859 în Moldova și pe data de 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.

În anul 1859, Conferinţa puterilor garante de la Paris (26 martie-25 august 1859) a recunoscut dubla alegere a lui Cuza ca domn al celor două Principate.

E adevărat că Țara Românească a fost condusă de un domnitor homosexual?

Înalta Poartă, dar si Austria considera alegerea lui Cuza în ambele principate, ca fiind o gravă încălcare a Conventiei de la Paris. Însă, în actul oficial nu era mentionat faptul că domnitorul ales nu poate indeplini aceeași funcțe, atât în Moldova cât și în Țara Românească.

Pe data de 4 decembrie 1861 Poarta (Imperiul Otoman) a recunoscut unirea pe durata domniei lui Cuza.

Totodată, în anul 1862, cu ajutorul unioniștilor din cele două țări, Alexandru Ioan Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând unirea politică.

Unirea Moldovei cu Țara Românească a fost consolidată de succesorul său, principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, iar Constituția adoptată pe 1 iulie 1866 a denumit noul stat România.

De ce țara noastră se cheamă România? Cine a folosit numele pentru prima dată?

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot