Care este bulevardul din România mai lung și mai larg decât Champs Elysees din Paris? Cum a fost construit?

29.03.2022
Care este bulevardul din România mai lung și mai larg decât Champs Elysees din Paris? Cum a fost construit?

Bucureștiul este atât centrul comercial, cât și capitala României. „Micul Paris” este renumit pentru arhitectura frumoasă, istorică, clasică. De asemenea, reperul său remarcabil, construit în perioada comunistă, este Palatul Parlamentului. De acolo pornește bulevardul care depășește ca dimensiuni celebrul Champs Elysees din Paris.

Orașul este, de asemenea, un amestec de cultură și diferite grupuri etnice. Sute de mii de țigani numesc orașul acasă și o mare populație de chinezi locuiește și aici, în București. Ea face din mâncarea orașului un produs interesant și divers al multor influențe diferite, datând din epoca otomană a domniei în secolul al XV-lea și încorporând, de asemenea, diferitele influențe ale diferitelor persoane care au trecut sau au rămas să locuiască în capitală.

Bulevardul Unirii, mai lung și mai larg decât Champs Elysees

Bulevardul Unirii, denumit anterior Victoria Socialismului, este o arteră importantă care leagă Palatul Parlamentului cu partea de est a Capitalei. Mai exact Piața Constituției cu Piața Alba Iulia pe o distanță de 2800 m. Bulevardul a fost proiectat să fie mai lung decât celebrul Champs Elysee din Paris. Inspirat de arhitectura din China și Coreea de Nord, Nicolae Ceaușescu a inaugurat lucrările la celebra arteră pe data de 25 iunie 1984.

Pentru realizarea acestui bulevard s-au folosit resurse materiale și financiare fabuloase, mai ales că în paralel se construiau Palatul Parlamentului, Biblioteca Națională și Casa Radio. De asemenea, au fost demolate numeroase proprietăți sau clădiri care aparțineau patrimoniului istoric. Printre cele mai remarcabile monumente dărâmate au fost Spitalul Brâncovenesc, Institutul Medico-Legal Dr. Mina Minovici, Sinagoga Cahal Cicu, Biserica Sf. Vineri și Biserica Albă-Postăvari. Unele monumente au fost salvate de arhitecți și ingineri prin mutarea lor în alte zone cu ajutorul unor  împingătoare hidraulice, scrie Wikipedia.

Aceasta, printre cele mai bune zone din Bucuresti, se afla exact în centrul orașului. Cartierul Unirii a apărut în perioada comunistă, deasupra unui alt cartier mai vechi. Zona a evoluat considerabil de când comuniștii au refăcut-o. Astăzi bulevardul este sufocat de zgomot, din cauza traficului. Cu toate acestea, se mândrește cu frumusețea fântânilor care curg în centrul bulevardului.

Bulevardul Unirii, mai lung și mai lat decât Champs Elysees

Mai mult decât atât, această lucrare a fostului dictator a făcut parte dintr-o serie de realizări prin care își manifesta grandomania. Nicolae Ceaușescu și-a dorit ca Bulevardul Unirii să întreacă celebrul Champs Elysees din Paris. Ca o comparație, Bulevardul Unirii are o lungime de 3,5 km și o lățime de 80 de metri. Champs Elysee are o lungime de 1,91 km și o lățime de 70 de metri.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 18 august este cea de-a 230-a zi a calendarului gregorian și a 231-a zi în anii bisecți. În această zi s-au consemnat de-a lungul timpului multe evenimente care au marcat istoria lumii...
Cele mai noi articole
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
Limba română este vorbită diferit în funcție de regiunea țării. Regionalismele îmbogățesc vocabularul românesc, însă de multe ori nu sunt înțelese de toată lumea și trebuie... citește tot
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
Înaintea Primului Război Mondial, la marginea Mangaliei trăia familia lui Nae Berechet. Acesta avea o fetiță în vârstă de șase ani, de o frumusețe răpitoare, pe numele ei Maria. La un... citește tot
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
Pentru întreaga lume, corpul uman este un mister constant mereu aflat într-o continuă schimbare. Deși nu putem afla totul despre corpurile noastre, oamenii de știință au descoperit la ce... citește tot