Care este bulevardul din România mai lung și mai larg decât Champs Elysees din Paris? Cum a fost construit?

29.03.2022
Care este bulevardul din România mai lung și mai larg decât Champs Elysees din Paris? Cum a fost construit?

Bucureștiul este atât centrul comercial, cât și capitala României. „Micul Paris” este renumit pentru arhitectura frumoasă, istorică, clasică. De asemenea, reperul său remarcabil, construit în perioada comunistă, este Palatul Parlamentului. De acolo pornește bulevardul care depășește ca dimensiuni celebrul Champs Elysees din Paris.

Orașul este, de asemenea, un amestec de cultură și diferite grupuri etnice. Sute de mii de țigani numesc orașul acasă și o mare populație de chinezi locuiește și aici, în București. Ea face din mâncarea orașului un produs interesant și divers al multor influențe diferite, datând din epoca otomană a domniei în secolul al XV-lea și încorporând, de asemenea, diferitele influențe ale diferitelor persoane care au trecut sau au rămas să locuiască în capitală.

Bulevardul Unirii, mai lung și mai larg decât Champs Elysees

Bulevardul Unirii, denumit anterior Victoria Socialismului, este o arteră importantă care leagă Palatul Parlamentului cu partea de est a Capitalei. Mai exact Piața Constituției cu Piața Alba Iulia pe o distanță de 2800 m. Bulevardul a fost proiectat să fie mai lung decât celebrul Champs Elysee din Paris. Inspirat de arhitectura din China și Coreea de Nord, Nicolae Ceaușescu a inaugurat lucrările la celebra arteră pe data de 25 iunie 1984.

Pentru realizarea acestui bulevard s-au folosit resurse materiale și financiare fabuloase, mai ales că în paralel se construiau Palatul Parlamentului, Biblioteca Națională și Casa Radio. De asemenea, au fost demolate numeroase proprietăți sau clădiri care aparțineau patrimoniului istoric. Printre cele mai remarcabile monumente dărâmate au fost Spitalul Brâncovenesc, Institutul Medico-Legal Dr. Mina Minovici, Sinagoga Cahal Cicu, Biserica Sf. Vineri și Biserica Albă-Postăvari. Unele monumente au fost salvate de arhitecți și ingineri prin mutarea lor în alte zone cu ajutorul unor  împingătoare hidraulice, scrie Wikipedia.

Aceasta, printre cele mai bune zone din Bucuresti, se afla exact în centrul orașului. Cartierul Unirii a apărut în perioada comunistă, deasupra unui alt cartier mai vechi. Zona a evoluat considerabil de când comuniștii au refăcut-o. Astăzi bulevardul este sufocat de zgomot, din cauza traficului. Cu toate acestea, se mândrește cu frumusețea fântânilor care curg în centrul bulevardului.

Bulevardul Unirii, mai lung și mai lat decât Champs Elysees

Mai mult decât atât, această lucrare a fostului dictator a făcut parte dintr-o serie de realizări prin care își manifesta grandomania. Nicolae Ceaușescu și-a dorit ca Bulevardul Unirii să întreacă celebrul Champs Elysees din Paris. Ca o comparație, Bulevardul Unirii are o lungime de 3,5 km și o lățime de 80 de metri. Champs Elysee are o lungime de 1,91 km și o lățime de 70 de metri.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot