Ce spune Convenția de la Geneva? Ce se întâmplă cu prizonierii de război?

01.03.2022
Ce spune Convenția de la Geneva? Ce se întâmplă cu prizonierii de război?

Omenirea a cunoscut, de-a lungul timpului, numeroase conflicte militare sângeroase. Soldații mureau pe front, iar civili erau uciși la întâmplare, neexistentând reguli internaționale, care să stabilească cum trebuie să se desfășoare un război.

Odată cu dezvoltarea armelor moderne a apărut și necesitatea unor reguli, care să îi protejeze pe civili, dar și pe prizonierii de război. Astfel, a apărut Convenția de la Geneva, unde mai multe state europene au căzut de acord asupra unor principii.

Prima Convenție de la Geneva

Prima Convenție de la Geneva a avut loc în anul 1864 și a avut ca scop principal „Ameliorarea Situației Răniților din Armatele de pe Câmpul de Luptă”. Acesta a fost unul dintre cele patru tratate ale întrunirii, care ulterior au stat la baza viitoarelor legi internaționale cu privire la război. Trebuie precizat că această Convenție a fost actualizată în 1906, 1929 și 1949.

Ideea acestor reguli internaționale, pe timp de război, i-a venit activistului Henri Dunant, care a fost martor la bătălia de la Solferino din 1859, între tabăra franco-piemonteză și cea austriacă în Italia de Nord. Nu mai puțin de 40.000 de soldați răniți au fost lăsat să sufere pe câmpul de luptă, din cauza lipsei de infrastructură și a personalului de specialitate.

Astfel, după ce Dunant a revenit la Geneva a convocat o întrunire internațională care a dus la înființarea Comitetului Internațional al Crucii Roșii în 1863. Cei prezenți au căzut de acord că pe timp de război este nevoie de voluntari care să ajute răniții și o serie de reguli pentru siguranța acestora.

Așadar, Prima Convenție de la Geneva prevedea:

  1. imunitate față de capturare și față de distrugerea clădirilor destinate tratamentului soldaților răniți și bolnavi,
  2. primirea și tratamentul cu imparțialitate al tuturor combatanților,
  3. protecția civililor care îi ajută pe răniți,
  4. recunoașterea simbolului Crucii Roșii ca mijloc de identificare a persoanelor și echipamentelor acoperite de acest acord.

Din cauza ambiguităților din articolele inițiale și a dezvoltării rapide a tehnicii de război, multe prevederi au trebuit să fie revizuite și extinse, prin a Doua Convenție de la Geneva din 1906 și prin Convenția de la Haga din 1899, fiind extinse aplicarea regulilor și asupra războiului maritim.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot