Femei vs bărbați, în România. Sunt femeile mai numeroase ca bărbații?

15.10.2020
Femei vs bărbați, în România. Sunt femeile mai numeroase ca bărbații?

Populația României a fost, de-a lungul timpului, mai mereu dezechilibrată, în ceea ce privește raportul bărbați-femei. Potrivit statisticilor, în anul 2018 în țara noastră erau 19,5 milioane de persoane, iar dintre acestea 51,1% erau femei, echivalentul a 9,97 de milioane.

Conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS), femeile sunt mai numeroase în mediul urban decât în cel rural. Astfel, din totalul de 9,97 de milioane de femei, 5,47 se găsesc la orașe. Totodată, s-a descoperit că populația feminină este mai îmbătrânită decât cea masculină cu 3,3 ani.

De ce sunt femeile mai numeroase ca bărbații?

O explicație științifică la întrebarea „de ce femeile sunt mai numeroase ca bărbații” nu a putut fi dată de cercetători. Trebuie specificat că aceste raport diferă de la țară la țară, iar în unele zone bărbații sunt mai numeroși ca femeile. În România, femeile sunt mai numeroase ca bărbații în toate județele țării, exceptând Vaslui şi Tulcea.

Contingentul feminin fertil, format din femeile cu vârsta cuprinsă între 15 şi 49 ani, număra 4,4 milioane de persoane, potenţialele mame reprezentând 44,7% din totalul populaţiei feminine rezidente la 1 ianuarie 2018, potrivit INS.

Ponderea este dezechilibrată în majoritatea orașelor din țară, iar Bucureștiul este în topul acestui dezechilibru. În Capitală, potrivit datelor oficiale din anul 2020, sunt 900.552 femei și 777.433 bărbaţi. Raportul este de 1.15 la 1, în favoarea femeilor. Conform unor cercetări realizate de Daedalus Millward Brown, cele mai multe femei singure se găsesc în Râmnicu Vâlcea (46%), în timp ce pe următoarele locuri se află Iaşi (45%) şi Sibiu (44%).

Femei versus bărbați la nivel mondial

Potrivit datelor oficiale de la nivel internațional, femeile sunt în minoritate față de bărbați. Raportul este de aproximativ 105 băieți la 100 de fete. Așadar, din totalul populației globale 49,6 la sută sunt femei.

În fiecare zi, în lume, se nasc aproximativ 236.000 de oameni. Conform estimărilor ONU, în anul 2050 populaţia mondială va număra în jur de 10 miliarde de oameni. Totodată, s-a observat că populația crește în mod galopant în țările slab dezvoltate.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Mit sau realitate: în Japonia, angajatul care ajunge primul parchează pe locul cel mai îndepărtat de intrare
Mit sau realitate: în Japonia, angajatul care ajunge primul parchează pe locul cel mai îndepărtat de intrare
În ultimii ani, internetul a fost inundat de anecdote care pun în lumină cultura muncii din Japonia – un sistem adesea admirat pentru disciplină, respect și spirit colectiv. Una dintre cele... citește tot
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
Fisticul necesită condiții extreme pentru a înflori: veri foarte fierbinți (peste 38°C) și ierni reci (sub 7°C), fiind unul dintre puținele culturi care prosperă în zone cu variații... citește tot
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
În inima Europei, la poalele Alpilor și pe malurile Dunării, Viena își poartă cu eleganță reputația de oraș imperial, plin de istorie, artă și muzică clasică. Însă, dincolo de... citește tot