Când e ziua ta? Află AICI la ce s-a uitat Hubble în Univers de ziua ta

15.02.2023
Când e ziua ta? Află AICI la ce s-a uitat Hubble în Univers de ziua ta

Telescopul spațial Hubble a fost plasat pe orbită în jurul Pământului pe data de 24 aprilie 1990. Datorită faptului că acesta este plasat în afara atmosferei terestre, el a putut oferi, de-a lungul timpului, imagini clare ale corpurilor cerești din Univers.

Potrivit datelor oficiale, Hubble a privit în urmă cu 13 miliarde de ani și, în felul acesta, oamenii de știință au putut să înțeleagă anumite fenomene fizice din Cosmos. Telescopul explorează spațiul 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână. Acest lucru înseamnă că, în fiecare zi, Hubble a văzut câte o „minune” în Univers, iar specialiștii de la NASA s-au gândit să ofere pasionaților de astronomie și nu numai posibilitatea să vadă la ce s-a uitat Hubble într-o anumită zi.

Ce a văzut telescopul Hubble în Univers de ziua ta?

Specialiștii de la NASA au oferit un cadou frumos pasionaților de astronomie. Aceștia pot intra pe link-ul de aici și își pot tasta ziua de naștere și luna, putând vedea cu exactitate la ce s-a uitat Hubble în data respectivă. De exemplu, în ziua de 13 aprilie, în anul 2011, telescopul a făcut o fotografie la galaxia Cluster Abell 2261.

Galaxia Cluster Abell 2261.

Galaxia eliptică gigantică din centrul acestei imagini este cel mai masiv și mai strălucitor membru al clusterului de galaxii Abell 2261. Cu o lățime de peste un milion de ani lumină, galaxia este de aproximativ 10 ori mai mare decât galaxia noastră, Calea Lactee.

Trebuie precizat că Hubble este singurul telescop proiectat pentru a putea fi întreținut în spațiu de astronauți. De la lansare sa și până în prezent, acesta a fost reparat de cinci ori. Din păcate, o parte dintre instrumentele sale s-au pierdut, odată cu trecerea timpului, și se spune că anul 2026 va fi ultimul în funcțiune pentru el.

Așadar, telescopul Hubble a ajutat oamenii de știință să înțeleagă mai bine Cosmosul, vârsta și viitorul acestuia. Imaginile captate de acesta, de-a lungul timpului, au evidențiat faptul că Universul este într-o continuă expansiune, accelerată de gravitație.

Foto: nasa.gov și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
Fisticul necesită condiții extreme pentru a înflori: veri foarte fierbinți (peste 38°C) și ierni reci (sub 7°C), fiind unul dintre puținele culturi care prosperă în zone cu variații... citește tot
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
În inima Europei, la poalele Alpilor și pe malurile Dunării, Viena își poartă cu eleganță reputația de oraș imperial, plin de istorie, artă și muzică clasică. Însă, dincolo de... citește tot
Cine este Robert Francis Prevost, primul papă american din istorie? Și-a ales numele Papa Leon al XIV-lea!
Cine este Robert Francis Prevost, primul papă american din istorie? Și-a ales numele Papa Leon al XIV-lea!
Pe 9 mai 2025, istoria Bisericii Catolice a fost marcată de un eveniment fără precedent: alegerea cardinalului Robert Francis Prevost ca primul papă american din istorie. Originar din Statele... citește tot