De ce nu pot fi prezise cutremurele?

07.02.2023
De ce nu pot fi prezise cutremurele?

Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au încercat să găsească diferite modalități de a prezice anumite fenomene ale naturii. Printre acestea se numără și cutremurele, considerate a fi catastrofale, deoarece cu cât sunt mai puternice, cu atât produc mai multe pagube materiale și umane. 

Oamenii de știință au încercat să găsească o modalitate de a prezice cutremurele, mai ales că, în prezent, tehnologia este foarte avansată. Cu toate acestea, nu a fost găsită până acum o variantă în care seismele să poate fi prezise cu câteva minute înainte de a se declanșa pentru a putea pregăti populația.

Potrivit specialiștilor în seismologie, mișcările telurice variază ca și magnitudine, durată de timp și adâncimea la care au loc. Cercetările au arătat că toate cutremurele au un tipar atunci când se declanșează, având loc o mică zguduire la început, care crește în intensitate până ajunge la un anumit vârf. Din păcate, nimeni nu poate ști cât de puternic va fi un cutremur și, ca atare vârful de intensitate, va fi cunoscut abia după seismul va avea loc.

Ce spun seismologii despre cutremure?

Așa cum spuneam mai sus, cutremurele mari și mici încep în același mod, dar nu există nicio modalitate de a spune când este atins vârful, magnitudinea maximă a acestuia. Un seism este generat de o ruptură bruscă a rocilor la mai mulți kilometri adâncime în pământ. Este foarte greu de înțeles cum se comportă rocile sub presiunea și temperatura din interior. Experimentele din laborator sunt limitate la mostre relativ mici, iar forarea în zonele cu multiple activități seismice este o operațiune dificilă și foarte costisitoare.

Studiile au arătat că înainte de un cutremur, la suprafață au loc mai multe schimbări, precum creșterea concentrațiilor de gaz radon, modificări ale activității electromagnetice, șocuri anticipate, deformații măsurabile ale solului, modificări geochimice în apele subterane și chiar un comportament neobișnuit al animalelor.

Unele seisme au fost precedate de modificări ale nivelului apei din subteran. Pe măsură ce tensiunea tectonică se acumulează, rocile pot dezvolta micro-fisuri, schimbând permeabilitatea acestora la apă. De asemenea, hidrochimia izvoarelor se poate modifica, deoarece rocile sunt zdrobite de tensiunea acumulată, având loc o scurgere de substanțe chimice în apele subterane.

Unele cristale și roci vor emite energie electromagnetică dacă sunt supuse unei presiuni mari. Astfel, măsurând câmpul electromagnetic al unei zone ar trebui să fie posibilă cuantificarea deformațiilor acumulate ale solului. În felul acesta, înainte de a ajunge la punctul de rupere al rocilor, oamenii de știință ar putea da un avertisment cu privire la un cutremur iminent, potrivit forbes.com.

Cu toate acestea, cercetătorii nu pot prezice cu exactitate un seism întrucât oamenii de știință e greu să deosebească un seism de o mișcare telurică obișnuită.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
Fisticul necesită condiții extreme pentru a înflori: veri foarte fierbinți (peste 38°C) și ierni reci (sub 7°C), fiind unul dintre puținele culturi care prosperă în zone cu variații... citește tot
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
În inima Europei, la poalele Alpilor și pe malurile Dunării, Viena își poartă cu eleganță reputația de oraș imperial, plin de istorie, artă și muzică clasică. Însă, dincolo de... citește tot
Cine este Robert Francis Prevost, primul papă american din istorie? Și-a ales numele Papa Leon al XIV-lea!
Cine este Robert Francis Prevost, primul papă american din istorie? Și-a ales numele Papa Leon al XIV-lea!
Pe 9 mai 2025, istoria Bisericii Catolice a fost marcată de un eveniment fără precedent: alegerea cardinalului Robert Francis Prevost ca primul papă american din istorie. Originar din Statele... citește tot