Este mâncarea de post mai sănătoasă?

15.11.2022
Este mâncarea de post mai sănătoasă?

Mâncarea de post nu este pe gustul tuturor și foarte mulți oameni consideră că nu este foarte sănătoasă pentru organismul uman, însă dacă sunt alese alimentele care trebuie corpul poate beneficia de o detoxifiere și de o revitalizare după atâtea preparate grele din punct de vedere digestiv.

Preparatele din comerț pentru post sunt ultraprocesate și nu tocmai sănătoase, dar specialiștii în nutriție consideră că oamenii pot alege alimente care fac bine organismului uman. În timpul anului, credincioșii creștini, fie ei catolici sau ortodocși, țin mai multe posturi, în care nu au voie să mănânce anumite alimente, precum: carnea, laptele sau ouăle. Drept urmare, acestea trebuie înlocuite cu alte preparate care să asigure necesarul de vitamine și energie pentru corp.

Ce alimente să consumi în post?

Cele mai importante posturi pentru credincioșii creștini sunt cel al Crăciunului și al Paștelui. În aceste perioade, oamenii nu au voie să consume carne, lapte ouă, ba chiar și ulei. Drept urmare, trebuie găsite alternative vegetale pentru necesarul de proteine și vitamine.

Așadar, în zilele de post pot fi consumate legume, precum: fasolea, mazărea, năutul, soia sau lintea. La capitolul fructe nu există restricții, însă din dieta de post ar trebui să facă parte și nucile, alunele, arahidele, migdalele, fiindcă au foarte multe proprietăți benefice pentru organismul uman. Totodată, orezul brun și cerealele asigură un aport important de proteine și nu trebuie uitată nici ciupercile sau semințele.

Specialiștii în alimentație atrag atenția că mâncarea de post din comerț este ultraprocesată și este indicat să fie evitată. Totodată, în aceste perioade trebuie respectate anumite reguli pentru a nu lua în greutate, scriu cei de la catena.ro.

Câte mese este indicat să mănânci în post?

Postul este o perioadă în care organismul se poate detoxifia, iar sufletul se poate curăţa de problemele lumești. În această perioadă este indicat să fie respectat un echilibru al meselor, astfel încât organismul să nu simtă lipsa proteinelor sau a vitaminelor cu care era obișnuit. Așadar, mâncarea de post poate fi considerată mai sănătoasă decât cea obișnuită, dar în anumite condiții.

Iată ce recomandă specialiștii în nutriție pe timpul postului:

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Mit sau realitate: în Japonia, angajatul care ajunge primul parchează pe locul cel mai îndepărtat de intrare
Mit sau realitate: în Japonia, angajatul care ajunge primul parchează pe locul cel mai îndepărtat de intrare
În ultimii ani, internetul a fost inundat de anecdote care pun în lumină cultura muncii din Japonia – un sistem adesea admirat pentru disciplină, respect și spirit colectiv. Una dintre cele... citește tot
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
Fisticul necesită condiții extreme pentru a înflori: veri foarte fierbinți (peste 38°C) și ierni reci (sub 7°C), fiind unul dintre puținele culturi care prosperă în zone cu variații... citește tot
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
În inima Europei, la poalele Alpilor și pe malurile Dunării, Viena își poartă cu eleganță reputația de oraș imperial, plin de istorie, artă și muzică clasică. Însă, dincolo de... citește tot