Prima călătorie a Mariței, prima navă cu pavilion românesc. De ce se chema Marița?

20.12.2021
Prima călătorie a Mariței, prima navă cu pavilion românesc. De ce se chema Marița?

Ca oriunde în lume, navigația a reprezentat o parte importantă a ariei geografice românești, țară înconjurată de Carpați, Dunăre și Marea Neagră. De-a lungul istoriei, Dunărea și Marea Neagră au fost o atracție aparte pentru marinari, care au folosit diferite bărci banale și mai târziu nave cu abur.

În toamna anul 1834, a plecat de la Giurgiu, Marița, prima navă cu pavilion românesc. Acesta era un velier tip bric și avea o capacitate de 115 tone, iar armator a fost hatmanul Alexandru Vilara.

Marița, prima navă cu pavilion românesc

Numele navei a fost dat după soţia Principelui Gheorghe Bibescu, domnița Mariţa. Potrivit adevarul.ro, această informație se regăsește în cartea scrisă de Corina Apostoleanu şi Constantin Cumpănă, „O flotă pierdută”.

La 10 septembrie 1834, proprietarul navei, Alexandru Vilara, l-a anunțat pe domnitorul Alexandru Ghica că va lansa la apă prima navă cu pavilion românesc.

„Această corabie, acum, cu blagoslovenia Înălţimii Voastre, s-a aruncat în apele Dunării, să desăvârşeşte din toate trebuincioasele, să împodobeşte şi cu bandiera cea privilegiată, hărăzită românilor prin făcătoarele de bine mijlociri ale Măriei Voastre şi, în puţinele zile, va fi în stare ca să facă şi o plutire pe mare”, potrivit sursei mai sus menționate.

În acel moment, culorile stegului erau dispuse orizonta, însă roșu era în partea de sus a pavilionului. Doi ani mai târziu, autoritățile municipiului Brăila au propus Ministerului Afacerilor Externe ca pavilionul să aibă culorile tricolorului dispuse orizontal de sus în jos, începând cu roșu, galben și albastru.

Primul său drum a fost anevoios. Corabia fusese încăcată cu 300 kilograme de grâu, iar cele două furtuni prin care a trecut au condus la deteriorarea ei rapidă. Echipajul a fost nevoit să arunce întreaga încărcătură pentru a se salva.

În vara anului 1835, Marița a intrat pe tărâm românesc, însă avea velele rupte și multe avarii. Corabia a plecat de la Sulina la Brăila, iar acolo au fost predate pavilionul şi Jurnalul de bord. Acestea sunt păstrate în Arhiva țării.

Potrivit documentelor istorice, Marița a fost prima navă care a purtat pavilionul Ţării Româneşti pe Dunăre şi Marea Neagră, până la Constantinopol, după sute de ani de dominație otomană.

Foto: Adevărul.ro

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Mit sau realitate: în Japonia, angajatul care ajunge primul parchează pe locul cel mai îndepărtat de intrare
Mit sau realitate: în Japonia, angajatul care ajunge primul parchează pe locul cel mai îndepărtat de intrare
În ultimii ani, internetul a fost inundat de anecdote care pun în lumină cultura muncii din Japonia – un sistem adesea admirat pentru disciplină, respect și spirit colectiv. Una dintre cele... citește tot
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
Fisticul necesită condiții extreme pentru a înflori: veri foarte fierbinți (peste 38°C) și ierni reci (sub 7°C), fiind unul dintre puținele culturi care prosperă în zone cu variații... citește tot
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
În inima Europei, la poalele Alpilor și pe malurile Dunării, Viena își poartă cu eleganță reputația de oraș imperial, plin de istorie, artă și muzică clasică. Însă, dincolo de... citește tot