Zen. Ce înseamnă să fii zen?

19.12.2018
Zen. Ce înseamnă să fii zen?

Zen. Tot mai mulți oameni folosesc expresia „să fii Zen” atunci când vor să sugereze faptul că persoana în cauză trebuie să rămână calmă și indiferentă la ceea ce se întâmplă în jur. Totuși, ce înseamnă cu adevărat să fii Zen și de la ce vine acest cuvânt scurt?

Ce înseamnă să fii zen?

Zen este un exercițiu de meditație prin care sunt anihilate toate distincțiile de ordin dualist cum ar fi adevărat sau fals, eu sau tu, subiect sau obiect și așa mai departe. Cu alte cuvinte, Zen este o sectă a budismului Mahayana, și una dintre cele mai cunoscute forme de budism japonez. Cuvântul Zen desemnează o stare de calim și pace interioară.

Pot călugării tibetani să stea pe un ou fără să-l spargă?

Substantivul Zen își are originea de la „chan” ce se poate traduce prin „intuiție” sau „meditație”. În Japonia, budismul Chan (în japoneză zen) a fost introdus în timpul perioadelor Kamakura (1185-1333) și Muromachi (1333-1573), venind din China dinastiilor Song și Yuan.

În secolul al XX-lea, Zen-ul a fost introdus în America și Europa, unde a adunat un număr însemnat de adepți.

Un grup de cercetatori de la Universitatea din Montreal au demonstrat că meditația Zen are efecte directe asupra sistemului nervos central crescând pragul de sensibilitate în fața durerii.

Zen

Starea Zen este starea informația din mintea subiectului este în conformitate cu informația din jurul său. În plus, subiectul nu trebuie să se împotrivească la nimic din ceea ce vine din exterior, este deschis și vede lucrurile fix așa cum sunt ele. Și nu ceea ce crede acesta.

În România anului 2018 tot mai mulți oameni folosesc expresia ” a fi Zen” când încearcă să nu-și piardă răbdarea într-o anumită situație.

Cum s-a înmulțit omenirea dacă Adam și Eva au avut doar doi băieți, Cain și Abel?

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot