Unghiile cresc mai repede la mâini decât la picioare. Care este motivul?

26.06.2021
Unghiile cresc mai repede la mâini decât la picioare. Care este motivul?

Cu toții am observat că unghiile de la mâini cresc întotdeauna mai repede decât cele de la picioare. Dar, oare, câți dintre noi ne-am pus întrebarea care este explicația acestui mecanism biologic al organismului omului?

Această diferență a fost descoperită cu mai bine de un secol în urmă, însă doar în ultimii ani s-au efectuat cercetări pentru a se putea afla cauzele.

Concret, unghiile de la mâini au un ritm de creștere de patru ori mai mare comparativ cu cele de la picioare. Interesant este că unghiile degetelor mai lungi cresc mai rapid decât cele de pe degetele mai scurte.

În cazul persoanelor dreptace, unghia degetului mijlociu de la mâna dreaptă crește mai repede decât corespondentul de la mâna stângă. La stângaci, unghia degetului mijlociu de la mâna stângă va crește cel mai repede.

De ce este diferit ritmul de creștere al unghiilor?

O primă concluzie la care s-a ajuns a fost că unghiile de la mâini se tocesc relativ rapid și, implicit, cresc mai repede datorită folosirii aproape neîncetată a palmelor și a degetelor. Practic, noi folosim mai des mâinile decât picioarele în activitățile cotidiene precum munca fizică, lucrul la calculator, „butonarea” telefonului mobil, mâncatul sau spălatul pe mâini.

O altă explicație ar fi faptul că unghiile de la mâini se află mult mai aproape de inimă, iar creșterea lor mai rapidă ar fi stimulată de fluxul sanguin care transportă substanţe nutritive spre țesuturi. În particular, în cazul bărbaţilor, se pare că unghiile cresc mai repede decât la femei, excepţie făcând femeile însărcinate. Totodtă, s­-a observat şi faptul că unghiile au un ritm mai rapid de creştere pe timpul verii, acest lucru având legătură cu o mai bună absorbţie a vitaminei D.

Mai mult decât atât, omul de știință american William Bean a realizat un studiu amănunțit pe unghiile de la mâinile sale. Începând de la vârsta de 32 de ani, el a monitorizat timp de 20 de ani creșterea unghiilor, marcându-le cu liniuțe în prima zi a fiecărei luni.

Bean a constatat că rata de creștere a scăzut pe măsură ce înainta în vârstă. Concluzia lui a fost că atât fluxul sanguin, cât şi metabolismul sunt strâns legate de îmbătrânirea fiziologică a organismului uman şi de creşterea unghiilor.

Cercetătorii mai spun că ritmul mai scăzut de creștere a unghiilor de la picioare este determinată de purtarea încălțămintei. Aceasta are rolul de a proteja nu doar piciorul propriu-zis, ci și unghiile care, nemaifiind tocite ca urmare a mersului cu piciorul gol, au căpătat în timp un ritm mai lent de creștere decât cel al unghiilor de la mâini.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ping pong între state! Cine a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei?
Ping pong între state! Cine a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei?
Constantin Mavrocordat a fost a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori conducător al Moldovei. Reformele sale au fost radicale pentru acele vremuri, reușind să desființeze... citește tot
De ce faptele penale se pot prescrie? E normal să scapi de o crimă dacă s-a prescris fapta?
De ce faptele penale se pot prescrie? E normal să scapi de o crimă dacă s-a prescris fapta?
Justiția din România are multe lacune, însă autoritățile specializate încearcă să le rezolve o dată cu trecerea timpului. Ministrul Justiției trebuie să propună și să adopte legi, în... citește tot
Unde se află Republica Cecenia și de ce este un teritoriu atât de disputat?
Unde se află Republica Cecenia și de ce este un teritoriu atât de disputat?
Rusia este cea mai mare țară din lume. În interiorul țării ei există numeroase culturi, etnii, dar și religii. Pentru a putea ține în frâu un teritoriu consistent, autoritățile ruse s-au... citește tot
Recomandări din presa de azi
Romina Gingașu, soția miliardarului Piero Ferrari, dezvăluire despre Ion Țiriac: “E singurul român care își...
Cum arată locuința lui Ion Țiriac. Are pat de 16 metri pătrați, tapițat cu piele...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Sora Deliei şi Radu Sifreddi se despart. Anunţul neaşteptat făcut luni seară
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Europa e în ALERTĂ. Pericolul care amenință continentul e aproape. Locuitorii au fost avertizați
Simona Halep a călcat strâmb. Și-a rugat șoferul să... | VIDEO
Vestea dimineții pentru toți șoferii din România, s-a schimbat Codul Rutier: rămâi fără permis 180...
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Alexandru Ciucu și-a luat fiicele de la Alina Sorescu. Imaginile sunt sfâșietoare
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising