Unde se găsește cel mai vechi desen de pe teritoriul țării noastre?

05.11.2020
Unde se găsește cel mai vechi desen de pe teritoriul țării noastre?

Cel mai vechi desen. România este plină de zone turistice care, din nefericire, nu sunt promovate așa cum ar trebui. Lipsa infrastructurii face ca multe locații să fie lăsate în paragină și uitate de vreme. Cu toate acestea, tocmai acest inconvenient face ca țara noastră să mai aibă locuri unice în lume, unde natura este în stare pură.

Desen cu o vechime de 2.000 de ani

O locație, despre care puțină lume știe, se găsește la 22 de kilometri de oraşul Câmpulung Muscel, la o altitudine de 880 de metri. Aici, se spune că se găsește cea mai aspră sihăstrie românească.

Mănăstirea Cetăţuia Negru-Vodă este un loc unde Divinitatea se simte mai aproape ca oriunde. Surprinzător, pe unul dintre pereţi se află un desen care reprezintă un cavaler cu lance. Potrivit specialiștilor, desenul are aproape 2.000 de ani vechime.

Zona este atât de izolată încât alimentele, materialele şi apa se transportă până acolo cu un funicularul (cărucioare cu materiale, folosit în regiunile muntoase greu accesibile).

Turiștii care se încumetă să urce până acolo vor descoperi pe peretele pietros al mănăstirii un desen schematic, ce înfăţişează un cavaler cu lance. Totodată, la poalele dealului unde se află lăcașul de cult se mai găsește un desen cu un alt călăreţ, mult mai şters.

Legenda locului spune că schitul ar fi fost ctitorit de Negru Vodă, în timpul năvălirilor tătare din secolul al XIV-lea, însă arheologii au găsit urme mult mai vechi – o cetate de pămînt hallstatiană, precum şi un mormânt de incineraţie trac. Revenind la desen, acesta este asimilat reprezentărilor de tip “Călăreţul trac”, extrem de răspândite la nordul şi la sudul Dunării, a declarat, pentru Adevărul, Cristian Cocea, directorul Direcţiei Judeţene Argeş pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu.

Poporul trac are originea cu mult înaintea primului mileniu î.Hr., și ocupa un teritoriu care se întindea de la Marea Adriatică până la Marea Baltică. Potrivit datelor istorice, la acea vreme, tracii ar fi avut o interdicție în ceea ce priveşte reprezentările grafice și scrisul. Drept urmare, desenul este din imediata perioadă după Hristos și reprezintă un zeu al vegetaţiei, asociat reînvierii naturii, luminii solare şi practicilor agricole.

Așa arată desenul vechi de 2.000 de ani

Foto: adevarul.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot