Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?

27.05.2024
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?

Au trecut patru ani de când Luxemburg a decis ca toate formele de transport public – inclusiv autobuzele, trenurile și tramvaiele – să fie gratuite atât pentru rezidenți, cât și pentru turiști. De ce a fost luată această decizie și cum este văzută astăzi?

Luxemburgul a devenit în 2020 prima țară din lume care a renunțat la tarifele pentru toate transporturile publice. Patru ani mai târziu, rezidenții laudă această decizie inspirată.

De ce a introdus Luxemburg transportul gratuit?

Decizia a fost introdusă pentru a reduce problema mașinilor din țară. În anul 2020, Luxemburg a avut cea mai mare densitate de mașini din UE: 696 la 1.000 de locuitori față de media 560. Țara suferea de ani buni ca urmare a traficului ultraaglomerat și a nivelurilor ridicate de emisii de carbon.

Locuitorii spun că transportul gratuit îi încurajează să-și lase mașinile acasă. „Deoarece este gratuit, este mai ușor să iei o decizie rapid, să alegi între transportul în comun sau mașina privată”, spune contabilul Edgar Bisenius pentru Euronews.com. „Acest lucru înseamnă că este foarte pozitiv pentru mediu și foarte practic”, adaugă acesta.

Cine cumpără bilet în Luxemburg?

Există și o categorie de oameni care pot cumpăra bilet. Este vorba despre cei care își doresc să călătorească la clasa I.

În Luxemburg, veniturile din bilete erau de 41 de milioane de euro pe an. Costurile de funcționare se ridică la peste 500 de milioane de euro anual. Deficitul este compensat în principal de contribuabili mai mari.

Mai există orașe un transportul public este gratuit, așa cum este Montpelier din Franța și Talinn din Estonia.

București, transport gratuit?

Transportul public gratuit în București este, pentru un moment, o utopie. Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, spunea anul trecut că în prezent PMB încasează, pe lună, 20 -25 de milioane de lei din biletele şi abonamentele STB, dar plăteşte subvenţie la STB de 120 de milioane de lei. Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu, spunea că va implementa această decizie. Din păcate pentru el, candidatura acestuia a fost retrasă.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt ...
Nu om fi noi deștepții deștepților, dar parcă nici la coada clasamentului nu suntem. Am zis parcă? Sigur nu suntem. Nivelul IQ-ului unui neam depinde de o sumedenie de factori, de la genetică,... citește tot
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
România este situată în emisfera nordică, la intersecția dintre Paralela de 45 de grade latitudine nordică și Meridianul de 25 de grade longitudine estică. De altfel, Paralela 45 traversează... citește tot
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Mult așteptatul concert Coldplay de la București a început cu stângul. Un cântăreț de manele pe nume Babasha a fost invitat să cânte alături de solistul trupei, iar publicul l-a huiduit. Ba... citește tot