Trucuri să speli mai ușor geamurile

20.04.2022
Trucuri să speli mai ușor geamurile

Este firesc să vrei ca geamurile tale, vechi sau noi, să arate la fel de impecabile ca în ziua în care au fost instalate. Ferestrele curate pot permite mai multă lumină în casă și te pot face să te simți mai conectat cu ceea ce se întâmplă afară.

Dar poate fi dificil să găsești modalitatea corectă de curățare a acestora, evitând în același timp zgârieturile. Există câteva trucuri pe care orice gospodină le știe pentru a-și facilita munca.

Cum să cureți geamurile fără urme

Evită utilizarea detergenților pentru sticlă pe bază de amoniac sau alcool. Poate părea că ar produce o curățare mai intensă, dar, în realitate, aceste substanțe pot lăsa dungi și chiar o peliculă subțire care atrage praful și umezeala.

Dacă ai o pată deosebit de dificilă, poți începe procesul de curățare aplicând un solvent precum acetonă sau alcool pentru frecare pe o cârpă curată și frecând-o direct pe loc. Șterge-l și apoi continuă să cureți geamul așa cum procedezi în mod normal.

Indiferent cât de încăpățânate ar fi anumite materiale lipite, nu folosi niciodată un aparat de ras sau orice alt fel de lamă pentru a le răzui. Acest lucru poate face zgârieturi permanente și poate lăsa ferestrele mai vulnerabile la spargere în viitor.

Utilizează un șervețel moale, fără scam,e atunci când ștergi soluția. O cârpă din microfibră este ideală, dar poate funcționa și un prosop de hârtie blând și curat. Șterge din mai multe direcții pentru a evita apariția dungilor.

Soluție de curățare a geamurilor făcută în casă

Poți folosi un produs de curățare comercial de la o marcă în care ai încredere. De asemenea, unul dintre trucurile pentru curățarea geamurilor este să îți creezi propria soluție de curățare a geamurilor folosind oțet distilat simplu, cunoscut și sub denumirea de oțet alb. Acesta este un produs ușor de găsit. Compoziția sa acidă funcționează eficient pentru a ajuta la descompunerea peliculei care se poate acumula pe ferestre și pe alte suprafețe de sticlă. Iată cum se face:

  1. Într-o sticlă cu pulverizator se amestecă 50 ml de oțet cu 500 ml de apă caldă.
  2. Șterge geamul cu o cârpă din microfibră moale, curată și fără scame sau cu un prosop de hârtie pentru a îndepărta praful înainte de a pulveriza soluția, apoi pulverizează pe întreaga suprafață, scrie Good House Keeping.
  3. Folosește prosopul fără scame pentru a freca amestecul de oțet și pune-l în locurile murdare de pe fereastră. Aplică o cantitate generoasă de detergent pe cârpă sau pe prosopul de hârtie, dar evită ramele din lemn, fibră de sticlă sau vinil, deoarece acestea pot decolora finisajul.
  4. Utilizează o a doua cârpă curată pentru a usca geamul cât mai bine posibil. Acest lucru trebuie făcut rapid după curățare, pentru a preveni urmele. Prin urmare, dacă ai mai multe ferestre de curățat, cel mai bine este să le faci pe rând, în loc să le pulverizezi pe toate deodată.
  5. Se pot clăti cu apă curată dacă rămân dungi după curățare.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Mit sau realitate: în Japonia, angajatul care ajunge primul parchează pe locul cel mai îndepărtat de intrare
Mit sau realitate: în Japonia, angajatul care ajunge primul parchează pe locul cel mai îndepărtat de intrare
În ultimii ani, internetul a fost inundat de anecdote care pun în lumină cultura muncii din Japonia – un sistem adesea admirat pentru disciplină, respect și spirit colectiv. Una dintre cele... citește tot
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
Fisticul necesită condiții extreme pentru a înflori: veri foarte fierbinți (peste 38°C) și ierni reci (sub 7°C), fiind unul dintre puținele culturi care prosperă în zone cu variații... citește tot
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
În inima Europei, la poalele Alpilor și pe malurile Dunării, Viena își poartă cu eleganță reputația de oraș imperial, plin de istorie, artă și muzică clasică. Însă, dincolo de... citește tot