La ce viteză de centrifugare se spală hainele?

23.03.2022
La ce viteză de centrifugare se spală hainele?

Mașinile moderne sunt concepute pentru a ne ușura și mai mult viața. Cu toate acestea, poate fi confuz și ușor copleșitor atunci când trebuie să schimbăm sau să setăm un ciclu de centrifugare sau spălare. Având la dispoziție atât de multe opțiuni diferite, este important să alegem ciclurile corecte pentru articolele și materialele pe care le spălăm.

O viteză de centrifugare se referă la numărul de rotații pe care tamburul din interiorul mașinii de spălat le face într-un minut. Această viteză este măsurată în rotații pe minut (rpm). De exemplu, dacă o mașină de spălat este setată la 1400 rpm, atunci tamburul mașinii de spălat se va întoarce de 1400 de ori într-un minut. Cu cât rmp este mai mare, cu atât mai multă apă va fi îndepărtată la sfârșitul ciclului.

Viteza ciclului este diferența dintre rufele umede și rufele mai puțin umede. Acest lucru determină timpul de uscare al hainelor. În majoritatea cazurilor, acest lucru este singura diferență atunci când alegem o mașină de spălat cu o anumită viteză de centrifugare.

Viteza de centrifugare contează în funcție de materialul hainelor

Cele mai comune, însă, sunt mașinile de spălat cu 1400 de viteze de centrifugare. Cea mai mică viteză RPM a unei mașini de spălat este de 400. Dacă spălăm câteva haine, nu are sens să setăm mașina la 400 RPM, deoarece hainele vor ieși mai umede decât este ideal. Dar, această setare este perfectă pentru țesăturile delicate, în special pentru mătase.

Stoarcerea hainelor din mătase la viteze mari poate deteriora materialul. Țesăturile mai robuste, inclusiv bumbacul, lâna și denim, pot rezista la viteze mult mai mari, ajungând până la 1400 (sau 1800) pentru a le storce cu adevărat.

Cu toate acestea, vitezele mai mari sunt mai „violente” și ca urmare hainele pot ieși șifonate. Acest lucru este valabil mai ales pentru vestimentația din bumbac sau cămăși și bluze.

În general, nu este greu să ne dăm seama care este cea mai bună viteză de centrifugare, deoarece este prestabilită cu anumite cicluri. Singurul moment în care trebuie să ne facem griji cu privire la viteza de centrifugare este atunci când spălăm articole speciale, cum ar fi mătase, articole delicate, pături și cămăși și bluze din bumbac.

Este posibil ca mașina de spălat rufe să folosească viteza corectă în funcție de setare, dar putem alege viteza care credem că va funcționa cel mai bine pentru nevoile imediate de spălat rufe.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot