Singurul loc din București unde locuitorii calcă fără să știe pe fosile vechi de milioane de ani

18.10.2023
Singurul loc din București unde locuitorii calcă fără să știe pe fosile vechi de milioane de ani

Stația de metrou Politehnica, din București, are o poveste știută de puțini oameni. Cu toate că este străbătută, în fiecare zi, de cetățenii din zonă, dar și de oamenii care vin să lucreze în această parte a Capitalei sunt puțin cei care au stat și au analizat marmura roz de sub picioare. Pardoseala are un design unic și o istorie mai mult decât interesantă.

În București, există mai multe stații de metrou, însă cea numită Politehnica se diferențiază de celelalte datorită pardoselii sale unice. Aceasta este realizată dintr-o marmură roz, care are niște modele mai mult sau mai puțin ciudate. Aceste marcaje sunt, de fapt, niște fosile vechi de peste 80 de milioane de ani.

Când a fost construită stația de metrou Politehnica?

Stația de metrou Politehnica a fost construită de regimul comunist al lui Nicolae Ceaușescu, în anul 1983. Locația a fost decorată cu dale de calcar aduse din Munții Apuseni. Ele conțineau fosile ale viețuitoarelor preistorice, însă nimeni nu știa acest lucru la vremea respectivă. Ulterior, oamenii de știință au analizat aceste dale și au observat că cele mai multe fosile sunt ale unui grup de organisme numit ”rudists”.

Se pare că aceste viețuitoare ar fi trăit în ape de mici dimensiuni în perioada târzie a Jurasicului, dar și a Cretacicului. Potrivit datelor științifice, Munții Apuseni au apărut în această perioadă prin convergența microplăcilor Dacia și Tisia, ridicându-se deasupra apei care era în zonă și conținea astfel de creaturi. De-a lungul milioanelor de ani aceste viețuitoare s-au fosilizat în calcar.

Cercetătorii au afirmat că toate stațiile de metrou, din București, conțin în pardoseala lor fosile preistorice, însă cele de la Politehnică sunt cel mai bine conservate. Valoarea lor științifică cu greu poate fi stabilită, astfel că pardoseala cu marmură roz reprezintă un loc deosebit pentru istoria acestei planete. Din păcate, autoritățile române nu reușesc să valorifice ceea ce zace sub picioarele pasagerilor care trec prin stația de metrou Politehnica în fiecare zi.

Foto: wikipedia.org și descopera.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot