Singurul loc din București unde locuitorii calcă fără să știe pe fosile vechi de milioane de ani

18.10.2023
Singurul loc din București unde locuitorii calcă fără să știe pe fosile vechi de milioane de ani

Stația de metrou Politehnica, din București, are o poveste știută de puțini oameni. Cu toate că este străbătută, în fiecare zi, de cetățenii din zonă, dar și de oamenii care vin să lucreze în această parte a Capitalei sunt puțin cei care au stat și au analizat marmura roz de sub picioare. Pardoseala are un design unic și o istorie mai mult decât interesantă.

În București, există mai multe stații de metrou, însă cea numită Politehnica se diferențiază de celelalte datorită pardoselii sale unice. Aceasta este realizată dintr-o marmură roz, care are niște modele mai mult sau mai puțin ciudate. Aceste marcaje sunt, de fapt, niște fosile vechi de peste 80 de milioane de ani.

Când a fost construită stația de metrou Politehnica?

Stația de metrou Politehnica a fost construită de regimul comunist al lui Nicolae Ceaușescu, în anul 1983. Locația a fost decorată cu dale de calcar aduse din Munții Apuseni. Ele conțineau fosile ale viețuitoarelor preistorice, însă nimeni nu știa acest lucru la vremea respectivă. Ulterior, oamenii de știință au analizat aceste dale și au observat că cele mai multe fosile sunt ale unui grup de organisme numit ”rudists”.

Se pare că aceste viețuitoare ar fi trăit în ape de mici dimensiuni în perioada târzie a Jurasicului, dar și a Cretacicului. Potrivit datelor științifice, Munții Apuseni au apărut în această perioadă prin convergența microplăcilor Dacia și Tisia, ridicându-se deasupra apei care era în zonă și conținea astfel de creaturi. De-a lungul milioanelor de ani aceste viețuitoare s-au fosilizat în calcar.

Cercetătorii au afirmat că toate stațiile de metrou, din București, conțin în pardoseala lor fosile preistorice, însă cele de la Politehnică sunt cel mai bine conservate. Valoarea lor științifică cu greu poate fi stabilită, astfel că pardoseala cu marmură roz reprezintă un loc deosebit pentru istoria acestei planete. Din păcate, autoritățile române nu reușesc să valorifice ceea ce zace sub picioarele pasagerilor care trec prin stația de metrou Politehnica în fiecare zi.

Foto: wikipedia.org și descopera.ro

Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot