Singurul loc din București unde locuitorii calcă fără să știe pe fosile vechi de milioane de ani

18.10.2023
Singurul loc din București unde locuitorii calcă fără să știe pe fosile vechi de milioane de ani

Stația de metrou Politehnica, din București, are o poveste știută de puțini oameni. Cu toate că este străbătută, în fiecare zi, de cetățenii din zonă, dar și de oamenii care vin să lucreze în această parte a Capitalei sunt puțin cei care au stat și au analizat marmura roz de sub picioare. Pardoseala are un design unic și o istorie mai mult decât interesantă.

În București, există mai multe stații de metrou, însă cea numită Politehnica se diferențiază de celelalte datorită pardoselii sale unice. Aceasta este realizată dintr-o marmură roz, care are niște modele mai mult sau mai puțin ciudate. Aceste marcaje sunt, de fapt, niște fosile vechi de peste 80 de milioane de ani.

Când a fost construită stația de metrou Politehnica?

Stația de metrou Politehnica a fost construită de regimul comunist al lui Nicolae Ceaușescu, în anul 1983. Locația a fost decorată cu dale de calcar aduse din Munții Apuseni. Ele conțineau fosile ale viețuitoarelor preistorice, însă nimeni nu știa acest lucru la vremea respectivă. Ulterior, oamenii de știință au analizat aceste dale și au observat că cele mai multe fosile sunt ale unui grup de organisme numit ”rudists”.

Se pare că aceste viețuitoare ar fi trăit în ape de mici dimensiuni în perioada târzie a Jurasicului, dar și a Cretacicului. Potrivit datelor științifice, Munții Apuseni au apărut în această perioadă prin convergența microplăcilor Dacia și Tisia, ridicându-se deasupra apei care era în zonă și conținea astfel de creaturi. De-a lungul milioanelor de ani aceste viețuitoare s-au fosilizat în calcar.

Cercetătorii au afirmat că toate stațiile de metrou, din București, conțin în pardoseala lor fosile preistorice, însă cele de la Politehnică sunt cel mai bine conservate. Valoarea lor științifică cu greu poate fi stabilită, astfel că pardoseala cu marmură roz reprezintă un loc deosebit pentru istoria acestei planete. Din păcate, autoritățile române nu reușesc să valorifice ceea ce zace sub picioarele pasagerilor care trec prin stația de metrou Politehnica în fiecare zi.

Foto: wikipedia.org și descopera.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot