Și tu te-ai jucat de-a „hoții și vardiștii”. Totuși, ce sunt vardiștii?

05.12.2022
Și tu te-ai jucat de-a „hoții și vardiștii”. Totuși, ce sunt vardiștii?

Copilăria este perioada din viața unui om în care are timp să se joace, să învețe și să descopere ceea ce îi place. Cea mai comună activitate este joaca prin diferite metode, cărți, alergare sau farse. „Hoții și vardiștii” este un joc care ar putea trezi nostalgia în mulți dintre noi. Cu toate că știm cu toții ce sunt hoții, dar ce sunt oare aceia vardiștii?

Care sunt jocurile de altădată?

Știm, copiii din ziua de astăzi nu mai petrec atât de mult timp afară precum stăteau cei din generația mai matură. Conflictul de generații durează de foarte mult timp, iar diferențele sunt vizibile constant.

Dacă în trecut, cei mici uitau să mai intre în casă de la joacă, în prezent, aceștia se joacă în fața unui monitor online. Deși evoluția tehnologică a adus multe beneficii, poate aceasta reprezintă un dușman pentru copilărie în sine.

Ce sunt vardiștii din jocul „Hoții și vardiștii?”

Cu toate că aproape toți copiii au jucat, aproape nimeni nu știa esența numelui. Poate de multe ori, denumirea era schimbată pentru că nu era înțeleasă. Pentru a elogia jocul este nevoie de explicarea regulilor. Erau formate două echipe a câte 3-4 membrii, unii fiind hoții, iar ceilalți, „vardiștii”. Hoții trebuiau să se ascundă, iar când unul din echipa vardiștilor găsea un hoț, îl fugărea până când îl prindea și era dus la închisoare.

Vardistul a fost agent de poliție

Vardiștii nu aveau voie să se grupeze mai mult de doi pentru a fugări un hoț, iar la final când toți erau prinși, rolurile erau inversate.
Originea jocului s-a pierdut în negura timpului, însă numele a fost transmis din generație în generație. DEX consemnează faptul că vardistul a fost un agent de poliție care era instruit să păzească străzile unui oraș.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot