Și tu te-ai jucat de-a „hoții și vardiștii”. Totuși, ce sunt vardiștii?

05.12.2022
Și tu te-ai jucat de-a „hoții și vardiștii”. Totuși, ce sunt vardiștii?

Copilăria este perioada din viața unui om în care are timp să se joace, să învețe și să descopere ceea ce îi place. Cea mai comună activitate este joaca prin diferite metode, cărți, alergare sau farse. „Hoții și vardiștii” este un joc care ar putea trezi nostalgia în mulți dintre noi. Cu toate că știm cu toții ce sunt hoții, dar ce sunt oare aceia vardiștii?

Care sunt jocurile de altădată?

Știm, copiii din ziua de astăzi nu mai petrec atât de mult timp afară precum stăteau cei din generația mai matură. Conflictul de generații durează de foarte mult timp, iar diferențele sunt vizibile constant.

Dacă în trecut, cei mici uitau să mai intre în casă de la joacă, în prezent, aceștia se joacă în fața unui monitor online. Deși evoluția tehnologică a adus multe beneficii, poate aceasta reprezintă un dușman pentru copilărie în sine.

Ce sunt vardiștii din jocul „Hoții și vardiștii?”

Cu toate că aproape toți copiii au jucat, aproape nimeni nu știa esența numelui. Poate de multe ori, denumirea era schimbată pentru că nu era înțeleasă. Pentru a elogia jocul este nevoie de explicarea regulilor. Erau formate două echipe a câte 3-4 membrii, unii fiind hoții, iar ceilalți, „vardiștii”. Hoții trebuiau să se ascundă, iar când unul din echipa vardiștilor găsea un hoț, îl fugărea până când îl prindea și era dus la închisoare.

Vardistul a fost agent de poliție

Vardiștii nu aveau voie să se grupeze mai mult de doi pentru a fugări un hoț, iar la final când toți erau prinși, rolurile erau inversate.
Originea jocului s-a pierdut în negura timpului, însă numele a fost transmis din generație în generație. DEX consemnează faptul că vardistul a fost un agent de poliție care era instruit să păzească străzile unui oraș.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
Când vine vorba despre conducători nebuni, cu siguranță împăratul Caligula ar putea să intre în Top 3. Caligula (nr. „Cizmă”) a condus Imperiul Roman între anii 37-41. În doar patru... citește tot
Care este cel mai mic munte din lume?
Care este cel mai mic munte din lume?
De obicei, denumirea de munte ne duce cu gândul la înălțime. De exemplu, Vârful Everest din munții Himalaya are o înălțime maximă de 8.848,86 m, fiind cel mai înalt punct din lume. În... citește tot
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Subiectul caselor lui Iohannis este iarăși în prim-plan, după ce publicația Recorder a publicat un reportaj prin care se sugerează că actualul președinte al României își pregătește... citește tot