Și tu te-ai jucat de-a „hoții și vardiștii”. Totuși, ce sunt vardiștii?

05.12.2022
Și tu te-ai jucat de-a „hoții și vardiștii”. Totuși, ce sunt vardiștii?

Copilăria este perioada din viața unui om în care are timp să se joace, să învețe și să descopere ceea ce îi place. Cea mai comună activitate este joaca prin diferite metode, cărți, alergare sau farse. „Hoții și vardiștii” este un joc care ar putea trezi nostalgia în mulți dintre noi. Cu toate că știm cu toții ce sunt hoții, dar ce sunt oare aceia vardiștii?

Care sunt jocurile de altădată?

Știm, copiii din ziua de astăzi nu mai petrec atât de mult timp afară precum stăteau cei din generația mai matură. Conflictul de generații durează de foarte mult timp, iar diferențele sunt vizibile constant.

Dacă în trecut, cei mici uitau să mai intre în casă de la joacă, în prezent, aceștia se joacă în fața unui monitor online. Deși evoluția tehnologică a adus multe beneficii, poate aceasta reprezintă un dușman pentru copilărie în sine.

Ce sunt vardiștii din jocul „Hoții și vardiștii?”

Cu toate că aproape toți copiii au jucat, aproape nimeni nu știa esența numelui. Poate de multe ori, denumirea era schimbată pentru că nu era înțeleasă. Pentru a elogia jocul este nevoie de explicarea regulilor. Erau formate două echipe a câte 3-4 membrii, unii fiind hoții, iar ceilalți, „vardiștii”. Hoții trebuiau să se ascundă, iar când unul din echipa vardiștilor găsea un hoț, îl fugărea până când îl prindea și era dus la închisoare.

Vardistul a fost agent de poliție

Vardiștii nu aveau voie să se grupeze mai mult de doi pentru a fugări un hoț, iar la final când toți erau prinși, rolurile erau inversate.
Originea jocului s-a pierdut în negura timpului, însă numele a fost transmis din generație în generație. DEX consemnează faptul că vardistul a fost un agent de poliție care era instruit să păzească străzile unui oraș.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot