În ultimele zile, Securitatea nu a mai vrut să îi ajute pe Nicolae și Elena Ceaușescu

18.08.2022
În ultimele zile, Securitatea nu a mai vrut să îi ajute pe Nicolae și Elena Ceaușescu

Anul 1989 a fost unul greu pentru familia Ceaușescu. Cuplul dictatorial nu mai era iubit de popor, iar condițiile tot mai grele de trai au declanșat Revoluția care a dus la schimbarea regimului politic în România. Cu toate că Securitatea a executat întotdeauna ordinele liderului comunist, la finele anului 1989, după ce a fugit cu elicopterul, Departamentul Securităţii Statului a refuzat să îl mai ajute. Probabil, fără ajutorul Securității, Revoluția ar fi durat mai multe zile.

Potrivit datelor oficiale din „Dosarul Revoluției”, fosta Securitate a știut tot timpul unde se aflau Nicolae și Elena Ceaușescu. Se pare că au fost mai multe tentative de asasinare a cuplului dictatorial înainte de procesul din anul 1989.

Reţine atenţia faptul că anterior introducerii în incinta UM 01417 Târgovişte, Ceauşescu Nicolae şi Elena s-au aflat în custodia MI – DSS. Prin aceasta se probează în mod indubitabil că nu a existat nicio intenţie din partea conducerii MI – DSS de a-l salva pe fostul preşedinte. În acest fel, apar cu atât mai lipsite de logică afirmaţiile conform cărora cadrele DSS i-au atacat, pe întregul teritoriu al României pe reprezentanţii armatei, pe revoluţionari şi pe reprezentanţii CFSN, cu scopul readucerii la putere a fostului preşedinte. Mai mult, s-a dovedit că, încă de la început, DSS ştia exact unde se afla Ceauşescu Nicolae, se arată în rechizitoriul întocmit de procurori în „Dosarul Revoluţiei”, conform adevarul.ro.

Așadar, se pare că Securitatea a știut tot timpul unde sunt ținuți Nicolae și Elena Ceaușescu după ce au fost prinși. Ba mai mult, au fost simulate atacuri asupra unității militare, al căror scop nu a fost niciodată salvarea liderului comunist.

Asupra acestei unităţi militare au fost simulate în mod succesiv atacuri, prin complicitatea directă a gl. lt. Stănculescu Atanasie Victor, gl. col (r) Militaru Nicolae şi col. Kemenici Andrei, totul cu ştiinţa factorilor decizionali ai CFSN. Scopul a fost justificarea eliminării fizice a fostului preşedinte Ceauşescu Nicolae şi a soţiei acestuia. S-a acreditat ideea că unitatea de la Târgovişte este atacată de forţele securist-teroriste fidele fostului şef de stat şi în acest fel s-a creat cu bună ştiinţă aparenţa necesităţii judecării în regim de urgenţă a cuplului prezidenţial, scopul ultim fiind eliminarea fizică a fostului preşedinte, au scris procurorii, potrivit sursei citată mai sus.

Procurorii susțin că Nicolae și Elena Ceaușescu au fost supuși unui proces fals, rapid, care a avut drept scop uciderea celor doi soți. Se crede că dacă erau respectate toate drepturile procesuale ar fi ieșit la iveală „anumite aspecte despre conspiraţia ante-decembristă şi protagoniştii ei filosovietici”, iar acest lucru nu ar fi fost benefic pentru cei care au preluat puterea.

La 22 decembrie 1989, printr-un decret al CFSN semnat de Ion Iliescu, a fost înființat Tribunalul Militar Excepțional. Trei zile mai târziu, pe data de 25 decembrie 1989, Nicolae și Elena Ceaușescu au fost judecați de acest tribunal în cadrul unui proces sumar, condamnați la moarte și executați la câteva minute după pronunțarea sentinței, se arată pe Wikipedia.org.

Nicolae și Elena Ceaușescu au fost uciși prin împușcare. Sentința a fost pronunțată la ora 14:45 și cu toate că verdictul admitea recurs, a fost pusă în aplicare cinci minute mai târziu (14:50), în curtea garnizoanei din Târgoviște, lângă clădirea corpului de gardă.

Foto: b1tv.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
În anul 1992, Michael Jackson punea România pe harta lumii după ce alegea țara care doar ieșise din comunism destinația pentru unul dintre concertele sale din turneul „Dangerous World... citește tot
Povestea lui Brendon Grimshaw, omul care a avut un vis: și-a cumpărat o insulă tropicală și „a sălbăticit-o”. A refuzat o ofertă de 50 de milioane de dolari!
Povestea lui Brendon Grimshaw, omul care a avut un vis: și-a cumpărat o insulă tropicală și „a sălbăticit-o”. A refuzat o ...
În anul 1962, un bărbat de 37 de ani din Anglia pe nume Brendon Grimshaw a demisionat brusc. Brendon Grimshaw lucra ca redactor la o publicație din Dewsbury din Yorkshire, Anglia. Cu banii pe... citește tot
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Au trecut patru ani de când Luxemburg a decis ca toate formele de transport public – inclusiv autobuzele, trenurile și tramvaiele – să fie gratuite atât pentru rezidenți, cât și pentru... citește tot