Scandalagiul Slavici! De ce spărgea scriitorul ferestrele vecinilor?

10.08.2022
Scandalagiul Slavici! De ce spărgea scriitorul ferestrele vecinilor?

Ioan Slavici a fost un om „liniștit” și „așezat” în viața sa, conform descrierii lui Mihai Eminescu. În copilărie însă, tânărul Slavici era departe de a fi cuminte și cumpătat!

La 18 ianuarie 1848, în localitatea Șiria, Arad, s-a născut Ioan Slavici într-o familie numeroasă, din care au rămas doar el și sora sa, Maria. În ciuda suferințelor prin care au trecut, părinții lui Slavici au fost mereu oameni buni și pregătiți să-și ajute aproapele. Drept dovadă, ei au luat în grijă copii orfani ai rudelor, conform istorie-pe-scurt.ro.

Ce obișnuia să facă copilul Ioan Slavici?

Pe cât de creativ era scriitorul în poveștile sale, pe atât de inventiv era și în năzbâtiile pe care le făcea. Când spărgea ferestrele vecinilor, mai întâi țintea cuiburile de rândunici aflate sub streșini. Slavici obișnuia să plece cu zilele de acasă, să cutreiere drumurile și să doarmă fie la rude, fie la prieteni. În ciuda tuturor lucrurilor pe care le făcea, tatăl său ținea prea mult la fiul său ca să-l certe și de aceea îl ierta imediat pentru toate lucrurile nepotrivite. Mama lui, în schimba, nu-l slăbea și îl articula întotdeauna pentru ceea ce făcea, în acest mod doamna Slavici dorea să îl învețe ce însemna respectul.

Despre această perioadă, Ioan Slavici spunea că era „înspăimântător de fericită”, în comparație cu necazurile prin care a trecut în anii ce au urmat, mai ales în viața de adult.

 Educația și parcursul literar al lui Ioan Slavici

În 1864, el termină cinci clase la un liceu maghiar, însă parcursul nu este fără obstacolele cauzate de limba străină. În anul 1868 este elev la un liceu maghiar din Arad și deși termină cu bine examenul de clasa a VIIIA, el trece examenul maturității tocmai la Satu Mare.

În 1869, Slavici a început cursurile Facultății de Drept din Pesta, însă este nevoit să se retragă atunci când se îmbolnăvește grav și se întoarce acasă. El se împrietenește cu poetul Mihai Eminescu la Viena, Slavici fiind student atunci la Facultatea de Drept acolo. În 1871, își face debutul în „Convorbiri literare” cu comedia „Fata de birău”.

 

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot