Salam de biscuiți. Rețetă salam de biscuiți cu nuci, rahat și stafide

04.04.2021
Salam de biscuiți. Rețetă salam de biscuiți cu nuci, rahat și stafide

Salamul de biscuiți este un desert delicios, fără coacere și este gustarea perfectă pe care mulți dintre noi o pregătim de sărbători. Se numește „salam”, deoarece desertul seamănă cu mezelurile de salam adevărat, mai ales când este feliat.

În trecut, desertul era făcut cu biscuiți, nuci, unt, cacao, zahăr și lapte. Acestea sunt ingrediente foarte simple pe care majoritatea oamenilor le au la îndemână sau le pot găsi în magazinele din apropierea casei lor. Deși astăzi varietatea de rețete pentru delicii de casă și deserturi este mult mai extinsă, salamul de biscuiți este încă foarte popular și rețeta poate varia în funcție de preferințele fiecăruia dintre noi.

Rețetă salam de biscuiți

Ingrediente

Mod de preparare

Pentru început, stafidele se curăţă, se spală cu apă călduţă şi se lasă la uscat pe o hârtie prosop. Se adaugă peste ele un pic de rom şi se lasă la macerat.

O jumătate de cantitate de nuci se zdrobesc, iar cealaltă jumătate se toacă mărunt.

Biscuiţii se zdrobesc în bucăţi cât mai mici, iar rahatul se taie cubuleţe mici.

Pe un foc mediu, într-un vas se face un sirop din zahăr şi lapte, apoi se adaugă untul şi cacao (se poate pune apă în loc de lapte pentru a fi de post). Întreaga compoziție obținută se amestecă bine, lăsând-o să se răcească. Ulterior, se amestecă nuca zdrobită, biscuiții mărunțiți, rahatul, stafidele, coaja de lămâie şi nucile mărunțite.

În cazul în care compoziţia este prea tare se mai adaugă o lingură de rom, iar dacă aceasta este prea moale se mai adaugă 2-3 biscuiţi pisaţi.

Întreaga compoziție rezultată se pune pe o folie alimentară pudrată cu zahăr sau cacao şi se formează un sul gros, foarte compact, de 5-6 cm. Se păstrează la rece 3-4 ore, apoi se taie felii.

Foto: Rețete fel de fel

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum se vânau odinioară balenele, acești coloși de zeci de tone?
Cum se vânau odinioară balenele, acești coloși de zeci de tone?
De-a lungul istoriei, oamenii au privit balenele nu doar cu fascinație, ci și ca pe o sursă valoroasă de resurse: carne, grăsime, ulei, oase și chiar „balenă” – o substanță utilizată... citește tot
Stilurile de înot ale lui David Popovici și Pan Zhanle, comparate de un specialist în biomecanică. Capitolul la care românul este superior
Stilurile de înot ale lui David Popovici și Pan Zhanle, comparate de un specialist în biomecanică. Capitolul la care românul este superior
Brazilianul Gustavo Lima, specialist în biomecanică, a comparat datele înregistrate în timpul curselor lui David Popovici și Pan Zhanle, în care au obținut cei mai buni timpi din istoria... citește tot
Fabulos! De unde vine denumirile Arctic și Antarctica?
Fabulos! De unde vine denumirile Arctic și Antarctica?
Ne fascinează de secole, ne inspiră aventurieri și cercetători, iar extremele lor climatice le fac să pară lumi de poveste. Dar te-ai întrebat vreodată de unde provin denumirile celor două... citește tot