România va avea cea mai mare bază NATO. Kogălniceanu devine „oraș militar”. Ce spun rușii? „Va fi prima țintă!”

20.03.2024
România va avea cea mai mare bază NATO. Kogălniceanu devine „oraș militar”. Ce spun rușii? „Va fi prima țintă!”

Cea mai mare bază militară europeană a NATO va fi în România, la Mihail Kogâlniceanu, lângă Constanța. Actuala baza NATO va fi extinsă, urmând să ajungă la o suprafață de aproape 29 de kilometri pătrați. Comparativ, Bucureștiul are o suprafață de aproximativ 240 de kilometri pătrați.

Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din județul Constanța urmează să devină cea mai mare bază militară NATO din Europa. Acest lucru va transforma baza într-un adevărat scut împotriva Rusiei, cea mai mare amenințare a „Bătrânului Continent”.

Războiul din Ucraina a intrat deja în al 3-lea an și nu pare că se va termina prea curând. Dacă rușii vor câștiga tot mai mult teritoriu, există riscul ca într-un viitor apropiat sau, poate, mai îndepărtat, să aibă graniță comună cu România. Tocmai de aceea, NATO ia măsuri și va investi în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu peste 2,5 miliarde de euro.

Cotidianul Frankfurter Rundschau scrie că România are în plan construirea celei mai mari baze militare NATO din Europa şi este de aşteptat ca baza să poată găzdui peste 10.000 de soldaţi.

„Vorbim de hale de întreținere, depozite de carburanți, muniție, echipamente, material aeronautic, simulatoare, spații de alimentație publică, cazare, tot ceea ce este necesar pentru operarea și îndeplinirea sarcinilor unei baze de această dimensiune”, a explicat Nicolae Crețu, comandantul Bazei Aeriene 57 din România, pentru Euronews.ro.

După modernizare, unitatea de la Kogălniceanu va putea găzdui 10.000 de militari români şi aliaţi şi va deveni cea mai mare bază militară a NATO.

Baza, utilizată de forțele americane de peste două decenii

Forţele americane folosesc baza de la Mihail Kogălniceanu începând cu anul 1999, din perioada războiului din Kosovo, atunci când NATO a atacat Republica Federală Iugoslavia. Campania de bombardare NATO a durat de la 24 martie la 11 iunie 1999, iar aeronavele NATO au zburat in peste 38000 misiuni de luptă. România avea să intre în NATO abia în 2004, cinci ani mai târziu.

Ce spun rușii despre extinderea bazei?

Extinderea bazei aeriene 57 Mihail Kogălniceanu de pe litoralul Mării Negre care ar trebui să consolideze flancul estic al NATO a fost discutată deja de oficialii ruși. Vicepreședintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Consiliului Federației Ruse, Andrei Klimov, a spus că proiectul reprezintă o „amenințare pentru București”.

Potrivit lui Klimov, cu cât baza militară „anti-rusă” este mai mare și „este mai aproape de granițele Rusiei, cu atât este mai probabil ca aceasta să fie printre primele ținte ale loviturilor de răzbunare”.

„Dacă românilor le place, este treaba lor, desigur (…). Nu încerc să sperii pe nimeni, doar raționez logic. Nu va fi niciun beneficiu pentru România din asta și vor fi mai multe amenințări, acesta este un fapt”, a spus senatorul într-o discuție relatată de presa rusă citată de intellinews.com.

Foto: emaramures.ro

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Nu toate necuvântătoarele au fost înzestrate cu calități fizice, așa cum este cazul leilor, papagalilor, păunilor sau leoparzilor. Există animale mai puțin frumoase care își au locul bine... citește tot
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
De la inovațiile delicioase precum Melts sau Pocket produsele noastre au fost întotdeauna create chiar și pentru cele mai pretențioase gusturi, ajungând în scurt timp să fie pe placul tuturor.... citește tot