Regula de trei simplă. Cum se folosește?

07.02.2022
Regula de trei simplă. Cum se folosește?

Auzim la tot pasul despre regula de trei simplă. Ce este și cu ce se mănâncp? Proporția este explicată în principal pe baza raportului și fracțiilor. O fracție, reprezentată sub forma a/b, în ​​timp ce raportul a:b, apoi o proporție afirmă că două rapoarte sunt egale. Regula de trei simplă este o modalitate de rezolvare a proporțiilor directe și inverse.

Proporția își găsește aplicație în rezolvarea multor probleme din viața de zi cu zi, cum ar fi în afaceri în timp ce se ocupă de tranzacții sau în timpul gătitului etc. Stabilește o relație între două sau mai multe cantități și astfel ajută la compararea acestora.

Regula de trei simplă. Cum se folosește?

Pentru a folosi regula de trei simplă, avem nevoie de trei valori: două care sunt proporționale una cu cealaltă și o a treia. De acolo, ne vom da seama de a patra valoare. Iată cum se aplică în cazul proporțiilor directe.

Se vor lua 3 valori, „a” , „b” și „c” și valoarea necunoscută pe care vrem să o aflăm ( „x” ). „x” se va afla înmulțind valorile cunoscute pe diagonală și împărțind cu cea de-a treia valoare cunoscută. Iată care este formula:

a   ––––>>>   b

c   ––––>>>   x

x = (b*c)/a

Exemplu de problemă a cărei rezolvare o vom afla cu ajutorul regulei de trei simplă.

La sosirea la hotel, personalul ne-a oferit o hartă care afișează locurile de interes din oraș și ne-a spus că 5 centimetri de pe hartă reprezintă 600 de metri în realitate. Astăzi vrem să mergem într-un parc care se află la 8 centimetri de hotel pe hartă. Cât de departe este parcul de hotel?

Facem un tabel cu cele 3 valori și valoarea necunoscută („x”) și vom găsi „x” cu formula pe care am scris-o mai sus.

5   ––––>>>   600

8   ––––>>>   x

x = (600*8)/5

x = 960 

Așadar, parcul se află la 960 de metri de hotel. 

Regula de trei simplă inversă

Iată cum se aplică regula lui 3 în cazul proporțiilor inverse .

Se vor lua cele 3 valori și valoarea necunoscută în tabel, așa cum am făcut în cazul precedent, dar vom aplica o formulă diferită:

a   ––––>>>   b

c   ––––>>>   x

x = (a*b)/c

Iată un exemplu:

Ieri, 2 camioane au transportat marfa din port la depozit. Astăzi, 3 camioane, de aceeași dimensiune ca ieri, vor trebui să facă 6 călătorii pentru a transporta aceeași cantitate de marfă de la depozit la mall. Câte călătorii au făcut camioanele ieri?

3   ––––>>>   6

2   ––––>>>   x

x = (3*6)/2

x = 9 

Prin urmare, ieri cele două camioane au făcut 9 călătorii.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot