Vai! Cum au crescut în România prețurile în timpul celui de-al Doilea Război Mondial? Cât costa o pâine?

14.06.2022
Vai! Cum au crescut în România prețurile în timpul celui de-al Doilea Război Mondial? Cât costa o pâine?

În aceste zile, la Muzeul Național de Artă, are loc expoziția temporară „România în Al Doilea Război Mondial. 1941- 1945”. Proiectul expozițional marchează împlinirea a 80 de ani de la intrarea României în cel de-al Doilea Război Mondial.

Tematica expoziției abordează: campania militară din Basarabia și Bucovina, campaniile militare de pe Frontul de Est și de pe Frontul de Vest, Holocaustul, aviația română în timpul războiului, viața soldaților, a prizonierilor, aspecte de viață cotidiană, diplomația și spionajul, instaurarea comunismului.

Totodată, vizitatorii vor putea să-și facă o idee despre ce a însemnat Al Doilea Război Mondial pe plan economic pentru oamenii de rând. Un panou afișat în muzeu arată felul în care au evoluat prețurile pe perioada conflictului.

Cât costau alimentele în perioada războiului?

În anul 1939, lumea se pregătea de Al II-lea Război Mondial. În șase ani, aveau să moară milioane de oameni pe tot Globul. Fabricile nu mai produceau bunuri ci, mai ales, armament. Mâncarea era o raritate, astfel că prețurile au crescut considerabil în anii de conflict. Ca o idee, în anul 1939, un kilogram de pâine costa 6 lei. După 3 ani, kilogramul avea să coste 90 de lei. De 15 ori mai mult.

Prețul laptelui a crescut între 1939 și 1942 de șase ori. Prețul unei perechi de pantofi a crescut în patru ani de 20 de ori. Cumplit! La fel de mult au explodat în câțiva ani și prețurile untului, uleiului, oțetului, cărnii sau orezului. De exemplu, dacă un kilogram de orez costa 35 de lei în 1939, prețul a ajuns în 1943 la 364 de lei pe kilogram. Prețul benzinei a crescut de la 12 lei per litru la 30 de lei.

Cu cât ar crește prețurile în România în cazul unui război?

Astăzi, o pâine în România costă în jur de 3 lei. Dacă am păstra proporțiile și prin absurd pe teritoriul României ar începe un conflict, cel mai probabil în anul 2025 o pâine ar costa 45 de lei. Prețul carburantului s-ar putea tripla și am putea să dăm pe un litru de benzină/motorină și 25-27 de lei.

Câți români au murit în sângerosul conflict?

Al Doilea Război Mondial a fost un conflict total, care a durat din anul 1939 până în anul 1945. Războiul a implicat mai mult de 100 de milioane de oameni din peste 30 de state. Conflictul global a fost cel mai sângeros din istoria omenirii, între 50 și 85 de milioane de oameni pierzându-și viața.

Pierderile României în cel de-al Doilea Război Mondial sunt de obicei estimate ca fiind peste 800 de mii, atât civili cât și militari.

Foto: shtiu.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot