Povestea simbolului inimii. De ce desenăm inima astfel? ♥

14.02.2018
Povestea simbolului inimii. De ce desenăm inima astfel? ♥

Inima. Organul implicat direct în menținerea vieții. Inima. Organul despre care spunem în sens metaforic că judecă când vine vorba despre iubire. Inima. Unul dintre primele simboluri pe care copiii învață să le deseneze. Care este istoria simbolului inimii și de ce îl desenăm astfel? 

♥ Simbolul inimii este unul dintre cele mai durabile și mai recunoscute simboluri din cultura modernă. Totuși, de unde a început povestea acestuia?

Pentru a afla răspunsul ar trebui să ne întoarcem în timp câteva mii de ani, mai exact în anul 3000 î. d. H. Simbolul este considerat a fi o variantă simplificată a frunzei de smochin sau cea de iederă. Simbolul ce noi îl asociem astăzi cu inima a fost transmis de diferite culturi (egipteni, greci, traci) prin picturile de pe vase de ceramică ca fiind reprezentativ pentru diferite frunze. În cultura greacă, simbolul inimii a fost folosit ca o imagine timpurie a frunzei de viță de vie ce transmitea fertilitate.

De ce Valentine’s Day are un istoric macabru?

Cu toate acestea, doar pentru că aceste simboluri timpurii sunt foarte asemănătoare cu simbolul modern al inimii, nu înseamnă neapărat că de aici vine simbolul modern.

Una dintre primele reprezentări scrise ale inimii pe care o știm astăzi se găsește într-un manuscris francez din secolul al XIII-lea, scrise de un autor necunoscut. În „Roman de la poire” (Romanul perei) este descrisă povestea de dragoste dintre doi bărbați și inima unuia este dată în sens metaforic celuilalt. Inima desenată în manuscris seamănă cu cea a unui con și izbitor de mult cu reprezentarea modernă.

De ce desenam inima astfel

La începutul secolului al XIV-lea a apărut o altă inimă în formă de con de conifere într-o pictură din Capela Scrovegni, Padova, semnată de Giotto de Bondone. În capodoperă, inima este primită chiar de către Iisus Hristos.

Au voie să reacționeze soldații din Garda Regală în timpul serviciului?

Ușor, ușor, simbolul inimii a fost adoptat și a ajuns la forma pe care noi toți o desenăm astăzi. Acesta este unul dintre cele mai durabile semne convenționale din istorie. Totodată, simbolul este recunoscut la nivel mondial, în orice colț de glob. 

Foto: pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Prețul vignietei se va dubla. Ce țări din Europa (mai) au vignetă? Cât plătesc?
Prețul vignietei se va dubla. Ce țări din Europa (mai) au vignetă? Cât plătesc?
În plină austeritate, Ministerul Finanțelor, a publicat joi, 3 iulie, în dezbatere publică un proiect de lege care prevede creșteri semnificative ale taxei de drum, în funcție de tipul... citește tot
Se mărește TVA-ul la locuințe de la 1 august. Ce urmează? Se vor scumpi apartamentele!
Se mărește TVA-ul la locuințe de la 1 august. Ce urmează? Se vor scumpi apartamentele!
TVA-ul pentru locuințe ar putea crește de la 9% la 19% de la 1 august, în cadrul planului de austeritate anunțat de Guvernul Bolojan. Măsura va face ca prețul apartamentelor să crească cu mii... citește tot
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Țiganii au o istorie îndelungată și au venit pe teritoriul Țărilor Române din nord-vestul Indiei si nord-estul Pakistanului. În secolul al XIV-lea, apare prima menționare despre existența... citește tot