Povestea fascinantă a femeii britanice care a contribuit la formarea statului modern Irak

23.06.2022
Povestea fascinantă a femeii britanice care a contribuit la formarea statului modern Irak

Descrisă drept „cea mai puternică femeie din Imperiul Britanic”, Gertrude Bell a fost considerată chiar mai influentă decât exploratorul galez TE Lawrence. Aceasta a contribuit la formarea statului modern Irak și a fost arheolog, spion și diplomat în Orientul Mijlociu.

Gertrude Bell s-a născut în Durham, Anglia, în 1868, din părinți bogați. Mama ei a murit când ea avea doar trei ani, dezvoltând o relație extrem de bună cu tatăl ei. Ulterior, acesta s-a recăsătorit, însă fetița a fost apropiată atât de tatăl ei, cât și de mama vitregă, astfel că, de-a lungul vieții, a ținut vorbit cu amândoi aproape zilnic atunci când era departe.

Copilărie și educație

Când era tânără, Bell a fost descrisă ca fiind „plină de viață” de către mama sa vitregă, care a observat că atunci când nu citea sau nu scria, avea diverse „comportamente obraznice”, cum ar fi escaladarea stâncilor abrupte sau a altor înălțimi. Părea destul de diferită de celelalte fete și astfel părinții ei au decis să o trateze în consecință.

Au trimis-o la o școală de fete din Londra pentru a-i alimenta intelectul „flămând”. La început a fost nemulțumită că a plecat departe, dar s-a adaptat rapid la viața de la școală și a excelat la studii. I-a cerut tatălui ei să-i permită să își continue studiile la Universitatea Oxford, care abia recent permisese un program care să includă și femei, iar acesta a fost de acord ca ea să participe.

Astfel, Gertrude Bell a fost prima femeie care a absolvit la Oxford în cadrul programului de istorie în 1888, deși aceasta a obținut o diplomă onorifică, nu academică, deoarece era femeie.

Înființarea statului Irak

Cu o educație extinsă, Bell era cunoscută pentru conversațiile politice cu tatăl ei și chiar a ocupat mai multe funcții guvernamentale. Britanica a organizat expediții fastuoase în deșert în anii care au precedat Primul Război Mondial, reușind să pătrundă în triburile locale folosindu-și dezinvoltura și farmecul natural, conștientizarea culturală și cunoașterea limbii, așa cum mulți dintre contemporanii ei bărbați nu au putut.

Potrivit World History Encyclopedia, guvernul britanic a recrutat-o ​​în cele din urmă pentru a lucra ca spion. Era atât de apropiată și conectată cu regiunea încât a devenit un jucător puternic în negocierile postbelice pentru a modela Orientul Mijlociu, în special în redesenarea graniței sudice a Irakului.

Se spune că Lawrence al Arabiei a fost intimidat de întâlnirea cu o femeie care era „egală cu el din punct de vedere intelectual” și care „vorbea araba mai bine decât el”. Ea a servit ca mediator între guvernul arab din Irak și oficialii britanici. Ea a explorat, a cartografiat și a devenit foarte importantă în procesul de elaborare a politicii imperiale britanice datorită cunoștințelor și contactelor sale.

A călătorit mult prin Siria Mare, Mesopotamia, Asia Mică și Arabia și a contribuit la susținerea dinastiilor hașemite din ceea ce este astăzi Iordania. Bell a scris mai multe cărți în timpul călătoriilor sale și a lăsat în urmă 7.000 de negative ale fotografiilor din călătoriile sale, care sunt acum păstrate împreună cu documentele sale în Arhiva Gertrude Bell de la Universitatea Newcastle.

Foto: Captură Youtube

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ping pong între state! Cine a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei?
Ping pong între state! Cine a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei?
Constantin Mavrocordat a fost a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori conducător al Moldovei. Reformele sale au fost radicale pentru acele vremuri, reușind să desființeze... citește tot
De ce faptele penale se pot prescrie? E normal să scapi de o crimă dacă s-a prescris fapta?
De ce faptele penale se pot prescrie? E normal să scapi de o crimă dacă s-a prescris fapta?
Justiția din România are multe lacune, însă autoritățile specializate încearcă să le rezolve o dată cu trecerea timpului. Ministrul Justiției trebuie să propună și să adopte legi, în... citește tot
Unde se află Republica Cecenia și de ce este un teritoriu atât de disputat?
Unde se află Republica Cecenia și de ce este un teritoriu atât de disputat?
Rusia este cea mai mare țară din lume. În interiorul țării ei există numeroase culturi, etnii, dar și religii. Pentru a putea ține în frâu un teritoriu consistent, autoritățile ruse s-au... citește tot
Recomandări din presa de azi
Romina Gingașu, soția miliardarului Piero Ferrari, dezvăluire despre Ion Țiriac: “E singurul român care își...
Cum arată locuința lui Ion Țiriac. Are pat de 16 metri pătrați, tapițat cu piele...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Sora Deliei şi Radu Sifreddi se despart. Anunţul neaşteptat făcut luni seară
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Europa e în ALERTĂ. Pericolul care amenință continentul e aproape. Locuitorii au fost avertizați
Amenzi de până la 10.000 de lei pentru români! Legea a fost deja promulgată
Vestea dimineții pentru toți șoferii din România, s-a schimbat Codul Rutier: rămâi fără permis 180...
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Cu cine a fost înlocuită Corina Dănilă și unde s-a mutat emisiunea ei de pe...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising