Povestea fascinantă a femeii britanice care a contribuit la formarea statului modern Irak

23.06.2022
Povestea fascinantă a femeii britanice care a contribuit la formarea statului modern Irak

Descrisă drept „cea mai puternică femeie din Imperiul Britanic”, Gertrude Bell a fost considerată chiar mai influentă decât exploratorul galez TE Lawrence. Aceasta a contribuit la formarea statului modern Irak și a fost arheolog, spion și diplomat în Orientul Mijlociu.

Gertrude Bell s-a născut în Durham, Anglia, în 1868, din părinți bogați. Mama ei a murit când ea avea doar trei ani, dezvoltând o relație extrem de bună cu tatăl ei. Ulterior, acesta s-a recăsătorit, însă fetița a fost apropiată atât de tatăl ei, cât și de mama vitregă, astfel că, de-a lungul vieții, a ținut vorbit cu amândoi aproape zilnic atunci când era departe.

Copilărie și educație

Când era tânără, Bell a fost descrisă ca fiind „plină de viață” de către mama sa vitregă, care a observat că atunci când nu citea sau nu scria, avea diverse „comportamente obraznice”, cum ar fi escaladarea stâncilor abrupte sau a altor înălțimi. Părea destul de diferită de celelalte fete și astfel părinții ei au decis să o trateze în consecință.

Au trimis-o la o școală de fete din Londra pentru a-i alimenta intelectul „flămând”. La început a fost nemulțumită că a plecat departe, dar s-a adaptat rapid la viața de la școală și a excelat la studii. I-a cerut tatălui ei să-i permită să își continue studiile la Universitatea Oxford, care abia recent permisese un program care să includă și femei, iar acesta a fost de acord ca ea să participe.

Astfel, Gertrude Bell a fost prima femeie care a absolvit la Oxford în cadrul programului de istorie în 1888, deși aceasta a obținut o diplomă onorifică, nu academică, deoarece era femeie.

Înființarea statului Irak

Cu o educație extinsă, Bell era cunoscută pentru conversațiile politice cu tatăl ei și chiar a ocupat mai multe funcții guvernamentale. Britanica a organizat expediții fastuoase în deșert în anii care au precedat Primul Război Mondial, reușind să pătrundă în triburile locale folosindu-și dezinvoltura și farmecul natural, conștientizarea culturală și cunoașterea limbii, așa cum mulți dintre contemporanii ei bărbați nu au putut.

Potrivit World History Encyclopedia, guvernul britanic a recrutat-o ​​în cele din urmă pentru a lucra ca spion. Era atât de apropiată și conectată cu regiunea încât a devenit un jucător puternic în negocierile postbelice pentru a modela Orientul Mijlociu, în special în redesenarea graniței sudice a Irakului.

Se spune că Lawrence al Arabiei a fost intimidat de întâlnirea cu o femeie care era „egală cu el din punct de vedere intelectual” și care „vorbea araba mai bine decât el”. Ea a servit ca mediator între guvernul arab din Irak și oficialii britanici. Ea a explorat, a cartografiat și a devenit foarte importantă în procesul de elaborare a politicii imperiale britanice datorită cunoștințelor și contactelor sale.

A călătorit mult prin Siria Mare, Mesopotamia, Asia Mică și Arabia și a contribuit la susținerea dinastiilor hașemite din ceea ce este astăzi Iordania. Bell a scris mai multe cărți în timpul călătoriilor sale și a lăsat în urmă 7.000 de negative ale fotografiilor din călătoriile sale, care sunt acum păstrate împreună cu documentele sale în Arhiva Gertrude Bell de la Universitatea Newcastle.

Foto: Captură Youtube

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 3 septembrie, a 246-a zi în calendarul gregorian și a 247-a în anii bisecți, a consemnat evenimente ce au marcat istoria omenirii. În această zi, în anul 1940, Winston Churchill...
Cele mai noi articole
Ce este latitudinea? Ce este longitudinea?
Ce este latitudinea? Ce este longitudinea?
Latitudinea și longitudinea sunt coordonate geografice cu ajutorul cărora este stabilită poziția unui punct pe Pământ. Fără acestea navigarea fie ea terestră, maritimă sau aeriană ar fi... citește tot
Câte culori are curcubeul? Care sunt culorile curcubeului?
Câte culori are curcubeul? Care sunt culorile curcubeului?
În religia creștină curcubeul a fost creat de Dumnezeu după Potopul lui Noe. Se spune că acesta a fost realizat ca o legătură eternă între divinitate și urmașii lui Noe. În schimb există... citește tot
„The Playboy King”! Cât de dotat era Carol al II-lea și de ce aveau nevoie damele de companie de îngrijiri medicale?
„The Playboy King”! Cât de dotat era Carol al II-lea și de ce aveau nevoie damele de companie de îngrijiri medicale?
Viața lui Carol al II-lea a fost un mix între viața de familie și viața amoroasă. Multe dintre deciziile sale care au schimbat soarta a milioane de români au fost luate pe baza pornirilor... citește tot