Povestea căi ferate Oravița-Anina, cea mai spectaculoasă din sud-estul Europei

20.12.2021
Povestea căi ferate Oravița-Anina, cea mai spectaculoasă din sud-estul Europei

Infrastructură feroviară din România a avut perioada sa de glorie în secolul trecut, însă în prezent aceasta se găseşte într-o stare deplorabilă, iar autorităţile încearcă modernizarea ei și redarea strălucirii de altădată. Căile ferate din România străbat peisaje care îți taie răsuflarea, zone în care natura se revarsă în toată splendoarea ei.

Cea mai spectaculoasă cale ferată montană din sud-estul Europei

Nu multă lume știe, însă cea mai spectaculoasă cale ferată montană din sud-estul Europei se găsește în România. Calea ferată Oraviţa-Anina a fost dată în funcțiune pe data de 15 decembrie 1863 și este cea mai veche rută feroviară montană din țară.

Aceasta mai este denumită și „Semeringul bănăţean”, are 14 tuneluri și 10 viaducturi și este considerată, de specialiștii în domeniu, drept cea mai frumoasă și spectaculoasă linie ferată montană din sud-estul Europei.

Calea ferată are o lungime de 33,4 km și urcă de la 218 m altitudine (Oraviţa) la 558 m (Anina), cu o diferenţă de nivel de 338 m, o pantă de înclinare de 20 la mie şi curbe cu raze foarte strânse (114 m). La vremea respectivă, linia ferată a fost considerată o adevărată minune inginerească.

Potrivit traseului, aceasta ocolește Munții Aninei prin Valea Jitinului, unde se găsește și cel mai grandios viaduct, Viductul Jitin, înalt de 35 m și lung de 230 m, având 5 deschideri. Zona este atât de frumoasă încât turiștii care ajung să parcurgă acest traseu consideră că doar în Elveția mai poți vedea ceva asemănător.

Traseul durează 2 ore, iar pasageri trec prin cel mai vechi și înalt viaduct din România. Totodată, călătorii pot admira și cel mai vechi tunel de la noi din țară, Tunelul Gârlești, care are 660 m lungime. Viteza de deplasare este de aproximativ 15 km pe oră, iar oamenii pot vedea și fostele mine, care reprezentau odată mândria țării.

Această porțiune de cale ferată este considerată monument istoric și face parte din situl „Calea ferată Baziaș-Oravița-Anina”. De asemenea, și clădirea gării Anina este clasată ca monument istoric și este protejată de lege.

De ce există pietre pe calea ferată?

Mărimea pietrelor și alcătuirea stratului de umplutură din preajma liniilor de cale ferată sunt stabilite prin standarde internaționale. Tocmai de aceea, grosimea stratului de piatră și mărimea pietrelor este bine proporționată.

Se pare că acestea au mai mult funcții astfel:

Pentru a nu se deplasa, balastul este compus din piatră cu vârfurile ascuțite. Metoda este veche de 200 de ani și a rămas neschimbată până în zilele noastre.

Foto: cfrcalatori.ro

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Marea Piramidă din Giza. Cât a durat construcția acesteia?
Curiozități despre Marea Piramidă din Giza. Cât a durat construcția acesteia?
Marea Piramidă din Giza este un simbol al Egiptului și un reper pentru egipteni și nu numai. Această construcție este cea mai veche și cea mai mare piramidă din complexul piramidal Giza situat... citește tot
Ce culoare are cerul pe alte planete?
Ce culoare are cerul pe alte planete?
Cerul privit de pe Pământ are culoarea albastră. Dacă această acțiune ar avea loc de pe altă planetă a Sistemului nostru solar, bolta cerească ar arăta cu totul altfel și ar avea altă... citește tot
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot