Care a fost prima cale ferată din lume și cât era de lungă?

08.12.2021
Care a fost prima cale ferată din lume și cât era de lungă?

Transportul feroviar are o istorie îndelungată, iar primele linii au fost din lemn, piatră și, ulterior, oțel. La început vagoanele erau trase de cai, iar o călătorie de doar câțiva zeci de kilometri putea dura chiar și o zi. Transportul feroviar modern, cu locomotive mecanizate, a apărut la începutul secolului al XIX-lea în Anglia.

Ce lungime avea prima cale ferată din lume?

Prima cale ferată modernă din lume a fost deschisă pentru traficul de călători în anul 1825, în Anglia. Aceasta a fost construită în nord-estul statului britanic, între Witton Park şi Stockton-on-Tees, via Darlington, legând astfel mai multe oraşe miniere din zona Shildon. Calea ferată Stockton-Darlington avea la inaugurare 40 de km lungime.

Linia ferată a fost gândită de proiectanți pentru a transporta atât marfă, cât și călători. Astfel că, la început, drumul de cale ferată făcea legătura între orașele miniere și portul Stockton, unde cărbunele era încărcat pe vase maritime. În următorii 38 de ani, acest traseu s-a extins, transformându-se într-o reţea mare, deservind Durhamul de sud şi vest, Clevelandul şi Westmorlandul. Drept urmare, trenurile circulau din Cumberland până la câţiva kilometri depărtare de coasta de vest. În prezent, acest traseu este deservit de linia Tees Valley, operată de Northern Rail.

Transportul feroviar a facilitat revoluția industrială

Transportul feroviar modern a început odată cu dezvoltarea locomotivei cu abur în Merhyr Tydfil, când Richard Trevithick a condus o locomotivă și a încărcat vagoane între feroneria Penydarren și Abercynon, în anul 1802. Construită de George Stephenson și fiul său Robert Stephenson, prima locomotivă cu abur care transportă pasageri pe o linie feroviară publică, a plecat în anul 1825 pe ruta dintre Stockton și Darlington. Odată construite motoarele cu abur, se puteau realiza căi ferate principale, care au fost o componentă cheie a revoluției industriale.

Căile ferate au redus costurile transportului de mărfuri, fiindcă cel maritim avea un mare defect, la acea vreme, navele se scufundau din cauza naturii violente. Trecerea de la canale la căi ferate a permis crearea de piețe naționale, în care prețurile variau foarte puțin de la oraș la oraș. Dezvoltarea căii ferate în Regatul Unit a fost una dintre cele mai importante invenții tehnologice ale secolului al XIX-lea.

Cine a fost primul român care a mers cu trenul?

Inginerul Petrache Poenaru a rămas în istoria colectivă ca fiind românul care a inventat stiloul. Puțini sunt cei care știu că acesta a fost primul român ce a călătorit cu trenul. Pe data de 27 octombrie 1831, Petrache Poenaru se urcă în trenul care merge de la Liverpool la Manchester, scriind astfel istorie.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot