Pe ce loc se află România în lume ca suprafață?

23.03.2023
Pe ce loc se află România în lume ca suprafață?

România este considerată de foarte mulți oameni binecuvântată din punct de vedere geografic, deoarece are atât munți cât și ieșire la Marea Neagră. Totodată, țara noastră se poate mândri și cu Delta Dunării, un monument unic al naturii.

Granițele României s-au tot modificat, de-a lungul timpului, în funcție de evenimentele internaționale și, ca atare, suprafața totală a țării a tot variat. Teritoriul actual al țării noastre a fost stabilit prin Tratatul de pace de la Paris, din data de 10 februarie 1947. România a primit înapoi Transilvania de Nord de la Ungaria, însă a pierdut definitiv Cadrilaterul în fața Bulgariei, în timp ce Basarabia, Herța și Bucovina de Nord au fost preluate de Uniunea Sovietică.

Cât de mare este România ca suprafață?

După toate aceste evenimente istorice, țara noastră a ajuns să aibă un teritoriu de 238.397 de kilometri pătrați. Vecinii noștri sunt: Bulgaria, Serbia, Ungaria, Ucraina și Republica Moldova. Bucureștiul este cel mai mare oraș de pe aceste meleaguri, fiind totodată și capitala țării.

 

România, pe locul 82 în lume ca mărime

Potrivit datelor oficiale, la nivelul Uniunii Europene România se situează pe locul nouă după suprafața teritoriului și pe locul șapte după numărul populației. În schimb, la nivel mondial țara noastră se află pe locul 82 ca și suprafață, după Ghana și înaintea Ugandei, ambele state din Africa. Cea mai mare țară din lume ca suprafață este Rusia cu 17.124.424 de kilometri pătrați.

În ceea ce privește numărul populației, la nivel mondial, țara noastră se află pe locul 65, cu puțin peste 19 milioane de oameni. Înaintea noastră se află Zambia, un stat din Africa, iar după noi urmează Ecuador, o țară din America de Sud. Cel mai populat stat din lume este China cu 1.411.750.000 de persoane.

Trebuie precizat că Bucureștiul reprezintă principalul centru economic, social și politic al țării. România este o republică semi-prezidențială și are una dintre cele mai stabile democrații din regiune. Acest lucru este apreciat atât de partenerii noștri europeni, cât și de peste ocean.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot