Omenirea a fost aproape de o extincție. Doar 1.280 de oameni au supraviețuit

25.09.2023
Omenirea a fost aproape de o extincție. Doar 1.280 de oameni au supraviețuit

Omenirea este foarte fragilă și nu poate să facă față naturii dezlănțuite. Acest lucru a putut fi observat și în prezent când dezastrele climatice au făcut ravagii în diferite locuri din lume. De-a lungul timpului, au fost mai multe situații catastrofale, care au dus la extincția în masă a tot felul de viețuitoare. Omul a trăit și el un astfel de eveniment, însă, din fericire, câteva persoane au reușit să supraviețuiască și să repopuleze planeta.

Doar 1.280 de persoane au supraviețuit

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că în urmă cu aproximativ 900.000 de ani omenirea a fost aproape de extincție, pe întreaga planetă mai existând doar 1.280 de persoane. Ca atare, toți cei din prezent ne tragem din acești strămoși. Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au studiat informații genetice de la 3.154 de genomi umani actuali.

Această nouă descoperire deschide un nou domeniu în evoluția umană, fiindcă ridică mai multe întrebări, cum ar fi locurile în care acești indivizi au trăit, cum au depășit schimbările climatice catastrofale și dacă selecția naturală în timpul acestei perioade a accelerat evoluția creierului uman, a declarat autorul principal al studiului Yi-Hsuan Pan, specialist în genomica evolutivă și funcțională la Universitatea din China de Est, potrivit cnn.com.

Această scădere a populației a coincis cu schimbări climatice dramatice. Se poate ca tocmai acest lucru să fi dus la reducerea natalității. Acea perioadă este cunoscută de oamenii de știință ca tranziția mijlocie a Pleistocenului. Temperatura a scăzut foarte mult, în timp precipitațiile aproape nu existau.

Cum a supraviețuit omenirea?

Lucrurile au luat o întorsătură favorabilă odată cu îmblânzirea vremii și descoperirea focului. Datele arată că acum 813.000 de ani populația planetei a început să crească rapid. De altfel, primele dovezi ale folosirii focului pentru a găti alimente datează de acum 780.000 de ani, pe teritoriul Israelului din prezent. Trebuie precizat că cel mai vechi ADN de la specia umană studiat de cercetători datează de acum aproximativ 400.000 de ani în urmă.

Orice a cauzat presupusa scădere, efectele ar fi putut fi limitate la populațiile umane din afara liniei Homo sapiens sau efectele au fost de scurtă durată, au afirmat cercetătorii, potrivit sursei citate mai sus.

Foto: cnn.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot